Μύκονος: Όργιο αυθαιρεσιών - Ξενοδόχος επιχείρησε να χτίσει μπαρ πάνω στην παραλία - Τι απαντά η εταιρεία

Μύκονος: Όργιο αυθαιρεσιών - Ξενοδόχος επιχείρησε να χτίσει μπαρ πάνω στην παραλία - Τι απαντά η εταιρεία

Νέο επεισόδιο αυθαιρεσίας στο νησί των ανέμων - Το κύμα διαμαρτυριών οδήγησε την αρμόδια αρχή της Μυκόνου μαζί με την αστυνομία να μπλοκάρουν τη συνέχιση του έργου

unnamed
Στον καύσωνα της τουριστικής περιόδου, ένα νέο επεισόδιο αυθαιρεσίας καταγράφηκε στη Μύκονο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Στην παραλία Καλό Λιβάδι, όπως αποδεικνύεται σε έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου επιχείρησε να φτιάξει μπαρ με φοίνικες, κλείνοντας έτσι κομμάτι της παραλίας.

Το νέο όργιο αυθαιρεσίας δεν έμεινε ασχολίαστο από πλήθος κόσμου, ενώ πήρε μεγάλες διαστάσεις.

«Κατόπιν αυτοψίας που πραγματοποίησε η υπηρεσίας μας στις 24 Ιουλίου, σε οικόπεδο έμπροσθεν του ξενοδοχείου στην παραλία Καλό Λιβάδι Άνω Μεράς Μυκόνου, όπου διαπιστώθηκε η εναπόθεση φερτών υλικών, όπως άμμος και ογκόλιθοι, προέβη άμεσα σε διακοπή εργασιών με έγγραφο προς την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου», επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο της διεύθυνσης τεχνικής υπηρεσίας Μυκόνου.

Δείτε εδώ το έγγραφο της διεύθυνσης τεχνικής υπηρεσίας Μυκόνου

Το κύμα διαμαρτυριών οδήγησε την αρμόδια αρχή της Μυκόνου μαζί με την αστυνομία να μπλοκάρουν τη συνέχιση του έργου.

Στο σχετικό σημείωμα επισημαίνεται ότι πίσω από το πάγωμα της απόφασης, βρίσκεται το γεγονός ότι στις περιοχές «διαφύλαξης των αξιόλογων παραλιών - ακτών κολύμβησης του νησιού απαγορεύεται η αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος».

Δείτε την αίτηση ανάκλησης της έγκρισης των εργασιών

Ακόμη, σύμφωνα με άρθρο του ΦΕΚ, για την ανέγερση , επέκταση ή επισκευή κτιρίων, για κάθε κατασκευή, διαμόρφωση και εξοπλισμό υπαίθριων χώρων απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, η οποία μπορεί να επιβάλει ειδικού όρους, ώστε οι κατασκευές να εναρμονίζονται με τη μορφολογία και τις αρχές της τοπικής αρχιτεκτονικής.

Το αίτημα ανάκλησης εργασιών εστάλη από τη Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Μυκονου.

Σε αυτό επισημαίνεται ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για το οικόπεδο που έχει μισθώσει το ξενοδοχειακό συγκρότημα στην παραλία.

Υπενθυμίζεται ότι στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών αρχών είχε μπει το όργιο οικοδομικών αυθαιρεσιών στη Μύκονο, με τις παράνομες δραστηριότητες να εντείνονται στην περίοδο του lockdown. Τα «μαύρα» μπετά έπεφταν το ένα μετά το άλλο, καθώς πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσιζαν να χτίσουν χωρίς να λογαριάζουν τους κανονισμούς του υπουργείου Περιβάλλοντος, επιδιώκοντας απλώς τη δημιουργία πολυτελών καταλυμάτων για τους τουρίστες που διατίθενται να πληρώσουν αδρά για τη διαμονή τους στο νησί των Ανέμων.

Κλείσιμο
Όπως είχε δηλώσει στο protothema.gr, πολιτικός μηχανικός που δραστηριοποιείται σε Μύκονο, Πάρο και Σύρο, αρκετές παρανομίες πραγματοποιούνται με άδειες μικρής κλίμακας. Οι άδειες μικρής κλίμακας βγαίνουν με ευθύνη των πολιτικών μηχανικών με προϋπολογισμό έως 25.000 ευρώ και με προϋποθέσεις για επισκευές, διαρρυθμίσεις, μικρές διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο και περιτοίχιση. Με αυτές τις άδειες λοιπόν καταλήγουν να σηκώνουν «τέρατα» αδιαφορώντας και για τις συνέπειες, αν και στη Μύκονο όλοι ξέρουν ότι όλα αυτά που συμβαίνουν και προκαλούν σε μας τους κοινούς θνητούς έκπληξη, είναι μιλημένα πριν καν πέσει το πρώτο τούβλο.

Τα παράνομα μπετά έπεφταν αργά το βράδυ με τους εργάτες να δουλεύουν κάνοντας χρήση των φακών τους ενώ το ξημέρωμα το απαραίτητο δίχτυ παραλλαγής κάλυπτε τα υπό κατασκευή ακίνητα για να μην διακρίνονται οι εργασίες.

Οι γνωστοί-άγνωστοι του νησιού έχτιζαν δίχως αύριο και αυτό ήταν εμφανές με μια βόλτα στο νησί.

Η οικοδομή δούλευε «non stop» 24ώρες το 24ωρο σαν καλοκουρδισμένο εργοστάσιο με εργάτες-ρομπότ στη δούλεψη του.

Ένας από τους πιο παλιούς και γνωστούς Μυκονιάτες είχε σχολιάσει στην προσωπική σελίδα του στο Facebook, κάτω από μια φωτογραφία τα εξής: «Καλημέρα από Μύκονο. Αριστερά όπως βλέπετε στη φωτογραφία είναι ο Άγιος Σώστης, δεξιά τα μαρμαρονήσια. Στην κορφή ο Άι Λιας ο Βορνιστής. Σιγά, σιγά θα κτίσουν μέχρι πάνω εκεί, σιγά μην τους σταματήσουν οι ζώνες οι καφέ».

Άλλος χρήστης των κοινωνικών δικτύων έγραψε κάτω από τη σχετική ανάρτηση: «Εδώ χτίζουν στον περιφερειακό μπροστά στα μάτια όλων».

«Η Μύκονος είναι άλλο κράτος. Εδώ παίρνουν άδεια οικοδομής για 200 τ.μ και χτίζουν 2.000 τ.μ σχολιάζει ξανά ο πρώτος. Το κόλπο με τις άδειες μικρής κλίμακας», απάντησε ο χρήστης που προέβη στην ανάρτηση.

Η απάντηση της εταιρείας

Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων και εγγράφων που κυκλοφορούν σχετικά με τη μίσθωση του οικοπέδου της ΕΤΑΔ από την εταιρία μας στο Καλό Λιβάδι, θα θέλαμε να διευκρινήσουμε τα εξής:

1. Η εν λόγω μίσθωση πραγματοποιήθηκε πρωτίστως προκειμένου να έχει άμεση πρόσβαση το ξενοδοχείο μας σε νόμιμη μίσθωση του αιγιαλού έμπροσθεν της επιχείρησης όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις. Δίχως την εν λόγω μίσθωση με την ΕΤΑΔ, το ξενοδοχείο μας δε θα είχε αυτό το δικαίωμα στην πλήρη έκταση της προβολής του. Αυτό ισχύει για κάθε παραλία όπισθεν της οποίας υφίσταται παλαιός αιγιαλός.
2. Η εν λόγω μίσθωση κοινοποιήθηκε από την εταιρία μας στο Δήμο Μυκόνου, στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μυκόνου καθώς και στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου από 19/07/2021 αμέσως μετά την υπογραφή της από την εν λόγω υπηρεσία.
3. Το εν λόγω οικόπεδο ανήκει στην ΕΤΑΔ με την οποία πραγματοποιήθηκε η σύμβαση και ουδεμία σχέση η ευθύνη έχει ο Δήμος Μυκόνου ή η Κοινότητα Άνω Μεράς σχετικά με την εν λόγω μίσθωση.
4. Πραγματοποιήσαμε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινότητας Άνω Μεράς στις 17/07/2021 ενημερώνοντάς τον για τη σχετική μίσθωση καθώς και για τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν. Αναγνωρίζοντας την πιθανή προσωρινή σύγχυση στο θέμα στάθμευσης προτείναμε να προσφέρουμε δωρεάν στάθμευση στο όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας μας ακριβώς όπισθεν του υπό μίσθωση από την ΕΤΑΔ οικοπέδου. Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε αποδεκτή.
5. Δεν πραγματοποιήσαμε καμία οικοδομική εργασία χωρίς άδεια αλλά και καμία εργασία δεν πραγματοποιήθηκε εκτός οικοπέδου, επάνω στο χώρο της παραλίας όπως αναφέρθηκε σε διάφορα δημοσιεύματα. Πραγματοποιήθηκε μόνο φύτευση και διαμόρφωση και γενικά τέτοιες εργασίες οι οποίες βάσει του Ν.4495/17 δεν απαιτούν οικοδομική άδεια.
6. Η πρόθεση της εταιρίας μας δεν είναι ούτε η αρνητική αλλοίωση του περιβάλλοντος, ούτε η παρακώλυση της κυκλοφορίας αλλά ούτε και η πρόκληση της δυσφορίας των κατοίκων της Μυκόνου, αντιθέτως μόνη πρόθεση μας είναι η αισθητική βελτίωση του χώρου διατηρώντας και εξασφαλίζοντας την πρόσβαση στην παραλία σε όλους τους επισκέπτες.
7. Καμία μόνιμη κατασκευή beach bar δε θα κατασκευαστεί στον υπό μίσθωση χώρο.
8. Η εταιρία μας όπως όλοι που συνεργάστηκαν μαζί μας γνωρίζουν, πάντα πραγματοποιούσε την οποιαδήποτε εργασία μέσα στο πλαίσιο του νόμου και με γνώμονα τη διατήρηση της αισθητικής του πανέμορφου νησιού της Μυκόνου και του Καλού Λιβαδιού, μιας από τις ωραιότερες παραλίες της.

Για ακόμη μια φορά, καλούμε το Δήμο Μυκόνου, τις Τεχνικές Υπηρεσίες αλλά και του κατοίκους να συζητήσουμε στη κατεύθυνση της εξεύρεση λύσης κοινώς αποδέκτης από όλα τα μέρη.

Εμείς είμαστε στη διάθεση του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου για διευκρινίσεις.

Με εκτίμηση

Εκ μέρους της εταιρίαςΕιδήσεις σήμερα: 

Ολυμπιακοί Αγώνες, Κωπηλασία: Χρυσός Ολυμπιονίκης ο Στέφανος Ντούσκος! - Δείτε βίντεο με την κούρσα

Υπόθεση Βαλυράκη: Ύποπτοι δύο ψαράδες για τον θάνατο του πρώην υπουργού

ΙΣΑ: Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο ο Βόβολης των αντιεμβολιαστών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης