Πλήρης ελευθερία από σήμερα στους εμβολιασμένους - «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», προειδοποιούν οι ειδικοί

Πλήρης ελευθερία από σήμερα στους εμβολιασμένους - «Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», προειδοποιούν οι ειδικοί

Ανησυχία προκαλούν τα νέα μέτρα ελευθερίας στους ειδικούς - «Πιστεύω ότι δίνουμε λάθος μήνυμα», λέει ο Γιώργος Μπουλμπασάκος - «Πρέπει και οι εργαζόμενοι στην εστίαση να είναι εμβολιασμένοι», αναφέρει ο  Ευάγγελος Μανωλόπουλος - «Δύσκολος και ο φετινός χειμώνας», επισημαίνει ο Νίκος Καπραβέλος

plaka_kosmos_art
Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις «κόκκινες» περιοχές κινούνται, από σήμερα, οι εμβολιασμένοι πολίτες.

Όπως έχει γίνει ξεκάθαρο, τα μέτρα που ισχύουν από το πρωί και για 15 ημέρες, οπότε και θα επαναξιολογηθούν, αφορούν μόνο τους εμβολιασμένους που κινούνται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν αποφασίσει να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε εμβολιασμένους .

Σε μικτούς χώρους, δηλαδή σε χώρους όπου υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, η χρήση μάσκας παραμένει ως κύριο μέτρο προφύλαξης από τον κορωνοϊό για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και οι τελευταίοι για να μπαίνουν σε αυτούς τους χώρους θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test 24ωρών με αρνητικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλούν τα νέα μέτρα ελευθερίας στους ειδικούς, οι οποίοι αναφέρουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι δεν μπορεί να δεχθεί άλλη πίεση το ΕΣΥ.

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Ευαγγελισμού, και Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ceunsq1ioe4h-se)
Κλείσιμο



«Δίνουμε λάθος μήνυμα ότι έχει τελειώσει η πανδημία»

«Διάβασα με προσοχή την απόφαση της επιτροπής και τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Δυστυχώς προκύπτει ένα κλίμα να θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα ενώ δεν έχει τελειώσει η πανδημία. Πιστεύω ότι δίνουμε λάθος μήνυμα. Πρέπει να επιμείνουμε στα μέτρα προστασίας. Με προβληματίζει η άρση των μέτρων, γιατί δεν νομίζω ότι θα έχουμε τους απαραίτητους ελέγχους ώστε να ισχύσουν όπως πρέπει τα μέτρα ελευθερίας», σημείωσε ο κ. Μπουλμπασάκος σχετικά με τις ελευθερίες που δίνονται στους εμβολιασμένους.

«Αυτός ο χειμώνας ίσως είναι ο τελευταίος δύσκολος χειμώνας. Εγώ θα ήθελα μια αυξημένη επιφυλακή σε ό,τι αφορά αυτό το χειμώνα. Στη Θεσσαλονίκη δίνουμε λάθος μήνυμα. Οι παρελάσεις θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Έχει αλλάξει η άποψη που λέει ότι οι συγκεντρώσεις είναι η εστία που μπορεί να ανάψει τη φωτιά; Στη Βόρεια Ελλάδα πόσες κλίνες ΜΕΘ είναι ελεύθερες; Η εμβολιαστική κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή είναι από τις χαμηλότερες στη χώρα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πρέπει και οι εργαζόμενοι στην εστίαση να είναι εμβολιασμένοι»

«Πρέπει να διαχωρίσουμε τους εμβολιασμένους. Η πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί και αναρωτιέται γιατί να υφίσταται κάποια μέτρα. Πρέπει να γίνονται πραγματικοί έλεγχοι. Σε χώρο για εμβολιασμένους, να είναι πράγματι μόνο εμβολιασμένοι. Και οι εργαζόμενοι στα μέρη που είναι μόνο για εμβολιασμένους πρέπει να είναι εμβολιασμένοι επίσης. Αυτό θα πρέπει να διορθωθεί», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος.

Μιλώντας για την 3η δόση του εμβολίου, ο κ. Μανωλόπουλος είπε ότι «Το ότι αρχίζει να μειώνεται η ανοσία δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία. Με το στέλεχος Δέλτα αυξήθηκε η ικανότητα εισόδου του ιού. Για αυτό χρειάστηκε να κάνουμε τόσο γρήγορα την ενισχυτική δόση. Είναι απαραίτητη και πρέπει να την κάνουμε».

«Ακόμα και την ίδια μέρα τα εμβόλια για τον κορωνοϊό και τη γρίπη»

«Και την ίδια μέρα μπορεί κάποιος να κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο, και την τρίτη δόση. Όποιο εμβόλιο και αν κάνουν οι αντιεμβολιαστές μπορούν κάπως να προστατευθούν, τουλάχιστον να προστατευθούν από τη γρίπη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Μιλώντας για την κατάσταση στα νοσοκομεία ο κ. Μπουλμπασάκος τόνισε ότι «Στην Αττική τα πράγματα είναι διαχειρίσιμα. Πρέπει να συντηρηθεί έτσι, γιατί δε σας κρύβω την ανησυχία μου για τα περιστατικά non Covid. Για το θέμα της γρίπης, πρέπει να γίνει εκστρατεία και για το αντιγριπικό εμβόλιο».

Σχολιάζοντας τέλος την πρόσφατη απώλεια ενός νέου 21 ετών από κορωνοϊό, ο κ. Μανωλόπουλος είπε ότι «Κανείς δεν είναι ασφαλής από τον κορωνοϊό. Υπάρχουν πια συντριπτικά δεδομένα από τους εμβολιασμούς, αλλά και για την επίδραση που έχει ο κορωνοϊός. Το να αρνούμαστε τους εμβολιασμούς είναι λάθος και πρέπει να το ξανασκεφτούν όσοι φοβούνται και να πάρουν τη σωστή απόφαση κοιτάζοντας τα δεδομένα γύρω τους».

«Να γίνουν οι παρελάσεις χωρίς κόσμο» - «Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες»

Για την ανάγκη να μην πιεστεί περαιτέρω το ΕΣΥ και για την επιβολή αυστηρών μέτρων όσον αφορά στις παρελάσεις μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.

Ο κ. Καπραβέλος έκανε λόγο για γολγοθά των υγειονομικών, καθώς όπως είπε υπάρχει μεγάλη πίεση στις μονάδες λόγω των ανεμβολίαστων ασθενών. «Οι ΜΕΘ είναι γεμάτες, έχουμε βαριά αρρώστους στις μονάδες», πρόσθεσε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ceurmjmuisqx-se)


Παράλληλα έκανε έκκληση ώστε παρελάσεις και θρησκευτικές εορτές, να πραγματοποιηθούν υπό ισχύ πολύ αυστηρών μέτρων, ενώ μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως αν είναι τόσο μεγάλη η πίεση τότε να απαγορευτεί η παρουσία κόσμου σε αυτές.

Υπογράμμισε δε ότι ο χειμώνας αναμένεται να είναι δύσκολος και ότι χρειάζονται πολύ αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα.

«Δεν μπορεί να δεχθεί άλλη πίεση το ΕΣΥ, όλοι πρέπει να συμβάλλουμε σε αυτό», δήλωσε.

Ειδήσεις σήμερα

Σαουδική Αραβία: Δέκα τραυματίες από δύο επιθέσεις με drone σε αεροδρόμιο

Κατέληξαν 65 ασθενείς με κορωνοϊό στη Γερμανία - Σχεδόν 9.000 κρούσματα το προηγούμενο 24ωρο

Καιρός: Με βροχές, καταιγίδες και ισχυρά μποφόρ συνεχίζεται η επέλαση της κακοκαιρίας «Αθηνά»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης