Ιερά Σύνοδος: Επί τάπητος η απειθαρχία από τους Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας για την πανδημία

Ιερά Σύνοδος: Επί τάπητος η απειθαρχία από τους Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας για την πανδημία

Το Πάσχα στις δύο μητροπόλεις δεν τηρήθηκε το ωράριο για έναρξη των Ιερών Λειτουργιών και δεν αποφεύχθησαν οι συνωστισμοί στους ναούς

iera-synodos-5
Το θέμα των Μητροπολιτών Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά αναμένεται να απασχολήσει την σημερινή συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην σχετική εισήγησή του στην Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος, πρότεινε να τεθεί ο φάκελος στο αρχείο, με το σκεπτικό ότι το ζήτημα θα πρέπει να θεωρηθεί λήξαν για «το μείζον όφελος και συμφέρον της Εκκλησίας».

Την ίδια ώρα αυστηρό μήνυμα έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, κατά την διάρκεια της χειροτονίας του νέου Μητροπολίτη Καστορίας, Καλλίνικου, προς το εσωτερικό της Εκκλησίας, σε μια περίοδο που βρίσκονται στο προσκήνιο τα ζητήματα του εμβολιασμού, υπέρ του οποίου είναι η επίσημη θέση της Εκκλησίας.

Κάλεσε «να πάνε στα σπίτια και στα μοναστήρια τους και να παραιτηθούν από τα καθήκοντά τους», όσοι δεν ακολουθούν τις αποφάσεις της ΔΙΣ, βάζοντας τις προσωπικές τους απόψεις πάνω από τις κοινές όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος. Χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά τη λέξη «αποτείχιση» ο Αρχιεπίσκοπος, κάλεσε όσους τοποθετούν τη βούληση τους πάνω από αυτήν της Ιεράς Συνόδου να αποτειχιστούν και να ιδιωτεύσουν.

Οι Μητροπολίτες Κυθήρων και Αιτωλίας οι οποίοι δεν τήρησαν την ομόφωνη απόφαση της ΔΙΣ για μέτρα κατά τις Ακολουθίες του Πάσχα, κατηγορούνται για ηθική αυτουργία για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας, κλήθηκαν στην Συνοδική Επιτροπή για όσα έγιναν το Πάσχα. Παραπέμπονται για καταφρόνηση της προϊσταμένης εκκλησιαστικής Αρχής, θεολογική πλάνη για απειθαρχία των πιστών σε σχέση προς τις υποδείξεις της Πολιτείας και της Εκκλησίας σε θέματα υγείας.

Το ζήτημα είχε απασχολήσει τη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Ελλάδος του Μαΐου που αποφάσισε να ζητήσει από την Συνοδική Επιτροπή επί των Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων τον σχηματισμό φακέλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών για τους Μητροπολίτες Κυθήρων Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά.

Κλείσιμο
Θυμίζουμε ότι το Πάσχα στις δύο μητροπόλεις δεν τηρήθηκε το ωράριο για έναρξη των Ιερών Λειτουργιών και δεν αποφεύχθησαν οι συνωστισμοί στους ναούς. Η ΔΙΣ, αποδοκίμασε τη στάση των δύο Μητροπολιτών τονίζοντας «Η ΔΙΣ προέβη σε εκτενή θεώρηση των κατά την πασχάλιο περίοδο συμπεριφορών και πειθαρχίας των παντός βαθμού κληρικών προς τις αποφάσεις της, ως προς τη λειτουργία των ναών, και εξέφρασε την πικρία και αποδοκιμασία της για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις. Γι’ αυτό και μετά πολλής θλίψεως αποφάσισε να ζητήσει από την αρμόδια Συνοδική Επιτροπή τον σχηματισμό φακέλων και την υποβολή εισηγήσεων περί των επομένων ενεργειών της σχετικώς προς τις επιστολές και λοιπές ενέργειες των μητροπολιτών Κυθήρων κ. Σεραφείμ και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, με τις οποίες οι εν λόγω αρχιερείς εξεδήλωσαν απειθαρχία και έλλειψη σεβασμού προς την ομόφωνη απόφαση του συλλογικού οργάνου διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως προς την έκτακτη διαδικασία τελέσεως των Ιερών Ακολουθιών εξαιτίας των υγειονομικών περιορισμών», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.

Ειδήσεις σήμερα:

Συζυγοκτονία Βάιας Γκανιά: Αναβιώνει στο Εφετείο η υπόθεση - Οι 60 μαχαιριές, το άγριο ξύλο, ο εφιάλτης δίχως τέλος

Ανεμβολίαστη η Βόρεια Ελλάδα: Δεν κλείνουν ραντεβού - Τα ποσοστά κάλυψης ανά περιφέρεια

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: To 24ωρo του στη φυλακή - Δεν βγαίνει από το κελί και γράφει μανιωδώς
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης