Χαρδαλιάς: Παραμένουν 57 ανοιχτά μέτωπα - Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Χαρδαλιάς: Παραμένουν 57 ανοιχτά μέτωπα - Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

 «H αυριανή ημέρα είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας» τόνισε πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος - Μαίνονται τα μεγάλα πύρινα μέτωπα τόσο στην Αττική, όσο και στην Ηλεία και στην Εύβοια

xardalias_main12
Ανακοινώσεις για τα πύρινα μέτωπα που μαίνονται σε όλη την Ελλάδα, κυρίως όμως στην Αττική, την Ηλεία και την Εύβοια θα κάνει στις 21:30 ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι φωτιές έρχονται σε μία περίοδο έντονου καύσωνα για δέκα ημέρες, του μεγαλύτερου εδώ και 30 χρόνια, ανέφερε ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, που τόνισε ότι η αυριανή ημέρα είναι ιδιαίτερης επικινδυνότητας, που μάλιστα μοιάζει με αυτές που υπήρχαν στη φωτιά στο Μάτι. 

«Σήμερα είναι ακόμα μία πιο δύσκολη ημέρα, με ακόμη πιο εκτεταμένες πυρκαγιές, τις οποίες προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε στην αρχή της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη των πυρκαγιών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα, είπε, «πως σήμερα είχαμε 99 νέες πυρκαγιές, ενώ κληθήκαμε να διαχειριστούμε συνολικά 145 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, εκ των οποίων παραμένουν ενεργές αυτή τη στιγμή και υπό διαχείριση οι 57». Η Πολιτική Προστασία προχώρησε στην ανάκληση των αδειών των αξιωματικών του πυροσβεστικού σώματος αλλά και της Γενικής Γραμματείας. 

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στην Αττική απεστάλησαν πέντε μηνύματα από το 112, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη, για εκκενώσεις περιοχών.  Συνολικά 95 αναζωπυρώσεις και σήμερα περισσότερες από 12 σημειώθηκαν στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης που εκδηλώθηκε προχθές, Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα. H νέα πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στα πρώην βασιλικά κτήματα πήρε γρήγορα διαστάσεις προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας, με κατεύθυνση τη Δροσοπηγή και το Κατσιμίδη και προς στιγμή πέρασε την εθνικη οδό, στα διόδια των Αφιδνών. 

Εκτός από τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις που υπήρχαν ήδη σε διασπορά στην ευρύτερη περιοχή, τώρα συνολικά επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και επιπρόσθετα 40 πυροσβέστες από Κύπρο, 150 οχήματα, και μέχρι το τελευταίο φως επιχειρούσαν 7 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα εκ των οποίων τα δύο για εναέριο συντονισμό. Το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Αναφερόμενος στα μηνύματα που στάλθηκαν μέσω του 112 είπε ότι για την προστασία του πληθυσμού, άμεσα, μέσω του 112 απέστειλαν 5 μηνύματα. Το πρώτο στις 14:20 για την εκκένωση των οικισμών Δροσοπηγή και Ιπποκράτειο Πολιτεία, το δεύτερο 14:40 έδινε οδηγίες στους κατοίκους του Κρυονερίου για την προστασία των κατοικιών τους και το τρίτο μήνυμα στις 17:05 για την εκκένωση της Δροσοπηγής. Επίσης, μήνυμα στάλθηκε στις 18.45 για την εκκένωση των περιοχών Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες, και στις 18.50 για την Ιπποκράτειο Πολιτεία ξανά.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στην Αρχαία Ολυμπία. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις που σε αρκετές περιπτώσεις απείλησαν οικισμούς. Επιχειρούν 310 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, η ομάδα ΙΚΑΡΟΣ του Πυροσβεστικού Σώματος με μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη για εναέρια επιτήρηση, ενώ για την πυρόσβεση από αέρος επιχειρούσαν περιοδικά μέχρι το τελευταίο φως 5 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων το 1 ελικόπτερο ως συντονιστικό.

Το δεύτερο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ βρίσκεται στην περιοχή για τον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων.

'Εκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών από τον Νίκο Χαρδαλιά


Κλείσιμο
Στη Βόρεια Εύβοια επιχειρούν περίπου 200 πυροσβέστες, 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, ενώ δυναμική ήταν και η παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων.  Πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι φλόγες βρίσκονται σε δύσβατα σημεία.  Συνολικά επιχειρούν, στη Βόρεια Εύβοια 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, και έως το τελευταίο φως επιχειρούσαν 2 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, ενώ όπως προσέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς δυναμική είναι η συνδρομή του Στρατού μας με πεζοπόρα τμήματα και 2 ελικόπτερα πυρόσβεσης. Συνεπικουρούν επίσης το Λιμενικό Σώμα, πολλές εθελοντικές ομάδες αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Στη Μεσσηνία, επιχειρούν 95 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων, ενώ επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και 6 αεροσκάφη. Χθες και σήμερα εστάλησαν μηνύματα μέσω του 112 για εκκένωση  οικισμών, για να απομακρυνθούν οι πολίτες σε ασφαλή κατεύθυνση. 

Στις προσπάθειες συνδράμει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, η χώρα έχει δεχθεί βοήθεια από Κύπρο, Γαλλία, ενώ αύριο αναμένεται συνδρομή από Ρουμανία, Σουηδία και Ελβετία. 

Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότοι πιο δύσκολη θα είναι η αυριανή ημέρα. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης