Typhoon Project: Απορρίμματα 57 τόνων καθάρισε ο «Τυφώνας» από 206 ακτές της Λήμνου

Typhoon Project: Απορρίμματα 57 τόνων καθάρισε ο «Τυφώνας» από 206 ακτές της Λήμνου

Το «Typhoon Project» χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης» -  Φιλοδοξεί να καθαρίσει το σύνολο της ελληνικής ακτογραμμής - Δείτε φωτογραφίες

limnos-tyfonas-13
Ύστερα από μια μαραθώνια προσπάθεια 122 ημερών, το πλήρωμα του πλοίου «Τυφώνας» καθάρισε 206 ακτές της Λήμνου, διατρέχοντας 98.945 μέτρα ακτογραμμής και καλύπτοντας συνολικά 1.740.932 τετραγωνικά μέτρα. Περισσότεροι από 57 τόνους απορριμμάτων απομακρύνθηκαν χάρη στη δράση του Typhoon Project, με την χορηγία του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης».

Στην πλειονότητά τους τα απορρίμματα ήταν πλαστικά αντικείμενα και αλιευτικά εργαλεία. Όπως φανερώνει η φύση των απορριμμάτων, πολλά φτάνουν στο νησί παρασυρόμενα από θαλάσσια ρεύματα, κυρίως από τα Στενά των Δαρδανελλίων, τον Βόσπορο και πιθανώς τη Μαύρη Θάλασσα. Ενδεχομένως να προέρχονται επίσης από διερχόμενα πλοία.

limnos-tyfonas-15


Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η ανεύρεση παλαιού πολεμικού υλικού. Βλήματα όλμων, οπλοβομβίδες, βλήμα πυροβολικού, μια νάρκη εδάφους και μια χειροβομβίδα βρέθηκαν ανάμεσα στα απορρίμματα τα οποία συνέλεξε το σκάφος Typhoon από τις ακτές της Λήμνου. Τουλάχιστον μία από τις βόμβες ήταν ενεργή όταν ανευρέθηκε, όπως και η χειροβομβίδα. Όπως και να 'χει, όμως, το πλήρωμα του «Τυφώνα», όπως προβλέπεται σε περιπτώσεις ανεύρεσης πολεμικού υλικού, ενημέρωσε αμέσως το Λιμεναρχείο Λήμνου και την 88η Στρατιωτική Διοίκηση, η οποία και επιλήφθηκε περαιτέρω των ευρημάτων.

Από τις φωτογραφίες των ευρημάτων διακρίνεται πχ ότι η χειροβομβίδα είναι εκπαιδευτικού τύπου -εξού και ο γαλάζιος λωβός στην περόνη. Πιθανότατα ερρίφθη κατά τη διάρκεια άσκησης των στρατιωτικών σχηματισμών ειδικών αποστολών που εδρεύουν στη Λήμνο και την περιοχή του ανατολικού Αιγαίου. Πάντως, οι συγκεκριμένες χειροβομβίδες έχουν ελάχιστη γόμωση και είναι επί της ουσίας ακίνδυνες -κάτι που δεν ισχύει απαραιτήτως για τη βόμβα η οποία ανευρέθη από το συνεργείο του «Τυφώνα» στις 9 Μαΐου. Στελέχη της στρατιωτικής διοίκησης της Λήμνου επέστησαν την προσοχή στο συνεργείο του «Τυφώνα» για ενδεχόμενους κινδύνους από ενεργά βλήματα.

Κλείσιμο
limnos-tyfonas-1


Ο «Τυφώνας», το υπερσύγχρονο πλοίο του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης» ολοκλήρωσε τον καθαρισμό της Λήμνου, τερματίζοντας με επιτυχία μια επιχείρηση η οποία ξεκίνησε στις 26 Δεκεμβρίου 2020 και διήρκεσε έως τις 13 Ιουλίου 2021.

Λόγω της έκτασής της και κυρίως λόγω του μεγέθους ακτογραμμής, η οποία αγγίζει τα 260 χλμ., η Λήμνος αποτέλεσε πρόκληση για το «Typhoon Project», καθώς υπάρχει πλήθος παραλιών οι οποίες, εν ολίγοις, είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους. Γι' αυτό και ο «Τυφώνας», ο οποίος επιχειρεί καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, ακατάπαυστα, βρισκόταν στη Λήμνο επί 4 μήνες και πλέον. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις η απορρυπαντική επιχείρηση εκτελείται ακόμη και σε απόσταση 150 μέτρων από την παραλία, εφόσον εντοπίστηκαν αντικείμενα που ρυπαίνουν τη θαλάσσια ζώνη.

limnos-tyfonas-12


H δράση του «Typhoon Project» συμπληρώθηκε από συμβολικό παράκτιο καθαρισμό με τη συνεργασία τοπικών εθελοντικών ομάδων που ένωσαν τις δυνάμεις τους με την ομάδα του «Τυφώνα». Το πρόγραμμα του «Τυφώνα» στη Λήμνο ολοκληρώθηκε με ανοιχτή παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δράσης στον Μούδρο, σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεος, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Μαρινάκης, ο Έπαρχος Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ. Άγγελος Βλαττάς-Λαμπρινός, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Λιμεναρχείου και της εκπαιδευτικής κοινότητας.

limnos-tyfonas-14


Ο «Τυφώνας» είναι νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων, ιδιοκτησία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το οποίο αναλαμβάνει μεγάλης κλίμακας καθαρισμούς παράκτιων και υποθαλάσσιων περιοχών. Εκτός από σύγχρονα συστήματα ναυτικής πλοήγησης, το πλοίο φιλοξενεί 5 ταχύπλοα για τον καθαρισμό δυσπρόσιτων ακτών και διαθέτει κάδους απορριμμάτων μεγάλης χωρητικότητας, κατάλληλους για τη διαλογή των ανακυκλώσιμων ειδών που συλλέγονται κατά τη διάρκεια των δράσεων.

Η ομάδα του «Τυφώνα», αποτελούμενη από στελέχη του Ιδρύματος και τριακονταμελές μόνιμο προσωπικό του σκάφους, δραστηριοποιείται από τον Ιούλιο του 2019, καθαρίζοντας δυσπρόσιτες ακτές σε όλη την Ελλάδα. Το πλοίο συνεχίζει τη δράση του σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, σε συνεργασία με ακαδημαϊκά ιδρύματα. Μέχρι σήμερα έχει απομακρύνει περισσότερους από 237 τόνους απορριμμάτων σε 1.681 ακτές στην ελληνική επικράτεια, ενώ φιλοδοξεί να καθαρίσει το σύνολο της ελληνικής ακτογραμμής στα επόμενα χρόνια.

Το «Typhoon Project» χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης».

Ειδήσεις σήμερα:

Μύκονος: Σοκαριστικές εικόνες από την Ψαρού - Μεθυσμένος οδηγός τα έκανε γυαλιά-καρφιά

Εύοσμος: «Τους είχαν στοχοποιήσει» - Η μητέρα του 15χρονου που ξυλοκοπήθηκε μέχρι λιποθυμίας μιλάει στο protothema.gr

Σαρηγιάννης: Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για τα κρούσματα τον Αύγουστο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης