Κορωνοϊός: Συναγερμός για πάνω από 3 εκατομμύρια ανεμβολίαστους ενήλικες

Κορωνοϊός: Συναγερμός για πάνω από 3 εκατομμύρια ανεμβολίαστους ενήλικες

Έρευνα δείχνει ότι το περίπου 40% όσων δεν έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο, δεν σκοπεύει να το κάνει – Μάχη για να χτιστεί έγκαιρα το τείχος ανοσίας

people-athens-0
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η πορεία του προγράμματος εμβολιασμού, καθώς 3.138.000 ενήλικοι πολίτες δεν έχουν ακόμη κλείσει το ραντεβού τους, την ώρα που δίνεται μάχη για να χτιστεί τείχος ανοσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν γίνει 5.578.650 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση. Συνολικά, πλήρως εμβολιασμένοι είναι 4.830.974 πολίτες.

Ωστόσο, σύμφωνα με δεδομένα έρευνας της Pulse και τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 1.788.000 πολίτες δηλώνουν μάλλον όχι ή σίγουρα όχι ως προς τον εμβολιασμό ενώ 1.255.000 υπολογίζονται οι κατηγορηματικά αντίθετοι προς τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τις απαντήσεις πολιτών που δεν είχαν κλείσει ραντεβού για εμβόλιο σε σχετικό ερώτημα στην έρευνα της Pulse για το πότε θα εμβολιαστούν για τον κορωνοϊό, το 40% απάντησε πως δεν σκοπεύει να το κάνει ποτέ. Επίσης, το 36% δήλωσε ότι σίγουρα δεν θα εμβολιαστεί, ενώ το 21% δηλώνει ότι μάλλον δεν θα εμβολιαστεί.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς για τους ανεμβολίαστους

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ανεμβολίαστοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

«Όλους θα μας συναντήσει φέτος ο ιός. Και ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους. Ο εμβολιασμένος όμως κινδυνεύει πολύ λιγότερο. Μπορεί να έρθει σε επαφή με κρούσμα και να μη μολυνθεί καν. Σε περίπτωση που μολυνθεί στη χειρότερη των περιπτώσεων θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα είναι ασυμπτωματικός. Ένα ποσοστό μόνο 2%-5% μπορεί να κινδυνέψει, που παίρνουν φάρμακα ή είναι υπερήλικες», δήλωσε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Κλείσιμο
Οι νέοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα για ελαφριά νόσηση. Ωστόσο, για τις ηλικίες άνω των 40-50 ετών, ένα ποσοστό 10% ίσως χρειαστεί να νοσηλευτεί ή να διασωληνωθεί.

«Ο εμβολιασμός δε μας θωρακίζει στο 100% από τη μόλυνση, αλλά μας θωρακίζει στο 95% από την κακή εξέλιξη της νόσου, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να νοσηλευτούμε, δε θα διασωληνωθούμε, δε θα πεθάνουμε», σχολίασε.




Ειδήσεις σήμερα:

«Ψυχρολουσία» για Μπέζος και Μπράνσον – Δεν αναγνωρίζονται ως αστροναύτες από τις ΗΠΑ

ΑΑΔΕ - Επιχείρηση «Βίλες στη Μύκονο»: Φοροδιαφυγή-μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά-φάντασμα

Κορωνοϊός: 2.472 νέα κρούσματα - 985 στην Αττική και 259 στην Κρήτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης