Κεφαλονιά: Μια τοπική βεντέτα κρύβεται πίσω από τις φωτιές

Κεφαλονιά: Μια τοπική βεντέτα κρύβεται πίσω από τις φωτιές

Οι κάτοικοι των χωριών Καμπιτσάτα, Καπανδρίτι, Αγία Ειρήνη, Τζανάτα, Άγιος Γεώργιος και Πάστρα, απέναντι σε μια οικογένεια κτηνοτρόφων - Εμπρησμοί και πράξεις αντεκδίκησης που κλιμακώνονται επικίνδυνα - Στάχτη 6.000 στρέμματα στις αρχές Ιουλίου

Kefalonia_2_2
Μια βεντέτα φαίνεται να κρύβεται πίσω από την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις αρχές Ιουλίου στην Κεφαλονιά, σκοτώνοντας ζώα, καταστρέφοντας τουλάχιστον 6000 στρέμματα, απειλώντας σπίτια και ανθρώπινες ζωές. Για δυο ημέρες, από τις 3 Ιουλίου μέχρι και τις 5 Ιουλίου η φωτιά κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμά της, ενώ εκκενώθηκαν ολόκληρα χωριά από τις αρχές.

Αυτή η πυρκαγιά δεν ήταν η μοναδική που ξέσπασε στην ίδια ευρύτερη περιοχή. Όποιον Κεφαλονίτη και αν ρωτήσεις, ειδικά από αυτούς που μένουν στην νοτιοανατολική πλευρά του νησιού, θα σου πει για τις φωτιές που εκδηλώνονται σε συγκεκριμένη περιοχή, εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια.

Τα χωριά Καμπιτσάτα, Καπανδρίτι, Αγία Ειρήνη, Τζανάτα, Άγιος Γεώργιος και Πάστρα όπου απειλήθηκαν πριν μερικές εβδομάδες από την μεγάλη φωτιά η οποία κατέστρεψε 6000 στρέμματα, δεν βρίσκονται αντιμέτωπα για πρώτη φορά με αυτόν τον κίνδυνο.

Εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια και ανά τρία ή τέσσερα χρόνια, όταν οι άνεμοι είναι ισχυροί και πνέουν προς συγκεκριμένη κατεύθυνση ξεσπά πυρκαγιά. Πολλές φορές απειλούνται σπίτια και ανθρώπινες ζωές, ενώ πριν μερικά χρόνια έκαψε σπίτια και έφθασε μέχρι τον Κατελειό και τη Σκάλα.

4564879


Κλείσιμο
Οι κάτοικοι του νησιού στην συγκεκριμένη περιοχή γνωρίζουν ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τόσα χρόνια όσες έρευνες και αν έχουν γίνει το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Κανείς από αυτούς που βάζουν τις πυρκαγιές δεν έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Ακόμη και όταν οι έρευνες δεν αφέθηκαν μόνο στην τοπική πυροσβεστική αλλά περιελάμβαναν ακόμη και κλιμάκια έμπειρων κρατικών υπαλλήλων από υπηρεσίες ασφαλείας, κατέληξαν σε συμπεράσματα και ποτέ στη Δικαιοσύνη.

Για τις πυρκαγιές αυτές οι κάτοικοι θεωρούν υπεύθυνη μια οικογένεια κτηνοτρόφων από χωριό που γειτνιάζει με τα προαναφερθέντα χωριά, τα οποία συναντά κανείς φεύγοντας από το λιμάνι του Πόρου, κατευθυνόμενος προς το Αργοστόλι.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι φωτιές αυτές όταν ξεσπούν, έχουν σύμμαχο τον άνεμο ο οποίος πνέει, πάντα σε κατεύθυνση αντίθετη από το χωριό της οικογένειας των κτηνοτρόφων έτσι ώστε δεν κινδυνεύει ποτέ. Λες και το μελετούν εκείνοι που τη βάζουν, περιμένοντας πότε θα φυσήξει προς τη “σωστή” κατεύθυνση για να βάλουν μπροστά το καταστρεπτικό σχέδιό τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην τελευταία φωτιά, που κάηκαν ζωντανά και αρκετά ζώα, η συγκεκριμένη οικογένεια είχε τραβήξει τα κοπάδια της από την περιοχή λίγες ώρες πριν ξεσπάσει η φωτιά.

Και όλα αυτά τα χρόνια, παρά και τις ενδείξεις αλλά και τις καταγγελίες οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτε. Ακόμη και η έρευνα του κινήτρου που θα μπορούσαν να έχουν εκείνοι που βάζουν τις πυρκαγιές, θα μπορούσε κάλλιστα να δείξει του δράστες και να τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης. Δεν είναι άλλωστε, κρυφό ότι αμέσως μετά τις πυρκαγιές, κατά το χειμώνα και μόλις βγει το πρώτο χορτάρι, τα κοπάδια της συγκεκριμένης κτηνοτροφικής οικογένειας βόσκουν ανενόχλητα παρά τις απαγορεύσεις του νόμου.

4895909


Και αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, οι αρμόδιες αρχές είχαν πριν από μερικά χρόνια στα χέρια τους την καταγγελία ενός ηλικιωμένου παπά ο οποίος τόλμησε να διαμαρτυρηθεί στην αστυνομία. Αποτέλεσμα ήταν να βρει το επόμενο πρωί το περιβόλι του κομμένο με βενζινοπρίονο από τη ρίζα ενώ του ασκήθηκε και βία επειδή άνοιξε το στόμα του και διαμαρτυρήθηκε.

Και αν μέχρι πρότινος τα πράγματα έμεναν στις απλές διαμαρτυρίες όσων έδειχναν θάρρος και πήγαιναν στην αστυνομία, πλέον η κατάσταση τείνει να δημιουργήσει βεντέτα με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η μια πλευρά αποτελείται από την οικογένεια των κτηνοτρόφων και η άλλη από τους κατοίκους της περιοχής που τους θεωρούν εμπρηστές.

Χαρακτηριστικό, αυτής της βεντέτας είναι το γεγονός ότι πέρυσι το τρακτέρ της οικογένειας βρέθηκε καμένο στο χωράφι που το είχαν αφήσει. Για αυτό το περιστατικό δεν υπήρξε κάποιου είδους “απάντηση”, αλλά φέτος λίγο πριν ξεσπάσει η πυρκαγιά που κατέστρεψε 6000 στρέμματα, άγνωστοι πυροβόλησαν με τουφέκι και σκότωσαν τρία μοσχάρια της οικογένειας των κτηνοτρόφων, τα οποία είχαν αφήσει να βόσκουν ελεύθερα. Η οργή των κτηνοτρόφων ήταν μεγάλη και μια ημέρα μετά ξέσπασε πυρκαγιά η οποία κατευθύνθηκε στα σπίτια των χωριών που απείλησε.

1402433


Κάτοικοι της περιοχής κρούουν κώδωνα κινδύνου στις αρμόδιες Αρχές ισχυριζόμενοι πως αν δεν λάβουν άμεσα δράση, προκειμένου να διερευνηθούν οι υποθέσεις εμπρησμού και να αποδοθεί δικαιοσύνη τότε οι κινήσεις αντεκδίκησης θα συνεχιστούν με άγνωστο καταστρεπτικό και όχι μόνο αποτέλεσμα.

Λίγες ώρες μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά στην Κεφαλονιά, στο διαδίκτυο κυκλοφόρησε η επιστολή παραίτησης που είχε καταθέσει ο πρώην Νομάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Μάκης Μεταξάς, το 2007 από τη θέση του εξαιτίας της μη απόδοσης στην δικαιοσύνη των ενόχων που κατακαίνε την νοτιοανατολική Κεφαλονιά, αναγνωρίζοντας ότι οι εμπρηστές είναι μέλη της τοπικής κοινωνίας του νησιού.

Δείτε βίντεο: Κεφαλονιά: Μια τοπική βεντέτα κρύβεται πίσω από τις φωτιές
Κεφαλονιά: Μια τοπική βεντέτα κρύβεται πίσω από τις φωτιές


Έγκλημα στη Φολέγανδρο: «Για ασήμαντη αφορμή» σκότωσε τη Γαρυφαλλιά ο 30χρονος - Μπορεί να κάνει και άλλα εγκλήματα, λένε ανακριτής και εισαγγελέας

Στο έλεος της ινδικής μετάλλαξης ο πλανήτης - Βαρύ το πλήγμα για την Ευρώπη με σχεδόν 2 εκατ. νεκρούς

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στο Ηράκλειο - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης