Αντιπλημμυρικά μέτρα: «Θωρακίζονται» τα ποτάμια και τα ρέματα της Ηλείας - Εργασίες στις πυρόπληκτες περιοχές

Αντιπλημμυρικά μέτρα: «Θωρακίζονται» τα ποτάμια και τα ρέματα της Ηλείας - Εργασίες στις πυρόπληκτες περιοχές

«Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, γίνονται σε περιοχές και σημεία υψηλής επικινδυνότητας, στα οποία έχουν προηγηθεί αυτοψίες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο  αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος

foties0ila
«Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες καθαρισμού σε υδατορέματα, ποταμούς και τάφρους, στις πυρόπληκτες τοπικές κοινότητες του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και σε περιοχές του δήμου Πύργου, προκειμένου οι πληγείσες από την φωτιά του περασμένου Αυγούστου περιοχές να "θωρακιστούν" το συντομότερο δυνατό, ενόψει χειμώνα και να προστατευθούν η ανθρώπινη ζωή, το περιβάλλον και οι περιουσίες των πολιτών, από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα».

Αυτά τονίζει μεταξύ άλλων, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, εξηγώντας ότι «οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, οι οποίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, γίνονται σε περιοχές και σημεία υψηλής επικινδυνότητας, στα οποία έχουν προηγηθεί αυτοψίες από τα αρμόδια κλιμάκια της διεύθυνσης τεχνικών έργων της περιφερειακής ενότητας, αλλά και επισημάνσεις από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων».

Περιγράφοντας τις πρωτοβουλίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας , στο πλαίσιο της πρόληψης, ο Βασίλης Γιαννόπουλος λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «πριν ακόμα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η πυρκαγιά στην περιφερειακή ενότητα Ηλείας, ξεκινήσαμε μια μεγάλη προσπάθεια για την διενέργεια αυτοψιών, με σκοπό την άμεση καταγραφή ζημιών σε κρίσιμες υποδομές, και την σωστή εκτίμηση της κατάστασης ποταμών, χειμάρρων και υδατορεμάτων».

ilia

Όπως σημειώνει, «τα σημεία στα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες, είναι σημεία υψηλής επικινδυνότητας, καθώς τα υδατορέματα διέρχονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές, καλλιεργήσιμες αγροτικές εκτάσεις και γενικότερα σε περιοχές με ανεπτυγμένη ανθρώπινη επαγγελματική δραστηριότητα».

Κλείσιμο
Ειδικότερα, αυτές τις ημέρες, βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού, απομάκρυνση φερτών υλικών, μπαζών και βλάστησης, στις παρακάτω περιοχές:

- Στις κοίτες των υδατορεμάτων στην τοπική κοινότητα Πλατάνου του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

- Στην κοίτη του ποταμού Κλαδέου και των παραποτάμων του, στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

- Στις κοίτες υδατορεμάτων στις τοπκές κοινότητες Ηράκλειας, Πουρναρίου, Καυκωνίας, Πελοπίου, Πλατάνου, Κοσκινά, Αρχαίας Πίσας, Μουριάς, Λιναριάς, Κάμενας και Λούβρου του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

-Στις εκβολές του Ενιπέα ποταμού στο δήμο Πύργου.

Ταυτόχρονα, ο αντιπεριφερειάρχης επισημαίνει ότι «επιδίωξη μας είναι, με τις παρεμβάσεις και τους καθαρισμούς που πραγματοποιούμε, να αποκατασταθεί η ομαλή ροή των υδάτων, που ενδεχομένως θα δεχθούν τα ρέματα αυτά σε περίπτωση εκδήλωσης σφοδρών καταιγίδων και έντονων καιρικών φαινομένων, ώστε να μην προκληθούν πλημμύρες».

Ωστόσο, όπως λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Βασίλης Γιαννόπουλος, «οι καθαρισμοί δεν σταματούν στις περιοχές που έχουν ξεκινήσει» και προσθέτει:

«Μέχρι σήμερα, έχει γίνει αξιολόγηση της επικινδυνότητας και έχουμε προχωρήσει σε προτεραιοποίηση των αιτημάτων. Παράλληλα, εξακολουθούμε να δεχόμαστε καθημερινά αιτήματα από τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και με τον ίδιο τρόπο, ιεραρχώντας τις ανάγκες, προβαίνουμε σε εργασίες καθαρισμού όπου κριθεί αναγκαίο».

Μάλιστα, όπως επισημαίνει, «σημαντική εξέλιξη προς την κατεύθυνση αυτή είναι το γεγονός ότι, πριν από λίγες ημέρες, το τεχνικό συμβούλιο δημοσίων έργων της περιφερειακής ενότητας Ηλείας, ενέκρινε τις συμπληρωματικές συμβάσεις δυο μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων - τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη - προκειμένου να πραγματοποιηθούν επιπλέον εργασίες αντιπλημμυρικής θωράκισης στις πληγείσες περιοχές».

Στην Αχαΐα

Εκτός όμως από τις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας, εκτεταμένοι καθαρισμοί ποταμών, ρεμάτων και άλλων επικίνδυνων σημείων πραγματοποιούνται και σε πυρόπληκτες περιοχές της Αχαΐας.

Συγκεκριμένα, με βάση τον σχεδιασμό που έχει εκπονηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εντατικοποιούνται οι τεχνικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ έμφαση δίνεται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας.

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριο Φαρμάκη, «η περιφέρεια αγωνίζεται καθημερινά με όλες τις δυνάμεις της για την καλύτερη δυνατή θωράκιση του τόπου μας και ιδιαίτερα των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, ενόψει της χειμερινής περιόδου» προσθέτοντας: «Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολος. Όμως, με τον ίδιο τρόπο που από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε δίπλα στους συμπολίτες, έτσι ακριβώς και θα συνεχίσουμε».

Ειδικότερα, στην Αχαΐα έχουν πραγματοποιηθεί ή πραγματοποιούνται καθαρισμοί στα εξής σημεία:

*Στον ποταμό Γλαύκο εντός της οικιστικής ζώνης

*Στον ποταμό Μείλιχο εντός της οικιστικής ζώνης

*Σε ρέματα στην Καρυά στην περιοχή Σουλίου

*Στο ρέμα της Ελεκίστρας

*Στο ρέμα Διακονιάρη

*Σε ρέμα εντός του οικισμού Ζήρια Αιγιάλειας

*Στο ρέμα της Άκολης

* Κατά μήκος του επαρχιακού οδικού δικτύου Δροσιάς - Τριταίας, με αφετηρία από τη Δροσιά.

Ειδήσεις σήμερα:

Έγκλημα στη Ρόδο: Το χειρόγραφο σημείωμα που άφησε ο δολοφόνος της Ντόρας πριν αυτοκτονήσει

Γερμανικές εκλογές: Όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα μετά την εποχή Μέρκελ

Φάκελος Ελπιδοφόρος - Όλο το εκκλησιαστικό και πολιτικό παρασκήνιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης