Πρωτοβουλία Πολιτών: «Σώστε την Κοιλάδα Αχελώου, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO»

Πρωτοβουλία Πολιτών: «Σώστε την Κοιλάδα Αχελώου, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO»

Όπως επισημαίνεται, στη σχετική ανακοίνωση, δεν πρέπει να γίνει μνημείο βυθισμένο κάτω από τα νερά υδροηλεκτρικού φράγματος

koiladaaxeloou
Ενάντια στην κατασκευή υδροηλεκτρικού έργου που θα έχει συνέπεια την καταστροφή της Κοιλάδας Αχελώου δηλώνει η «Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου». Όπως επισημαίνει, πρόκειται για «μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και φυσικής ομορφιάς της UNESCO και δεν πρέπει να γίνει Μνημείο βυθισμένο κάτω από τα νερά υδροηλεκτρικού φράγματος όπως ονειρεύονται κάποιοι».

Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία επισημαίνει τα εξής: «Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα με έκπληξη ότι την περίφημη Κοιλάδα του Αχελώου την ξακουστή και μοναδική ACHELOOS VALLEY μερικοί θέλουν να την εξαφανίσουν . Λέγεται –μετά βεβαιότητας- ότι προγραμματίζεται η κατασκευή ενός ακόμη φαραωνικού υδροηλεκτρικού φράγματος μεγαθήριο 83,6 MW και ύψος περίπου 90 μέτρων στην περιοχή του Αυλακίου -Μεσοπύργου όπου συγκλείνουν τα όρια των νομών Καρδίτσας, Αρτας και Αιτωλοακαρνανίας. Από καιρό τώρα έχουν γίνει προεργασίες για αυτό και ενημερωθήκαμε ότι είναι σε εξέλιξη τοπογραφικές και γεωλογικές μελέτες. Δεν μας έφταναν τα τόσα υδροηλεκτρικά στον Αχελώο που τον εξαφάνισαν πλέον ως ποταμό, έρχονται τώρα σε μία περιοχή καθαρά NATURA 2000 απείρου κάλους με σπουδαία ιστορικά μνημεία και Αρχαιολογικά μέρη να προσθέσουν ένα ακόμη τερατούργημα. Δεν ξέρουμε ποιανού νου ήταν αυτή η φαεινή ιδέα αλλά είναι σίγουρο ότι αν βρεθούν και άλλοι να το επιτρέψουν αυτό τότε δεν ζώσετε τίποτε σ αυτήν τη χώρα. Θέλουμε να πιστεύουμε όμως ότι θα ακυρωθεί η κατασκευή του. Δεν είμαστε αντίθετοι στην ήπια και αειφόρο ανάπτυξη αλλά με μέτρο ».

«Δεν είπαμε ποτέ να μην γίνουν αναπτυξιακά έργα αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον. Αν οι επιπτώσεις του έργου εκτροπής του Αχελώου, φράγμα Συκιάς, μερικά χιλιόμετρα ποιο πάνω είναι καταστροφικές τότε οι επιπτώσεις του φράγματος Αυλακίου θα είναι σαρωτικές και κατακλυσμιαίες. Αν γίνει αυτό το έργο δεν θα υπάρχει πλέον τμήμα του ποταμού που θα ρέει ελεύθερα και αέναα. Θα είναι όλο λιμνοδεξαμενές. Αυτό θέλουν να κάνουν; Θα είναι αδιανόητη οι καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στην περιοχή ολόκληρη που θα επηρεάσει όλη την φυσική αλυσίδα Επιπλέον δύο φράγματα αυτή τη στιγμή το φράγμα της Εκτροπής του Αχελώου φράγμα συκιάς και το φράγμα της Μεσοχώρας και τα δυο ημιτελή και έρχονται να προσθέσουν και άλλο ένα. Φτιάξτε πρώτα και λειτουργήστε ως υδροηλεκτρικά και δεν σας χρειάζεται κανένα Αυλάκι. Πενήντα χρόνια κατασκευάζονται και τα δύο και ακόμα να τελειώσουν. Θα κάνουν το ίδιο και στο Αυλάκι; Η Συκιά με τη Μεσοχώρα μαζί κάνουν για τέσσερα Αυλάκια. Αλλά υπάρχει μυαλό που να σχεδιάζει σωστά έργα; Μάλλον όχι. Και στο τέλος εμείς πληρώνουμε τη νύφη. Παλάβωσαν άπαντες και δεν ξέρουν τι κανουν? Τι θα πρόσθετε αυτό το φράγμα στο ενεργειακό δυναμικό της χώρας μας πόσες Μεγαβατώρες ή Γιγαβατορες; Αξίζουν αυτές να εξαφανίσουν ολόκληρη την κοιλάδα του Αχελώου;. Πηγαίνετε αλλού να το κάνετε. Τι είναι η Κοιλάδα του Αχελώου μια χαράδρα στα βουνά της Πίνδου του Βάλτου και των Αγραφων, ή ένα οικοσύστημα που εκτείνεται σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα και όχθες που απέχουν και 800 μέτρα μεταξύ των. Εξι φράγματα έχει ο Αχελλώος έχει πλέον κορεσθεί επικίνδυνα. δεν σας φτάνουν αυτά Είναι κατάλληλος για άλλο ένα ακόμη για φράγμα; Τραβάτε αλλού που έχει χαράδρες να το κάνετε. Εκτός και αν οι βλέψεις μερικών είναι άλλες Δεν γνωρίζουμε τι...Ο καιρός θα δείξει».

«Εκεί που σήμερα παινευόμαστε ότι το δικό μας νησί είναι ο Αχελώος στην ACHELVOS VALLEY εκεί που γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις εκεί που οι κάτοικοι το έχουν ως μοναδικό τόπο αναψυχής και τόπο για RIVER PARTY της νεολαίας εκει που τώρα τελευταία γίνεται μεγάλη προσπάθεια να αναπτυχθεί η περιοχή και να χαρακτηριστεί η Κοιλάδα Αχελώου Μνημείο Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ πάνε να στήσουν μια έρημη λίμνη. Πάνε να βυθίσουν τις παραλίες του τις μοναδικές που έχει ο Αχελώος με τα καθάρια και γαλαζοπράσινα νερά του. Αυτή την περίφημη κοιλάδα που έγινε γνωστή στα πέρα τα του κόσμου χάρις την επιμονή και το πείσμα κάποιων ανθρώπων και φορέων που αγαπούν τον τόπο τους. Αυτήν που την ύμνησαν την επισκέφτηκαν και την θαύμασαν όπως Ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισελ Ροκάρ, η Ευρωπαία Επιτροπος Κορίνα Κρέτσου και πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προσωπικότητες και ξένοι Ευρωβουλευτές, πάνε να την αφανίσουν ολοκληρωτικά. Αξίζουν αυτά να φτιάξουμε μια ακόμη λίμνη μέσα σε ένα δύσβατο απομακρυσμένο χωρίς υποδομές περιβάλλον με ανάγλυφο φυσικό που δεν επιτρέπει καμία αξιοποίηση στο μέλλον; Τι είναι η Κοιλάδα του Αχελώου; Κάμπος της Καρδίτσας ή Λίμνη Πλαστήρα; Δείτε πόσο αξιοποιήθηκε δίπλα μας η λίμνη των Κρεμαστών και ανάλογα να υποθέσετε και για εμάς. Εγινε καμία αξιοποίηση Όχι ! και μην ονειρεύονται μερικοί νορβηγικά φιόρδ στην καρδιά της Πίνδου. Δεν γίνονται αυτά. Ό,τι θα απομείνει θα είναι μερικές απότομες λοφοπλαγιές στη λίμνη έρημες χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα. Επίσης με την επιβάρυνση στο κλίμα της περιοχής κυρίως από την υγρασία θα πρέπει την περιοχή να την εγκαταλείψουν και οι εναπομείναντες κάτοικοι αφού πριν τους άρπαξαν και τις μόνες εύφορες εκτάσεις που είχαν Γιατί θα είναι σαν να κάθεσαι πάνω από μια λεκάνη και αναπνέεις τους υδρατμούς αφού δεν θα μπορεί να έχει φυσικό αερισμό λογω του περίκλειστου βουνών της περιοχής γύρω γύρω. Αυτό θέλετε να γίνει; Και θέτουμε το ερώτημα. Με άδεια ποιών υπηρεσιών δόθηκε η δυνατότητα να γίνει αυτό το έργο. Πρέπει να μάθουμε άμεσα. ´Οπως άμεσα πρέπει να ενεργήσουν και να ζητήσουν λόγους η Περιφέρεια Ηπείρου και Θεσσαλίας και οι υπόλοιποι αυτοδιοικητικοί φορείς αλλά και οι υπηρεσίες Υπουργείων Ενέργειας και Υποδομών, οι υπηρεσίες περιβάλλοντος οι Αρχαιολογικές υπηρεσίες. Επίσης ο Φορέας Διαχείρησης Πάρκου Τζουμέρκων -Κοιλάδας Αχελώου -Μετεώρων και Αγραφων που έχει την ευθύνη διαχείρησης και της Κοιλάδας του Αχελώου και Οικολογικές οργανώσεις και φορείς της περιοχής μας για να μην πιαστούμε στον ύπνο και να σταματήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί. Εμείς τόσα χρόνια παλεύουμε για την διάσωση των ιστορικών μνημείων της περιοχής που άλλα καταστράφηκαν και άλλα κινδυνεύουν άμεσα και έρχεται ένα έργο να μας πει αφήστε τα θα τα εξαφανίσουμε εμείς».

«Ποιος μπορεί αυτό να το αποδεχθεί; Γιατί κινούνται στο σκοτάδι χωρίς να γνωρίζει κανείς τίποτε; Ποια συμφέροντα είναι πίσω από αυτή την Ιστορία; τι ρόλο παίζει η ΡΑΕ σε αυτή την υπόθεση; Ερωτήματα που θέλουν άμεση απάντηση Ποιον ενημέρωσαν για το έργο αυτό και από που έλαβαν θετικές απαντήσεις; Μπορούμε να μάθουμε επιτέλους; Το φράγμα αυτό που προβλέπεται να είναι ύψους περίπου 90 μέτρων είναι πολύ μεγαλύτερο από της Δαφνοζωνάρας με μια μικρή λίμνη. Αντίθετα αυτό εκτείνεται από το Αυλάκι μέχρι σχεδόν στην Γέφυρα Κοράκου λίμνη πάνω από τριάντα (30) χιλιόμετρα που θα εξαφανίσει την μοναδική παραγωγική γη που υπάρχει σε όλη την περιοχή, θα θάψει για πάντα γεφύρια και περαταριές και ιστορικούς τόπους, θα κατακλύσει περιοχές πολλών χωριών Αρτας Καρδίτσας και Αιτωλοακαρνανίας των Δήμων Γ.Καραισκάκη Αργιθέας, Αγράφων και Αμφιλοχίας. Μία λίμνη άχρηστη. Φαίνεται ότι μερικοί αγνοούν παντελώς ή την γράφουν στη σόλα των υποδημάτων τους και την Απόφαση των Ευρωπαικών δικαστηρίων αλλά και του Συμβουλίου Επικρατείας για τα έργα Εκτροπής. Μάλλον θέλουν επανάληψη του έργου με το Αυλάκι τώρα. Ποιο δικαστήριο θα επιτρέψει αυτήν την ανεπανόρθωτη καταστροφή της περιοχής που θα αποτελειώσει με το φράγμα Αυλακίου Υπ όψιν ότι το Συμβούλιο Επικρατείας σταμάτησε το έργο Συκιάς έξι φορές και ακόμη δεν είπε τον τελευταίο λόγο».

«Επιπλέον, εκτός των άλλων δυσμενών περιβαλλοντολογιών επιπτώσεων Θα κατακλύσει σπουδαίους –μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς. Την κοιτίδα της Ελληνικής φυλής, το Βασίλειο των Αθαμάνων που μάλιστα πρόσφατα με ενέργειες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Άρτας αρχίζει να ιχνηλατείται . Κατά μήκος αυτών των 30 χιλιομέτρων άκμασε ένας σπουδαίος πολιτισμός που εκτείνεται στις παραποτάμιες περιοχές Αυλακίου- Μεσοπύργου- Καταφυλλιου- Αργυρίου- Μεγαλοχαρης-Μηλιανών, Βραγγιανών και Πηγών. Δηλαδή να τον χάσουμε πριν καν τον δούμε. Ποιο Υπουργείο Πολιτισμού και ποια αρχαιολογική υπηρεσία θα επιτρέψει να γίνει αυτό το μεγάλο έγκλημα κατά του πολιτισμού μας Δηλ. συνεχίζεται η τακτική του φράγματος Συκιάς που κατέστρεψε δυο ιστορικές γέφυρες Κοράκου και Κουτσοκαμάρα (ότι είχε απομείνει από αυτές) Έτσι σειρά παίρνει η πετρογέφυρα Μεσοπύργου και τη γέφυρα Αυλακίου. Ποιών άνοιξε η όρεξη για νέες καταστροφές και δεν το ξέρουμε? Ποιος μπορεί με τόσο προκλητικό τρόπο να αγνοεί την Νομοθεσία και τις διαδικασίες, που έχουν θεσμοθετηθεί για την προστασία του περιβάλλοντος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και για την αειφόρο ανάπτυξη;»

Κλείσιμο
«Τι έχουν να πουν στην τότε εισηγήτρια και σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελαροπούλου , η οποία ζήτησε - και έγινε δεκτή με την 26/2014 απόφαση του Σ.τΕ- ‘’να ακυρωθεί η περιβαλλοντική μελέτη της εκτροπής του Αχελώου διότι -σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης-, το έργο αλλοιώνει και υποβαθμίζει την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο σύνολο του οικοσυστήματος και των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής. Έργο που εν τέλει συνιστά και την υποτίμηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών θεσμών. Πως θα πάει για υπογραφή στην κ. Πρόεδρο;».

«Ασφαλώς το ίδιο βεβαία θα ισχύει κατά το ένα σκέλος και για το φράγμα Αυλακίου. Ποιος θα την παρακάμψει αυτή την απόφαση ελαφρά τη καρδία? Ας το έχουν κατά νου όσοι μεθοδεύουν την κατασκευή του Αυλακίου Πως θα πάει για υπογραφή αυτό το τερατούργημα στην κ. Πρόεδρο;».

«Καλούμε όσο είναι νωρίς πάνω από όλα το υπουργείο υποδομών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ενέργειας να σταματήσει εν τη γενέσει κάθε κίνηση για την υλοποίηση αυτού του καταστροφικού έργου. Καλούμε την Πρόεδρο της δημοκρατίας κ. Αικατερίνη Σακελαροπούλου τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, Το Σ.τ Ε, την Κυβέρνηση ,τις Ανεξάρτητες Αρχές τις Περιφέρειες Ηπείρου και Θεσσαλίας τιε περιφερειακές ενότητες Άρτας και Καρδίτσας τους Δήμους Γ. Καραϊσκάκη, Αργιθέας, Αγράφων, τις Αρχαιολογικές υπηρεσίες Άρτας και Καρδίτσας όσο είναι νωρίς να μην επιτρέψουν να συντελεσθεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντολογικό ανοσιούργημα αυτός ο οικολογικός εφιάλτης όλων χρόνων στην Κοιλάδα του Αχελώου γιατί θα λογοδοτήσουμε όλοι στις επόμενες γενεές για αυτό. Καλούμε όλους τους Πολιτιστικούς φορείς Άρτας Καρδίτσας, Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας ,την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία, Ομοσπονδία Ραδοβιζινών και τοπικούς συλλόγους να εναντιωθούμε σθεναρά σε αυτό το επιχειρούμενο έγκλημα. Εμείς θα παλέψουμε για το σκοπό αυτό και θα ενημερώσουμε όλους όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα να βοηθήσουν ώστε το τερατούργημα αυτό να μείνει στα χαρτά εσαεί ως μια άστοχη μελέτη έργου. Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν πάσχουμε από οικολογικό αυτισμό ή ιδεοληπτικές εμμονές περιβαλλοντολογικού τύπου αλλά θέλουμε μόνο να προστατεύσουμε τον τόπο μας και θα κάνουμε τα πάντα για να τον προστατέψουμε».

«Η Φύση δεν δαμάζεται παρά μόνο αν υποταχθείς σ’ αυτήν».

Η Κοιλάδα Αχελώου σίγουρα θα μας ευγνωμονεί!

Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης