Μίνα Γκάγκα: Μία μάχιμη γιατρός στην «εντατική» του υπουργείου Υγείας

Μίνα Γκάγκα: Μία μάχιμη γιατρός στην «εντατική» του υπουργείου Υγείας

Η ήρεμη επιστήμονας, διεθνώς αναγνωρισμένη, με υψηλή κατάρτιση, πειστικό και σοβαρό λόγο, αλλά και ισχυρή οικογενειακή παράδοση στην Ιατρική, ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Υγείας - Είχε βρεθεί στην πρώτη γραμμή του «μετώπου» ως διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», κερδίζοντας μαζί με τους συναδέλφους της πολλές μάχες απέναντι στον κορωνοϊό - Θα μπορούσε να ήταν το «πρόσωπο του ανασχηματισμού» εάν...

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
gaga-arthro
Η Μίνα Γκάγκα θα μπορούσε να είναι το πρόσωπο του πρόσφατου ανασχηματισμού εάν αναζητούσε κανείς την ουσία των πολιτικών μηνυμάτων που έστειλαν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και δεν αναλωνόταν η συζήτηση για το αμιγώς πολιτικό παίγνιο που πυροδότησε κυρίως η υπόθεση με τον ναύαρχο Αποστολάκη. Η παρουσία της διευθύντριας της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» στην κυβέρνηση, στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, νοηματοδοτεί την αναγνώριση από την πλευρά της Πολιτείας της συμβολής του δημόσιου συστήματος υγείας στη σχεδόν διετή μάχη κατά της πανδημίας.

Η κυρία Γκάγκα δεν είναι απλώς μία κατηρτισμένη και επιφανής επιστήμονας, ούτε μόνο μία επίμονη ερευνήτρια με διδακτορικές σπουδές σε κορυφαία πανεπιστήμια. Είναι μία μάχιμη κλινική γιατρός που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, είδε από κοντά όλες τις επώδυνες πλευρές της πανδημίας, βίωσε τον πόνο, την αγωνία και τις απώλειες που προκαλεί ο ιός. Αλλά κέρδισε μαζί με τους συναδέλφους της στο «Σωτηρία» και πολλές μάχες! Το συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι ουσιαστικά η ναυαρχίδα σε αυτό τον πόλεμο με την πανδημία, ως νοσοκομείο αναφοράς και ως ίδρυμα που έχει τη μεγαλύτερη ειδίκευση στα πνευμονολογικά νοσήματα.

5364284


Η ήρεμη και μειλίχια πνευμονολόγος δεν ήταν άγνωστη ούτε στους επιστημονικούς και ιατρικούς κύκλους, ούτε στον πολιτικό στίβο πριν από την πανδημία. Πέρα από την πολυετή παρουσία της στο «Σωτηρία» -όπου ήταν από το 2006 διευθύντρια- και την έντονη δράση της σε ιατρικά φόρα, ακόμα και διεθνή, η κυρία Γκάγκα είχε εμπλακεί με την πολιτική ως υποψήφια με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019 - συμπεριελήφθη 7η στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Ν.Δ. και βρέθηκε έτσι δεύτερη επιλαχούσα μετά τα αποτελέσματα της κάλπης.

Παρότι δεν ήταν διόλου άγνωστη πριν από την πανδημία, ο κορωνοϊός την έκανε διάσημη στο πανελλήνιο, καθώς είχε τακτική παρουσία σε τηλεοπτικές εκπομπές. Καθόλου τυχαία. Πέρα από το προφανές προσόν της, δηλαδή την υψηλή κατάρτιση, είχε ψύχραιμο, πειστικό και σοβαρό επιστημονικό λόγο, εξέφραζε δε χωρίς περιστροφές την άποψή της, χωρίς όμως να διαπληκτίζεται ασκόπως με συνομιλητές. Το γεγονός ότι ξεχώριζε μέσα από ένα μεγάλο αριθμό γιατρών και επιστημόνων που έδιναν, εκτός των άλλων, και τη μάχη της ενημέρωσης των πολιτών, σε συνδυασμό με την πείρα και την πολιτική της τριβή, την οδήγησε μετά τους πρώτους μήνες της πανδημίας, τον Σεπτέμβριο του 2020, στην προεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.

Κλείσιμο
Η απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να αλλάξει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε την ευκαιρία -ή επέβαλε και την ανάγκη- να επιστρατευτεί ένας άνθρωπος που να γνωρίζει άριστα τη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας, να αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και να διατηρεί απευθείας επαφή με την πρώτη γραμμή της μάχης. Ετσι κρίθηκε ότι η κυρία Γκάγκα, μαζί με τον έμπειρο από την αμιγώς πολιτική διαδικασία Θάνο Πλεύρη, θα συνθέσουν ένα δίδυμο με την προωθητική δύναμη που απαιτεί ο νέος κύκλος αυτής της δοκιμασίας με την πανδημία.

f1_5364201
H νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο για την ορκωμοσία των νέων στελεχών της κυβέρνησης


Αξιολογη διαδρομη

Η Μίνα Γκάγκα έχει να επιδείξει μια μεγάλη και λίαν αξιόλογη διαδρομή. Και αυτό οφείλεται αφενός στις προσωπικές της επιλογές, αφετέρου όμως σε μια ιδιαίτερη οικογενειακή παράδοση: Ο πατέρας της, Χρίστος Γκάγκας, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πνευμονολόγους στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλο κλινικό και ερευνητικό έργο. Δεν είναι τυχαίο ότι το Κεντρικό Βρογχολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου «Σωτηρία» φέρει τιμητικά το όνομά του. Επομένως, η Μίνα Γκάγκα ανέλαβε μια βαριά κληρονομιά και, ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο με τον γονέα της, αναμετράται καθημερινά με την πατρική φιγούρα, καθώς διακονεί την Ιατρική ως διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία». Η δε μητέρα της κυρίας Γκάγκα ήταν η Ναυσικά Ιασωνίδου, διαπρεπές μέλος της ποντιακής κοινότητας και επίτιμη πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται - Κομνηνοί».

Η Μίνα Γκάγκα μιλά με συγκίνηση και υπερηφάνεια για τις ποντιακές της ρίζες - αλλά και τη μαρτυρική πορεία που ακολούθησαν οι πρόγονοί της ύστερα από το ολοκαύτωμα της γενέτειράς τους. Επιπλέον, θείος της μητέρας της ήταν ο νομικός και πολιτικός Λεωνίδας Ιασωνίδης. Ο οποίος, ως εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου, κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα υποστήριξε σθεναρά την ίδρυση ανεξάρτητης Δημοκρατίας του Πόντου. Για τις ιδέες και τη δράση του, οι Τούρκοι τον καταδίκασαν σε θάνατο ερήμην. Παρ’ όλα αυτά, ο Λεωνίδας Ιασωνίδης είχε μακρά σταδιοδρομία στην ελληνική πολιτική σκηνή ως βουλευτής και υπουργός.

5364261


Οικογένεια γιατρών

«Ο πατέρας μου ήταν πρωτοπόρος στην Πνευμονολογία, ειδικά ως προς την παρεμβατική εφαρμογή της επιστήμης του. Λάτρευε τη δουλειά και τους ασθενείς του και πολύ συχνά μιλούσε με ενθουσιασμό και πεποίθηση για την αξία της ανθρώπινης ζωής, με σεβασμό για τους αρρώστους και την ανάγκη να τους προσφέρεται η καλύτερη δυνατή περίθαλψη. Μεγάλωσα με αυτές τις αρχές και με μεγάλη υποστήριξη από την οικογένειά μου. Ετσι, η Ιατρική για εμένα ήταν ένα πεδίο οικείο σχεδόν από την πρώτη στιγμή που ήρθα στον κόσμο. Εμαθα να το θεωρώ σημαντικό αλλά και ενδιαφέρον. Ειδικά, δε, στην Πνευμονολογία, ένας γιατρός μπορεί να εργαστεί στον τομέα της κλινικής μέριμνας, σε τρέχοντα αλλά και χρόνια περιστατικά, να έχει αλληλεπίδραση με τους ασθενείς, να εφαρμόσει επεμβατικές μεθόδους κ.λπ. Επίσης, σε κάθε πνευμονολόγο ανοίγεται ένα πολύ ευρύ ερευνητικό πεδίο, για νοσήματα όπως το άσθμα, ο καρκίνος του πνεύμονα κ.ά.». Αυτά δηλώνει, μεταξύ άλλων, η Μίνα Γκάγκα σε συνέντευξή της ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας (European Respiratory Society- ERS). Δείγμα της διεθνούς αναγνώρισης που απολαύει και του επιστημονικού της status αποτελεί το γεγονός ότι διετέλεσε πρόεδρος της ERS, εκλεγόμενη και επανεκλεγόμενη από τα 35.000 μέλη της Εταιρείας κατά το διάστημα 2015-2019. Μάλιστα, η διάλεξη την οποία υποχρεούνται να δώσουν οι νεότεροι πνευμονολόγοι κατά την είσοδό τους στην ERS φέρει πλέον την ονομασία «Mina Gaga Lecture».

Η Μίνα Γκάγκα φοίτησε στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου υπέβαλε και τη διδακτορική της διατριβή. Συνέχισε τις σπουδές στην ειδικότητα της Πνευμονολογίας και εργάστηκε ως ερευνήτρια στη Βρετανία. Ο κατεξοχήν τομέας του ενδιαφέροντός της είναι το άσθμα και ο καρκίνος του πνεύμονα, ενώ, εκτός από τα καθήκοντά της ως διευθύντριας ΕΣΥ στο «Σωτηρία» και προέδρου στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, έχει εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και είναι καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ. Οπως είναι φυσικό, πρωτοστατεί σε μια σειρά δράσεων κατά του καπνίσματος - αλλά και ενάντια στη διάδοση ανοησιών για την COVID-19. Εξ ου και προ μερικών εβδομάδων η κυρία Γκάγκα σχολίασε τη γνωστή «σκεπτικιστική» θέση του Στέφανου Τσιτσιπά περί εμβολιασμού ως εξής: «Μόνο στο “Σωτηρία”, τους τελευταίους τρεις μήνες, χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 229 νεαρά άτομα έως 29 χρονών. Είχαν βαριά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη-επεμβατικό αερισμό και παρ’ όλα αυτά, 9 χρειάστηκαν ΜΕΘ. Μόνο σε ένα νοσοκομείο και σε ένα τρίμηνο! Οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 2.500 θανάτους στην ηλικία αυτή. Είναι λίγοι; Δεν κινδυνεύουν οι νέοι; Στέφανε, να είσαι γερός και να συνεχίσεις να παίζεις τένις, εκεί μας κάνεις περήφανους». Το ύφος μητέρας που επιπλήττει ήρεμα το παιδί της δεν είναι τυχαίο: Ερωτηθείσα σε συνέντευξη για το ποιο θεωρεί η ίδια το μεγαλύτερο επίτευγμά της μέχρι στιγμής, η νέα αναπληρώτρια υπουργός Υγείας απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη: «Οι δύο γιοι μου».


Ειδήσεις σήμερα:

Εμβολιασμός εφήβων: Αύξηση 90% στα κρούσματα κορωνοϊού σε ανήλικους από τον Ιούλιο

Βασιλακόπουλος: «Έχουμε χάσει 3 Ελληνόπουλα, κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ»

Μίκης Θεοδωράκης: Το απίστευτο παρασκήνιο που εκτυλίσσεται στη σκιά του αποχαιρετισμού του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης