«Εμφύλιος» στα πανεπιστήμια για την επιστροφή των φοιτητών - Γιατί ζητούν πάλι τηλεκπαίδευση

«Εμφύλιος» στα πανεπιστήμια για την επιστροφή των φοιτητών - Γιατί ζητούν πάλι τηλεκπαίδευση

Αν και η Σύνοδος των Πρυτάνεων ζητά την επιστροφή της δια ζώσης διδασκαλίας, διατυπώνονται απόψεις για συνέχιση της τηλεκπαίδευσης - Καθηγητές επικαλούνται αδυναμία ελέγχου των πιστοποιητικών Covid, αλλά και αδυναμία σε πολλές σχολές να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα - Τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των σχολών

panepistimio_ar
Διχασμένη εμφανίζεται η ακαδημαϊκή κοινότητα στην προοπτική της επιστροφής των φοιτητών στα αμφιθέατρα από την ερχόμενη εβδομάδα.  Το υπουργείο Παιδείας, όπως διαβεβαίωσε και χθες η υπουργός Νίκη Κεραμέως προχωρά άμεσα στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, που θα προβλέπει την ομαλή και με ασφάλεια λειτουργία της δια ζώσης διδασκαλίας των μαθημάτων στους φοιτητές ενώ αντίστοιχη απόφαση έλαβε χθες και η Σύνοδος των πρυτάνεων που τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των Πανεπιστημίων.

Ωστόσο υπάρχουν ήδη ισχυρές φωνές στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας με Ιδρύματα και σχολές που ζητούν και πάλι τηλεκπαίδευση, επικαλούμενοι λόγους προστασίας της υγείας και αδυναμίας ελέγχου των πιστοποιητικών φοιτητών και πανεπιστημιακών. Για το λόγο αυτό, προτείνουν ένα μικτό σύστημα διδασκαλίας, που θα περιλαμβάνει εξ αποστάσεως μάθηση για τα θεωρητικά αλλά και πρακτικά μαθήματα και δια ζώσης εκπαίδευση μόνο στα εργαστήρια και σε συγκεκριμένες διδακτικές μονάδες, όπου αυτό απαιτείται και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Όπως επισημαίνουν ο έλεγχος των πιστοποιητικών ή των τεστ των φοιτητών θα αποτελέσει εστία έντασης, ενώ παράλληλα, σημειώνουν ότι και μέλη της ίδιας της ακαδημαϊκής κοινότητας δεν έχουν εμβολιασθεί. Παράλληλα, τονίζουν ότι δεν πληρούνται σε όλα τα  ΑΕΙ ή τα τμήματά τους οι προδιαγραφές για καλό αερισμό, τήρηση αποστάσεων κλπ. 

Αντιρρήσεις για το κανονικό άνοιγμα των σχολών

Η τάση αυτή, που είναι αρκετά ισχυρή στο χώρο των Πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα στη Νομική Αθηνών και αλλού, αποτυπώθηκε και στη Σύνοδο των πρυτάνεων, κατά την οποία πολλοί εξέφρασαν αντιρρήσεις για το κανονικό άνοιγμα των σχολών και επέμειναν στην επανάληψη της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, όπως τα δύο προηγούμενα χρόνια της πανδημίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό εφόσον προκρινόταν μία τέτοια λύση και για φέτος, θα σήμαινε ότι χιλιάδες φοιτητές θα υποχρεώνοντας για τρίτη χρονιά να παραμείνουν εκτός σχολών και μακριά από τα αμφιθέατρα συνεχίζοντας τις σπουδές τους με τηλεκπαίδευση.

Με άλλα λόγια, δεκάδες χιλιάδες φοιτητές θα συνειδητοποιούσαν και πάλι πώς λειτουργούν κανονικά τα Πανεπιστήμια, καθώς τα έχουν επισκεφθεί ελάχιστες φορές μέχρι σήμερα. Ως εκ τούτου, δεν έχουν μπορέσει να αισθανθούν το «άρωμα» των Πανεπιστημίων και των πανεπιστημιακών σπουδών.

Με δεδομένο ότι η Πολιτεία έχει λάβει όλα τα μέτρα για την ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των Πανεπιστημίων, αλλά και για τον εμβολιασμό όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, δηλαδή τους φοιτητές, τα μέλη ΔΕΠ και το διοικητικό και τεχνικό προσωπικό των Ιδρυμάτων, θα ήταν αδιανόητο, όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, να συνεχισθεί για μία ακόμα χρονιά η απομάκρυνση των φοιτητών από τα αμφιθέατρα.

Κλείσιμο
Σε αυτό το πλαίσιο, το επιχείρημα της αδυναμίας ελέγχου της εισόδου φοιτητών και μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας με βάση τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης ή διαγνωστικού τεστ δεν ευσταθεί καθώς θα πρέπει να γίνεται και έχει προβλεφθεί το ανάλογο προσωπικό που θα αναλάβει αυτό το έργο σε κάθε σχολή.

Η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως αναφέρθηκε στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, που αγγίζουν το 73,5% στους φοιτητές και το 91% στους πανεπιστημιακούς. Μάλιστα τόνισε ότι έχουν εξασφαλισθεί 2,6 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη, με ταχείες διαδικασίες, προσωπικού για τον έλεγχο των πιστοποιητικών, και έχει δοθεί ψηφιακή πλατφόρμα για τον ίδιο σκοπό. Επίσης, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα εγκατασταθούν μονάδες εμβολιασμού στα ΑΕΙ και θα διατεθούν 400 νέες θέσεις μελών ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.

Η Σύνοδος πρυτάνεων

Η Σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την Πολιτεία. Άλλωστε η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής φοιτητών και καθηγητών στα αμφιθέατρα, από τον περασμένο Ιούλιο.

Η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της. Η Σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να ακολουθήσουν την μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας.

Η Σύνοδος έθεσε υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εν όψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση και διατύπωσε τεκμηριωμένα τις προτεραιότητες για χρηματοδότηση και τις ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση.

Η Υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.


Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση. Η Σύνοδος διαβεβαιώνει ότι τα Πανεπιστήμια της χώρας επισπεύδουν την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία μέσα στο πλαίσιο που πρόκειται να οριστεί από την πολιτεία. Άλλωστε η Σύνοδος έχει ήδη εκφράσει ομόφωνα την ανάγκη της επιστροφής, από τον περασμένο Ιούλιο.

Η επιθυμία και αποφασιστικότητα της πανεπιστημιακής κοινότητας, διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων, για επιστροφή στην κανονικότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης εκφράζεται από το υψηλό ποσοστό του εμβολιασμού της. Η Σύνοδος χαιρετίζει ιδιαίτερα το φοιτητικό σώμα για την ανταπόκρισή του, η οποία είναι το σημαντικότερο στήριγμα της δια ζώσης εκπαίδευσης υπό τις παρούσες συνθήκες και απευθύνει έκκληση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί να ακολουθήσουν την μεγάλη πλειονότητα της κοινότητας.

Ετέθησαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, εν όψει έκδοσης υπουργικών αποφάσεων, τα σοβαρά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαίδευση και διατυπώθηκαν τεκμηριωμένα οι προτεραιότητες για χρηματοδότηση και οι ανάγκες για λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα στηρίξουν τη μετάβαση. Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει ταχύτητα η έκδοση της ΚΥΑ που θα διέπει τη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία. Επιπλέον ενημέρωσε τη Σύνοδο για τη διάθεση 400 νέων θέσεων ΔΕΠ στα Πανεπιστήμια.

Η Σύνοδος εκφράζει την αισιοδοξία της για την ασφαλή μετάβαση στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία και καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συστράτευση.

Η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), αν και ανέφερε ότι «μετά από σχεδόν τρία εξάμηνα με τηλεδιδασκαλία και κλειστά τα πανεπιστήμια, θα πρέπει να επανέλθουμε σε εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία των φοιτητών και των καθηγητών στα αμφιθέατρα», έχει ισχυρές επιφυλάξεις καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωσή της: «Η Ε.Γ. της ΠΟΣΔΕΠ θεωρούσε ακατανόητη και ανεδαφική τη θέση του υπουργείου για “διά ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών (σε ποσοστό 100%) και στη μέγιστη πληρότητα των αιθουσών”, όταν σε πολλές περιπτώσεις η πληρότητα ξεπερνά το 100% (με ορθίους στις αίθουσες), πολλές αίθουσες δεν έχουν εξαερισμό ή υπάρχει αδυναμία τακτικού καθαρισμού, και όταν σε άλλους χώρους συγκέντρωσης ατόμων ορίζεται πληρότητα 50%-80% (όπως στα θεάματα)».




Ειδήσεις σήμερα:

Πάνω από 91% η παραλλαγή «Δέλτα» στα νέα μεταλλαγμένα κρούσματα που εξετάστηκαν


Την Παρασκευή δικάζονται οι τρεις κατηγορούμενες για τους εικονικούς εμβολιασμούς στο ΙΚΑ Αλεξάνδρας


Ευτράπελο στο υπουργείο Εργασίας: Καμεραμάν ρώτησε τη Δόμνα πότε έρχεται η... Μιχαηλίδου (βίντεο)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης