Κινητοποιήσεις από εργαστηριακούς γιατρούς για το clawback

Κινητοποιήσεις από εργαστηριακούς γιατρούς για το clawback

Το clawback είναι η υποχρεωτική και αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ από όλους τους ιδιώτες παρόχους της υγείας στον Οργανισμό λόγω υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης - Πάγιο αίτημα των παρόχων που εκτελούν τις συνταγές για εξετάσεις είναι να τεθούν όρια στη συνταγογράφηση ώστε να μην γίνεται αυτή η υπέρβαση

nosokomeio
Σε αναβρασμό βρίσκεται ο χώρος της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), με τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, τα πολυιατρεία αλλά και τους κλινικο-εργαστηριακούς γιατρούς να διαμαρτύρονται μέσω των εκπροσώπων τους ( Συντονιστικό Όργανο ΠΦΥ) στον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας για το ύψος των ποσών που πρέπει να καταβάλλουν στον ΕΟΠΥΥ ως clawback και να ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το clawback είναι η υποχρεωτική και αυτόματη επιστροφή χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ από όλους τους ιδιώτες παρόχους της υγείας στον Οργανισμό λόγω υπέρβασης της προϋπολογισθείσας δαπάνης. Πάγιο αίτημα των παρόχων που εκτελούν τις συνταγές για εξετάσεις είναι να τεθούν όρια («κόφτες») στη συνταγογράφηση ώστε να μην γίνεται αυτή η υπέρβαση.

Είναι ενδεικτικό ότι για τον περασμένο Ιούνιο το ποσοστό του clawback που καλούνται να επιστρέψουν τα διαγνωστικά κένtρα είναι περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για εξετάσεις μικροβιολογικές για τον Ιούνιο ήταν 20.432.500 ευρώ και συνολικά υποβλήθηκαν παραστατικά από τα διαγνωστικά προς τον Οργανισμό ύψους 33.754.210 ευρώ.

Η επίπτωση της επιδημίας στο clawback

Η φορολογική «θηλιά», όπως χαρακτηρίζουν το clawback την τελευταία δεκαετία που έχει τεθεί σε εφαρμογή εκπρόσωποι του συγκεκριμένου χώρου, φαίνεται πως «σφίγγει» περισσότερο πλέον για τις διαγνωστικές δομές λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και των νέων δεδομένων που δημιούργησε. Οι δημόσιες δομές αποκλείστηκαν για μεγάλο τμήμα του πληθυσμού δίνοντας προτεραιότητα στους ασθενείς με λοίμωξη covid-19 και οι ανάγκες των πολιτών καλύφθηκαν κυρίως στο πλαίσιο των ιδιωτικών δομών, με την ανάλογη δαπάνη να βαρύνει τον ΕΟΠΥΥ.

Το υπέρογκο, όπως χαρακτηρίζεται από τον κλάδο, ποσό του clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι ιδιώτες φορείς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) συζητήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), με τους εκπροσώπους των φορέων να υπογραμμίζουν ότι «το μέτρο απειλεί τη βιωσιμότητα των εργαστηρίων και πολυιατρείων, σε μία κρίσιμη περίοδο που πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη των δομών της ΠΦΥ καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία».

Κλείσιμο
Από τους εκπροσώπους των διαγνωστικών ζητήθηκε αναστολή της είσπραξης του clawback, αίτημα χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα, επισημάνθηκε ότι το clawback του περασμένου Ιουνίου αν αθροιστεί με το ποσό του clawback για το διάστημα 2013-2019, το αναμενόμενο clawback του 2020 και εφόσον συνυπολογιστεί η παρακράτηση φόρου, προκύπτει ότι παρακρατείται πάνω από το 60% της μηνιαίας υποβολής ποσών στον ΕΟΠΥΥ, καθιστώντας μη βιώσιμες τις επιχειρήσεις.

Το ΔΣ του ΙΣΑ ζητεί να καταργηθεί «το άδικο και απαράδεκτο αυτό μέτρο που απειλεί τη βιωσιμότητα των Φορέων της Π.Φ.Υ που αποτελούν βασικό πυλώνα του συστήματος υγείας ειδικά αυτή την περίοδο που δίνεται η μάχη ενάντια στην πανδημία». Ενώ και οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων και πολυιατρείων και των εργαστηριακών γιατρών βρίσκονται σε απόλυτη κλαδική σύμπνοια για κινητοποιήσεις, εφόσον δεν βρεθεί σημείο επικοινωνίας με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η στάση της Αριστοτέλους

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη του επόμενου τρίμηνου που είχε «ξεδιπλώσει» ο υπουργός, κ. Θάνος Πλεύρης στη διάρκεια συνάντησης γνωριμίας με τους διαπιστευμένους συντάκτες, ΕΟΠΥΥ, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και νοσοκομεία θα μπουν σε φάση ανακατατάξεων, με τη θέσπιση και τον έλεγχο ποιοτικών κριτηρίων να αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για τη λειτουργία τους.

«Το 2022 θα έρθει με νέους όρους για τον ΕΟΠΥΥ, τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό, και τους παρόχους υγείας με τους οποίους συμβάλλεται» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Προαπαιτούμενο για τη νέα εποχή για τον ΕΟΠΥΥ είναι, όπως είχε αναφέρει, η θέσπιση σειράς ποιοτικών κριτηρίων -εκτός των ποσοτικών που διέπουν ήδη τη λειτουργία του- και η βάσει αυτών αξιολόγηση των υπηρεσιών που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι και για τις οποίες αποζημιώνει τους παρόχους ο Οργανισμός.

Την κατεύθυνση αυτή θα ενισχύουν και οι έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο (real time) κατά την παροχή των υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, σύμφωνα με το μοντέλο ελέγχου και αποζημίωσης των ασφαλιστικών εταιριών. «Εμείς θέλουμε να κοιτάζουμε στα μάτια τους ασφαλισμένους για ό,τι τους προσφέρουμε. Δεν είμαστε υπουργείο χρηματοδότησης οποιουδήποτε ιδιώτη παρόχου έχει πρόβλημα επιβίωσης» είχε αναφέρει ο κ. Πλεύρης.

Ειδήσεις σήμερα:

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε τέσσερις ιστοσελίδες ψεκ με fake news για covid

Σοφία Μουτίδου: Από την αποθέωση στη σταύρωση, σε 1.200 δευτερόλεπτα


Μακρόν για Ελλάδα: Η φιλία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι γερή και συνεχίζεται
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης