Δέσμη τεσσάρων παρεμβάσεων για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ

Δέσμη τεσσάρων παρεμβάσεων για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων ζητάει η ΓΣΕΒΕΕ

Φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές διευκολύνσεις τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά ζητά η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας

5386557
'Αμεσες παρεμβάσεις για τους σεισμόπληκτους του Ηρακλείου ζητά η ΓΣΕΒΕΕ με στόχο την απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στην περιοχή. Μια δέσμη τεσσάρων παρεμβάσεων και μέτρων με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την ανακούφιση των πληγέντων από τον πρόσφατο σεισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης ζητά από την κυβέρνηση, με επιστολή που έστειλε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να αφορούν τόσο την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι επιχειρήσεις αλλά και φορολογικές, ασφαλιστικές και δανειακές διευκολύνσεις τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα η επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ η οποία εστάλει προς τους υπουργούς Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Α. Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκη υπογραμμίζει την ανάγκη άμεσης και συγχρονισμένης δράσης, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και των παραγωγικών φορέων της χώρας ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις πληγείσες περιοχές.

Όπως αναφέρεται "ο χθεσινός καταστροφικός και θανατηφόρος σεισμός στο Ηράκλειο της Κρήτης (Αρκαλοχώρι), που συνεχίστηκε με νέα σεισμική δόνηση σήμερα και η μετασεισμική ακολουθία είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής αλλά και στην τοπική οικονομία. Για τον λόγο αυτό, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι παραγωγικοί φορείς της χώρας θα πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα και συγχρονισμένα, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις πληγείσες περιοχές. Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των έκτακτων αυτών αναγκών. Με οδηγό τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας αλλά και το πλαίσιο ρυθμίσεων που έλαβαν χώρα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν".

Η ΓΣΕΒΕΕ επισημαίνει την ανάγκη να προωθηθούν οι ακόλουθες παρεμβάσεις :

Ι. Αποκατάσταση ζημιών επιχειρήσεων

- Πλήρης αποζημίωση των επιχειρήσεων που επηρεάζονται άμεσα από την καταστροφή που έχει συντελεστεί.

- Αποζημίωση για τα κατεστραμμένα προϊόντα με βάση τις τρέχουσες τιμές.

- Δημιουργία μιας κεντρικής συντονιστικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης για επιχειρήσεις (one stop emergency shop) για την καταγραφή των επιχειρήσεων που επηρεάζονται και την συγκέντρωση και αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών δεδομένου ότι πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν ενώ οι επιχειρηματίες δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο για να ασχοληθούν με όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα. Η συγκεκριμένη υπηρεσία μπορεί να έχει μόνιμο χαρακτήρα και λειτουργεί σε έκτακτες περιστάσεις σε όλη την επικράτεια.

Κλείσιμο
ΙΙ. Ασφαλιστικές - φορολογικές ελαφρύνσεις

-Για όσους επαγγελματίες που αποδεδειγμένα έχουν υποστεί ζημιές απαλλαγή (και όχι μόνο αναστολή) από την καταβολή εισφορών στον ΕΦΚΑ για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες, ωστόσο, δικαίωμα στην ασφάλιση υγείας.

-Απαλλαγή από την καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επιχειρηματίες της περιοχής για το τρέχον έτος. Απαλλαγή πληρωμής ανταποδοτικών τελών μέχρι το τέλος του έτους.

- Απομείωση του συντελεστή φόρου εισοδήματος για τα οικονομικά έτη 2021 και 2022.

- Παροχή δυνατότητας υπαγωγής σε ρύθμιση για οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Για όσους έχουν υπαχθεί στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών, προτείνεται η μετάθεση της ρύθμισης και το πάγωμα καταβολής για 6 μήνες.

ΙΙΙ. Δανειακές υποχρεώσεις - χρηματοδότηση

- Αναστολή καταβολής δόσεων για δανειακές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Μετά την αποτίμηση των ζημιών, ισοαναλογική απομείωση χρεών. Παράλληλα, να εξεταστεί η παροχή διευκολύνσεων με χαμηλότοκα δάνεια για όσους επιθυμούν να επανεπενδύσουν στην επιχείρηση (ανακατασκευή, αγορά προϊόντων, μετεγκατάσταση κοκ)

- Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία για επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε δάνεια.

- Ειδική ρύθμιση - παράταση για τις ληξιπρόθεσμες επιταγές

- Άμεση καταβολή των ποσών που προκύπτουν από ιδιωτική ασφάλιση κτιρίων και αγαθών.

IV. Κοινωνική προστασία - κοινωνική συνοχή

- Επέκταση του κοινωνικού τιμολογίου στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της πληγείσας περιοχής για χρονικό διάστημα ενός έτους

- Απελευθέρωση πόρων από προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για την αποκατάσταση των ζημιών.

- Ειδικό καθεστώς πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές για τις οικογένειες που έχουν πληγεί (βρεφονηπιακούς σταθμούς, Βοήθεια στο σπίτι, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη). Σε κάθε περίπτωση οι πληγέντες να τύχουν παράτασης υποβολών δηλώσεων προς το δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Η Διοίκηση της ΓΣΕΒΕΕ δηλώνει "έτοιμη να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν και στο άμεσο μέλλον όλοι οι συνάδελφοι που επλήγησαν στη σεισμόπληκτη περιοχή".


Ειδήσεις σήμερα:


Μπένος για ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας: Καμία ανεμογεννήτρια όσο θα είμαι εγώ εκεί

Ο Τεντόγλου υποψήφιος Ευρωπαίος αθλητής της χρονιάς

Στα 2.978 τα νέα κρούσματα - 322 οι διασωληνωμένοι, 22 θάνατοι


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης