Πάνω από 140 τόνους νερού ανά στρέμμα έριξε στην Αθήνα

Πάνω από 140 τόνους νερού ανά στρέμμα έριξε στην Αθήνα

Πληθώρα προβλημάτων από τις βροχοπτωσεις στην Αθήνα - Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

attiki
Ξεπέρασε τα 140 χιλιοστά η βροχόπτωση στην Αθήνα και στις γύρω περιοχές της Αττικής εξαιτίας της κακοκαιρίας. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που σημειώνονται από την κακοκαιρία «Μπάλλος» στην Αττική και ιδιαίτερα στην πόλη των Αθηνών προκάλεσαν πληθώρα προβλημάτων.

Τα μεγαλύτερα ύψη καταγράφηκαν στους σταθμούς Πατησίων (147 χιλιοστά), Αμπελοκήπων (145 χιλιοστά) και Περιστερίου (139 χιλιοστά). Αξίζει να σημειωθεί ότι 1 χιλιοστό ύψους βροχής αντιστοιχεί σε 1 τόνο νερού ανά στρέμμα, επομένως επί παραδείγματι στην περιοχή των Πατησίων από το πρωί, οπότε ξεκίνησαν οι βροχοπτώσεις, έως το απόγευμα της Πέμπτης 14/10 έπεσαν 147 τόνοι νερού ανά στρέμμα.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται η κατανομή της βροχόπτωσης στην Αττική καθώς και οι σταθμοί του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως το απόγευμα της Πέμπτης 14/10. Στον ίδιο χάρτη σημειώνονται και οι περιοχές οι οποίες κάηκαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, οι οποίες φαίνεται να δέχτηκαν μικρότερους όγκους νερού με εξαίρεση την περιοχή του Τατοΐου όπου έπεσαν 101 χιλιοστά βροχής.

rain_attica_14102021_19_30__1_
Με σφοδρότητα επελαύνει σε όλη τη χωρα η κακοκαιρία «Μπάλλος», προκαλώντας πλημμυρικά φαινόμενα και παραλύοντας πολλούς δρόμους.  Οι καταιγίδες και οι χαλαζοπτώσεις αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας, ενώ σε πολλές περιοχές η κυκλοφορία έχει διακοπεί. 

Για μια τις πιο έντονες κακοκαιρίες των τελευταίων πέντε ετών μίλησε ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος.  Στην ανάρτησή του στο Facebook υπογράμμισε ότι μέσα «σε οκτώ ώρες, έχει πέσει ήδη σχεδόν ο μισός όγκος νερού που πέφτει όλο το χρόνο στην πόλη».

Κλείσιμο

«Η κακοκαιρία ''Μπάλλος'' αποδεικνύεται μια από τις πιο έντονες κακοκαιρίες των τελευταίων 5 ετών. Το αίτιο είναι ένα ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό το οποίο μας προσέγγισε από τα Δυτικά και που απέκτησε ιδιαίτερη δυναμική λόγω του ότι ακόμη οι θάλασσες γύρω από την Ελλάδα είναι θερμές. Οι νεφώσεις δηλαδή που μας προσέγγισαν από τα δυτικά (Ιόνιο), λόγω των θερμών θαλασσών που μας περικλείουν, εμπλουτίστηκαν με τεράστια ποσά υγρασίας, και έτσι, καθώς το βαρομετρικό χαμηλό στροβιλιζόταν γύρω από τον εαυτό του, εναπόθεσαν τα τεράστια αυτά πόσα υγρασίας με τη μορφή ακραίων κατά περιόδους βροχοπτώσεων και έντονων καταιγίδων. Στην Αθήνα για παράδειγμα, μέσα σε 8 ώρες, έχει πέσει ήδη σχεδόν ο μισός όγκος νερού που πέφτει όλο το χρόνο στην πόλη. Αυτό είναι εντυπωσιακό ως προς τη στατιστική αλλά ταυτόχρονα και πολύ επικίνδυνο», έγραψε στην ανάρτησή του ο κ.Καλλιάνος. Σκηνές που δεν χωρά ο ανθρώπινος νους εκτυλίχθηκαν στην παλιά λεωφόρο Ποσειδώνος, όταν, εξαιτίας της κακοκαιρίας, λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Βούλα εγκλωβίστηκε κάτω από γέφυρα, με τους επιβάτες να σχηματίζουν ανθρώπινη «αλυσίδα», προκειμένου να απομακρυνθούν από το σημείο με ασφάλεια.

Το νερό κάλυψε σχεδόν ολόκληρο το λεωφορείο, με αποτέλεσμα να φαίνεται μόνο η οροφή του, καθώς η στάθμη των υδάτων ανέβαινε.



Στο συγκεκριμένο σημείο υπήρξαν πολλά προβλήματα εξαιτίας της κακοκαιρίας, με τα νερά να φτάνουν σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ έκλεισε για κάποιες ώρες και η κυκλοφορία.

Τα νερά που συγκεντρώθηκαν ήταν αρκετά, «βυθίζοντας» μέχρι τη μέση το λεωφορείο, ωστόσο οι επιβάτες πρόλαβαν να το εγκαταλείψουν.

kai_pali_bus


bus11


bus12
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης