Οικονομική Εισαγγελία: Δεν αίρεται για τα επόμενα δυο χρόνια το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων της Novartis

Οικονομική Εισαγγελία: Δεν αίρεται για τα επόμενα δυο χρόνια το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων της Novartis

Θα καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας ενώπιον της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου και στο πλαίσιο της ανάκρισης που  διενεργεί με βασικό κατηγορούμενο τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο

26s10areiospago
Υπό καθεστώς ανωνυμίας για άλλα δυο έτη θα βρίσκονται οι προστατευόμενοι μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», σύμφωνα με διάταξη που εξέδωσε η οικονομική εισαγγελία. Με τη συγκεκριμένη διάταξη, λύεται η νομική διαφωνία που είχε προκύψει στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης για το εάν οι «Κελέση» και «Σαράφης», θα πρέπει να καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας ενώπιον της ανακρίτριας Κωνσταντίνας Αλεβιζοπούλου και στο πλαίσιο της ανάκρισης που η ίδια διενεργεί με βασικό κατηγορούμενο τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Η οικονομική εισαγγελία εξέδωσε την παραπάνω διάταξη, αφού εξέτασε τη νομοθεσία που διέπει τις διαδικασίες υπαγωγής μαρτύρων σε πρόγραμμα προστασίας. Μετά από αυτό αλλά και «κατόπιν ελέγχου της συνδρομής των νομίμων και ουσιαστικών προϋποθέσεων και αιτιολογημένου αιτήματος της ΥΜΕ (Υπηρεσίας Προστασίας Μαρτύρων προς τον αρμόδιο Εισαγγελέα», η οικονομική εισαγγελία αποφάσισε πως δεν συντρέχουν οι λόγοι οι οποίοι προβλέπονται από το νόμο για την άρση του καθεστώτος προστασίας των «Αικατερίνης Κελέση» και «Μάξιμου Σαράφη».

Για το εν λόγω ζήτημα, αν δηλαδή οι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες θα μπορούν να καταθέσουν υπό καθεστώς ανωνυμίας και στην ανάκριση για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, όπως, δηλαδή, είχε συμβεί και στην υπόθεση της Novartis, είχε προκύψει διαφωνία μεταξύ της κυρίας Αλεβιζοπούλου που διερευνά την εν λόγω υπόθεση και της εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου Βασιλικής Θεοδώρου. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η τελευταία από τον περασμένο Ιούνιο έχει αποχωρήσει από τον εισαγγελικό κλάδο λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας.

Πιο συγκεκριμένα, η κυρία Θεοδώρου παρενέβη στο θέμα των δυο μαρτύρων με αφορμή την κλήτευσή τους, στα τέλη Μαΐου, από την κ. Αλεβιζοπούλου προκειμένου αυτοί να καταθέσουν υπό καθεστώς προστασίας, στο πλαίσιο της έρευνας της για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Ειδικότερα, ο μεν «Σαράφης» ζήτησε και έγινε δεκτό από την ανακρίτρια να μην εμφανιστεί στο γραφείο της στον Άρειο Πάγο αλλά να καταθέσει ηλεκτρονικά μέσω του ειδικού χώρου της ΕΛ.ΑΣ., η δε «Κελέση» προσήλθε στο γραφείο της Αλεβιζοπούλου αλλά με ελαφρά αλλοίωση των χαρακτηριστικών της.

Τότε, παρενέβη η κυρία Θεοδώρου υποστηρίζοντας ότι η «Αικατερίνη Κελέση» δεν μπορεί να καταθέσει ως προστατευόμενη μάρτυρας και πρέπει να καταθέσει σύμφωνα με τα στοιχεία της ταυτότητας της. Σε ό,τι αφορά στον «Μάξιμο Σαράφη», η ίδια υποστήριξε πως πρέπει να καταθέσει με τα στοιχεία της ταυτότητας του και με φυσική παρουσία στο γραφείο της ανακρίτριας

Διαφορετική γνώμη είχε, όμως, η κυρία Αλεβιζοπούλου η οποία τάχθηκε υπέρ της κατάθεσης των δυο μαρτύρων ως προστατευόμενων.

Κλείσιμο
Στη συνέχεια η κυρία Θεοδώρου με πολυσέλιδη πρότασή της στο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, ζήτησε να καταθέσουν οι δύο μάρτυρες στην ανάκριση για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου με τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους «για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας στην υπόθεση». Ένα από τα επιχειρήματα της κυρίας Θεοδώρου ήταν ότι μεταξύ της έρευνας για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και της έρευνας για την υπόθεση της Νovartis δεν υπάρχει καμία συνάφεια, ούτε σε νομικό ούτε σε ουσιαστικό επίπεδο. Ανέφερε, μάλιστα, στην πρότασή της πως τα περί ουσιαστικής συνάφειας των δύο αυτών υποθέσεων αποτελούν «εφεύρημα και αυθαίρετη νομική κατασκευή».

Για το ζήτημα που ανέκυψε συνεδρίασε το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε πως την απόφαση για τον αν θα πρέπει να αρθεί ή όχι προστασία των «Σαράφη» και «Κελέση» στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου, θα πρέπει να την λάβουν οι εισαγγελείς που έχουν την αρμοδιότητα για τη διαφθορά και το οικονομικό έγκλημα.

Έτσι, εκδόθηκε η διάταξη της οικονομικής εισαγγελίας με την οποία κρίνεται ότι οι δυο μάρτυρες θα πρέπει να παραμείνουν υπό καθεστώς προστασίας για άλλα δυο έτη. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως «Σαράφης» και «Κελέση» ήδη έχουν καταθέσει στην κυρία Αλεβιζοπούλου, κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας, διατηρώντας την ανωνυμία τους.

Οι ίδιες, τέλος, πληροφορίες αναφέρουν πως η ανάκριση που διενεργεί η κυρία Αλεβιζοπούλου με κεντρικό πρόσωπο τον κ. Παπαγγελόπουλο βρίσκεται ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή της. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί στην ανακρίτρια κατάλογος μαρτύρων που προτείνουν οι εμπλεκόμενοι και εν συνεχεία να ανοίξει ο κύκλος των απολογιών.


Ειδήσεις σήμερα:

Εμβολιασμός εφήβων: Αύξηση 90% στα κρούσματα κορωνοϊού σε ανήλικους από τον Ιούλιο

Βασιλακόπουλος: «Έχουμε χάσει 3 Ελληνόπουλα, κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ»

Μίκης Θεοδωράκης: Το απίστευτο παρασκήνιο που εκτυλίσσεται στη σκιά του αποχαιρετισμού του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης