Απογειώνεται ο τουρισμός παρά την πανδημία και τις φωτιές - Πρωτιά στη ζήτηση για διακοπές από τους Ευρωπαίους!

Απογειώνεται ο τουρισμός παρά την πανδημία και τις φωτιές - Πρωτιά στη ζήτηση για διακοπές από τους Ευρωπαίους!

Αυξημένες οι πτήσεις προς την Ελλάδα και τον Αύγουστο - Οι πληρότητες κινούνται άνω του 80% και στα δημοφιλή νησιά άνω του 90%

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tourismos_anodos_thema_art
Δυναμικά εξελίσσεται η τουριστική κίνηση τον Αύγουστο στη χώρα παρά τις ανησυχίες για την επιδημιολογική κατάσταση δημοφιλών τουριστικών προορισμών, αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές. Λόγω των τελευταίων τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν κάποιες πρόωρες αναχωρήσεις ξένων επισκεπτών από τις πληγείσες περιοχές, με τους τουριστικούς φορείς, πάντως, να τηρούν στάση αναμονής ως προς το τι μέλλει γενέσθαι. Αντιμετωπίζουν μάλιστα σε πρώτη φάση το πρόβλημα ως πρόσκαιρο, αφού η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρώτη σε ζήτηση για διακοπές από Ευρωπαίους πολίτες, ενώ το ζήτημα των πυρκαγιών απασχολεί όλη τη Νότια Ευρώπη και τις ανταγωνίστριες αγορές της χώρας, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ανω του 80% πληρότητα

Οι πληροφορίες που έχει το «ΘΕΜΑ» από τουριστικούς παράγοντες της χώρας αναφέρουν πληρότητες που πανελλαδικά κινούνται άνω του 80%, τουλάχιστον, για το πρώτο 20ήμερο του μήνα. Μάλιστα, στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κρήτη, οι πληρότητες των ξενοδοχείων ξεπερνούν το 90%. Εικόνα που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνολική εικόνα της σεζόν, αφού ο Ιούλιος αποδείχθηκε πολύ καλός μήνας, τηρουμένων των αναλογιών, φτάνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, στο 65%-70% των τουριστικών εισπράξεων σε σχέση με το 2019.

elvenizelos
Η άνοδος των αεροπορικών αφίξεων στην καρδιά του καλοκαιριού, τον πιο κρίσιμο μήνα της τουριστικής περιόδου, είναι συνεχής. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο recovery tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την εβδομάδα 2-8 Αυγούστου οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχονται σε 817.092, την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου σε 835.917 και την εβδομάδα 16-22 Αυγούστου σε 841.285. Συγκριτικά, την εβδομάδα από τις 28 Ιουνίου έως τις 4 Ιουλίου είχαν προγραμματιστεί 593.000 σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας συγκαταλέγεται στους δέκα αερολιμένες που κατά μέσο όρο χειρίστηκαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ημέρα το διάστημα μεταξύ 5 και 11 Αυγούστου.

Μάλιστα, σε μία ένδειξη ανθεκτικότητας, το «Ελευθέριος Βενιζέλος» έχει τη δεύτερη μικρότερη πτώση όσον αφορά τον αριθμό πτήσεων σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2019, της τάξης του 15%, τη στιγμή που μερικοί από τους πλέον νευραλγικούς κόμβους στην Ευρώπη, όπως τα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, της Μαδρίτης, του Παρισιού και του Άμστερνταμ, κατέγραφαν «βουτιά» μεταξύ 28 και 37%.

Κλείσιμο
Τα δεδομένα της Eurocontrol φανερώνουν επίσης ότι η Ελλάδα ήταν 7η στην πτητική κίνηση στις 11 Αυγούστου, πίσω από πληθυσμιακά πολύ μεγαλύτερες χώρες -όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Τουρκία- και μάλιστα εμφάνιζε τον δεύτερο υψηλότερο ρυθμό αύξησης πτήσεων (+7%) σε βάθος δύο εβδομάδων. Μόνον το Ηνωμένο Βασίλειο (+12%) είχε ταχύτερη αύξηση των αφίξεων και των αναχωρήσεων εκείνο το 14ήμερο.

Η παράλληλη «άνοδος» Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου δεν αποτελεί σύμπτωση, καθώς τα δρομολόγια των εταιρειών Ryanair και easyJet ανάμεσα στις δύο χώρες αποτέλεσαν παράγοντα-κλειδί στην αύξηση των συνολικών πτήσεων των δύο αερομεταφορέων τις δύο εβδομάδες έως την 11η Αυγούστου.

Τα στοιχεία της Eurocontrol έρχονται στον απόηχο δημοσιεύματος των «Financial Times» σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα αναδεικνύεται νικήτρια στον αγώνα για την ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη, με βάση τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας OAG.

Σύμφωνα με την OAG, μολονότι οι θέσεις στις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί τον Αύγουστο στην Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 31% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, στα δρομολόγια προς την Ελλάδα οι θέσεις είναι αυξημένες κατά 2%. Αυτό σημαίνει ότι η αυγουστιάτικη επιβατική κίνηση ξεπερνά τα επίπεδα μιας χρονιάς-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Η μεγαλύτερη ζήτηση προέρχεται από τη Γερμανία, που για τον ελληνικό τουρισμό είναι η πολυτιμότερη δεξαμενή εσόδων και αφίξεων, με πάνω από 170.000 προγραμματισμένες θέσεις ανά εβδομάδα τον Αύγουστο. Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο με πάνω από 140.000 θέσεις ανά εβδομάδα, η Ιταλία με πάνω από 100.000, η Γαλλία με σχεδόν 75.000 και η Ολλανδία με πάνω από 45.000. Οσον αφορά τους προορισμούς, η ζήτηση είναι υψηλή για τα αεροδρόμια της Αθήνας, του Ηρακλείου, της Ρόδου, της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Κω, της Σαντορίνης, της Μυκόνου, των Χανίων και της Ζακύνθου.

xalkidiki
Εκτός από τις αεροπορικές αφίξεις, μεγάλο είναι το νούμερο των τουριστών που προσέρχονται οδικώς στη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, από την αρχή της σεζόν έχουν έρθει για διακοπές στην Ελλάδα οδικώς πάνω από 600.000 Βαλκάνιοι τουρίστες, που προτιμούν κυρίως τη Χαλκιδική, αλλά και τα νησιά του Ιονίου.

Παράλληλα με τον εισερχόμενο τουρισμό, είναι η εποχή της κορύφωσης και του εγχώριου, γεγονός που αναμένεται να βοηθήσει αρκετά και προορισμούς που δεν είναι στην αιχμή της ζήτησης από το εξωτερικό, καθώς και τις επιχειρήσεις των ενοικιαζόμενων καταλυμάτων που πέραν των περιπτώσεων σε κάποιους εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς εξακολουθούν να μην μπορούν να πιάσουν μεγάλες πληρότητες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, η μέση πληρότητα έως τώρα για τον κλάδο δεν υπερβαίνει το 40% των προ πανδημίας επιπέδων του 2019 ενώ η ζήτηση έως τώρα δεν έχει ομοιόμορφα χαρακτηριστικά. Στη συγκεκριμένη κατηγορία φαίνεται ότι η Βόρεια Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλύτερα λόγω των τουριστικών ροών από τα Βαλκάνια.

Η μεγάλη εικόνα

Βέβαια, η μεγάλη εικόνα εξακολουθεί να περιέχει πολλούς αστάθμητους παράγοντες και κινδύνους. Το μεγάλο στοίχημα για τον κλάδο είναι να επιτευχθούν ικανοποιητικές πληρότητες από το τελευταίο 10ήμερο του μήνα και τουλάχιστον για τους επόμενους δύο μήνες, δεδομένου ότι η φετινή σεζόν θα κριθεί στο παρά πέντε λόγω των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής. Και σε αυτό θα υπάρξουν αρκετά εμπόδια, με πιο σημαντικό, φυσικά, την επιδημιολογική εξέλιξη στη χώρα. Ηδη Ισραήλ και Ρουμανία έχουν ζητήσει από τους πολίτες τους που κάνουν διακοπές στην Ελλάδα να μπαίνουν σε καραντίνα με την επιστροφή τους, ενώ ΗΠΑ και Γερμανία, σημαντικές αγορές για τη χώρα μας, έχουν συστήσει στους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια σε ελληνικούς προορισμούς.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πανευρωπαϊκός επιδημιολογικός χάρτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) αναβάθμισε σε κόκκινο σχεδόν όλη τη χώρα πλην των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας και Ηπείρου που παρέμειναν σε πορτοκαλί. Κρήτη και Νότιο Αιγαίο, όπου βρίσκονται εξαιρετικά δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, εντάχθηκαν στο βαθύ κόκκινο με ισχυρή σύσταση αποφυγής τους προς τους Ευρωπαίους πολίτες. Κάτι, ωστόσο, που φαίνεται προ το παρόν να μην τους κάμπτει, ειδικά καθώς στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται σχεδόν όλη η Ισπανία, η Κύπρος, η Νότια Γαλλία. Οσο για την Τουρκία, δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη για τα νούμερα των κρουσμάτων που δηλώνονται.

Οπως εξηγούν στο «ΘΕΜΑ» τουριστικοί φορείς, στη νέα κανονικότητα των ταξιδιών η πανδημία πάντα θα είναι παρούσα, οπότε υπάρχουν προοπτικές, αρκεί να μην επιβάλλονται καραντίνα και περιορισμοί στις μετακινήσεις και τη λειτουργία των καταστημάτων. Δεν κρύβουν την ανησυχία τους μάλιστα ότι η απόφαση του Ισραήλ και της Ρουμανίας να ζητήσουν από τους πολίτες τους που επισκέπτονται τη χώρα μας να μπουν σε καραντίνα όταν επιστρέψουν θα επηρεάσει τις κρατήσεις από το τέλος του μήνα και μετά. Επίσης, ερωτήματα τίθενται για τον αντίκτυπο που θα έχει σε Ζάκυνθο και Χανιά η απόφαση για περιορισμούς στη λειτουργία των καταστημάτων (απαγόρευση μουσικής και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τη 1 τα μεσάνυχτα).

mylos_santorini__3_
Επιχειρηματίες του τουρισμού προβλέπουν ότι, αν η σεζόν δεν λήξει πρόωρα λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών, μπορούμε φέτος να φτάσουμε ακόμη και στο 60% των εσόδων του 2019, ενώ οι αρχικές προβλέψεις ήταν για 40%. Σημειωτέον ότι το 2019 ο τουρισμός έφερε στο ταμείο 18,2 δισ. ταξιδιωτικές εισπράξεις, το υψηλότερο ποσό των τελευταίων ετών, με ταυτόχρονο ρεκόρ και στο επίπεδο των αφίξεων. Ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό έφτασε στα 33 εκατομμύρια.

Η έκθεση της ΕΤΕ

Σύμφωνα, πάντως, με μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας με τίτλο «Μετουσιώνοντας την ομορφιά της Ελλάδας σε υψηλής αξίας τουρισμό», εφόσον τα υγειονομικά δεδομένα ακολουθήσουν ανάλογη περυσινή πορεία, τότε το 2021 θα κλείσει με ποσοστό ανάκτησης της τάξης του 50% του επιπέδου 2019. Δεδομένης μάλιστα της υψηλής συσχέτισης των αεροπορικών αφίξεων με τις τουριστικές εισπράξεις (με συντελεστή άνω του 90%), ένα αντίστοιχο ποσοστό ανάκτησης (δηλαδή 50% του 2019) θα μπορούσε να θεωρηθεί εφικτός στόχος για τις εισπράξεις της χρονιάς. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Εθνικής Τράπεζας που υπογράφουν την έρευνα, «η ενδεχόμενη επίτευξη υψηλού μεριδίου για τον ελληνικό τουρισμό το 2021 (υπό την επιφύλαξη απρόβλεπτων επιδημιολογικών εξελίξεων) θα αποτελέσει ουσιαστικά επιστροφή του κλάδου στην αναπτυξιακή πορεία της περιόδου 2012-2019 όπου καταγράφηκε σημαντική αύξηση τόσο σε όρους τουριστικών αφίξεων (+101%) όσο και εισπράξεων (+75%) - με επίτευξη αυξημένης διείσδυσης σε όλες τις βασικές αγορές (ευρωπαϊκές και μη)».

Διπλάσια έσοδα

Και αυτό αποτελεί μια καλή βάση για το μέλλον του κλάδου, τις προοπτικές του και τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με την Εθνική Τράπεζα, με την εργαλειοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, πατώντας στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, έως το 2030 οι ετήσιες τουριστικές εισπράξεις μπορούν να διπλασιαστούν και να φτάσουν στα 36 δισ. ευρώ! Σύμφωνα με τη μελέτη, οι τομείς στους οποίους πρέπει να δοθεί έμφαση έχουν ήδη αναγνωριστεί από τους επιχειρηματίες του κλάδου και αποτελούν δράσεις επιλέξιμες από το Ταμείο Ανάκαμψης:

■ Αναβάθμιση των ξενοδοχειακών υποδομών (το οποίο αναγνωρίζεται ως βασικό πρόβλημα ανάπτυξης για το 61% των ξενοδοχείων).
■ Αναβάθμιση των υποδομών της χώρας (το οποίο αναγνωρίζεται ως βασικός μοχλός ανάπτυξης για το 59% των ξενοδοχείων στα νησιά).
■ Διευκόλυνση της ανάπτυξης συνεργασιών (το οποίο αναγνωρίζεται ως βασική ευκαιρία ανάπτυξης από το 66% των ηπειρωτικών ξενοδοχείων).

Συνεπώς, σύμφωνα με την Εθνική Τράπεζα, ο κλάδος εμφανίζεται συνειδητοποιημένος, έτοιμος και ώριμος για την αλλαγή.


Ειδήσεις σήμερα: 


Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ποιοι εξαιρούνται, πώς δίνεται η απαλλαγή

Καιρός: Δεκαπενταύγουστος με ήλιο αλλά και πολλά... μποφόρ

Όλα όσα γνωρίζουμε για τη μετάλλαξη Δέλτα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης