«Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δημιουργούν νέα ανασφάλεια», λέει ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

«Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δημιουργούν νέα ανασφάλεια», λέει ο υποψήφιος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

«To προωθούμενο νομοσχέδιο, με τον τρόπο που εισάγεται, προβαίνει σε μια οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών, η οποία δεν φαίνεται να αποτρέπει την εγκληματικότητα, αλλά αντιθέτως διαιωνίζει την πολυνομία», υποστηρίζει ο Χάρης Κονδύλης

koindulis
Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δημιουργούν «νέα ανασφάλεια και ανησυχία στο νομικό κόσμο, πολύ περισσότερο την στιγμή που υιοθετήθηκε μια πρακτική συνολικής αυστηροποίησης των ποινών, κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς και υπό την πίεση της κοινής γνώμης», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, ο Χάρης Κονδύλης υποψήφιος πρόεδρος του συνδυασμού «Διεκδικώ» στις επικείμενες εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών,

Παράλληλα, επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο για τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα, καταρτίσθηκε όχι απλά χωρίς να γίνει διαβούλευση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, αλλά χωρίς καν την παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων από το δικηγορικό κόσμο.

Η ανακοίνωση του κ. Κονδύλη έχει ως εξής:

«Κατά την προσφιλή της τακτική, η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές στη Δικαιοσύνη, χωρίς τη συμμετοχή των δικηγορικών συλλόγων. Το νέο νομοσχέδιο καταρτίσθηκε όχι απλά χωρίς να γίνει διαβούλευση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους, αλλά χωρίς καν την παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων από το δικηγορικό κόσμο.

Οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα δημιουργούν νέα ανασφάλεια και ανησυχία στο νομικό κόσμο, καθώς πραγματοποιούνται μόλις 2 χρόνια μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις, με αποτέλεσμα να κάνουν τη μάχιμη δικηγορία ακόμη πιο δύσκολη και περίπλοκη. Επιπλέον συνεχίζει να μην δίνει οριστική λύση στις καθυστερήσεις πληρωμών των δικηγόρων που λαμβάνουν υποθέσεις από τη Νομική Βοήθεια.

To προωθούμενο νομοσχέδιο, με τον τρόπο που εισάγεται, προβαίνει σε μια οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών, η οποία δεν φαίνεται να αποτρέπει την εγκληματικότητα, αλλά αντιθέτως διαιωνίζει την πολυνομία. Συγκεκριμένα:

· Δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια δικαίου μιας και τροποποιούνται εκ νέου διατάξεις του Π.Κ. μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα- 2 ετών-, από την τελευταία αναθεώρηση τους, η οποία πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, το 2019 και κατόπιν μεγάλης διαβούλευσης

· Δεν διασφαλίζεται η άμεση πληρωμή των δικηγόρων της Νομικής Βοήθειας, καθώς προωθείται η λύση καταβολής του 50% της αμοιβής (χωρίς συγκεκριμένη πρόβλεψη καταβολής, όπως για παράδειγμα μέσα σε 5 ημέρες από την έκδοση του γραμματίου προείσπραξης και την αποστολή των παραστατικών) και το υπόλοιπο 50% μετά την εκκαθάρισητων ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των δικηγόρων, (χωρίς πάλι να δίνονται εγγυήσεις για τη χρονική διάρκεια αυτής της εκκαθάρισης)

· Η νέα τροποποίηση υποκρύπτει ευκαιριακή νομοθέτηση, μιας και οι προηγούμενες αλλαγές δεν έχουν όλες ακόμη δοκιμασθεί στην πράξη.

· Υιοθετείται μια πρακτική συνολικής αυστηροποίησης των ποινών, κυρίως για λόγους επικοινωνιακούς και υπό την πίεση της κοινής γνώμης, τη στιγμή που πολλές από τις απειλούμενες ποινές δεν έχουν δοκιμασθεί.

· Αγνοεί τη σύγχρονη ευρωπαϊκή νομοθεσία και πρακτική σωφρονισμού, μιας και αυξάνεται ο χρόνος για την υφ’ όρον απόλυση και παρατείνεται ο εγκλεισμός, χωρίς η χώρα μας να διαθέτει την απαιτούμενη υποδομή και τα σωφρονιστικά ιδρύματα να μπορούν να υποστηρίξουν το μέτρο αυτό.

· Επαναφέρει όλα τα αδικήματα συγκεκριμένης διακινδύνευσης σε δυνητικής.

· Παρά την αυστηροποίηση των περισσότερων ποινών ο νέος Π.Κ. δεν αγγίζει ζητήματα προστασίας δασών- φυσικού περιβάλλοντος και πρόβλεψης από κινδύνους πυρκαγιάς καθώς και ενδεχόμενη ευθύνη της Διοίκησης ή των Ο.Τ.Α.

Είναι πραγματικά αδιανόητο οι δικηγόροι να εξαιρούμαστε από τη συζήτηση για τα νομοθετήματα που αναφέρονται στην απονομή της Δικαιοσύνης και στις τροποποιήσεις του εκάστοτε κώδικα».

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Βροχές, καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας αύριο - Χαλάζι μέχρι και στην Αττική

Γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ κατηγόρησε ψευδώς πωλήτρια για κλοπή - Ήθελε να αποφύγει την αποζημίωση

Ο Μπολσονάρου «έφαγε πόρτα» από το γήπεδο στο ματς Σάντος-Γκρέμιο επειδή είναι ανεμβολίαστος
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης