Μπλίνκεν: Καταδικάζει και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει τις αποφάσεις για τα Βαρώσια

Μπλίνκεν: Καταδικάζει και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει τις αποφάσεις για τα Βαρώσια

Οι ΗΠΑ θεωρούν την απόφαση για «άνοιγμα» μέρους της Αμμοχώστου απαράδεκτη

blinken-564
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Aντονι Μπλίνκεν «καταδίκασε» χθες Τρίτη την ανακοίνωση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη μεταβίβαση τμήματος παραθαλάσσιας εγκαταλελειμμένης πόλης της Κύπρου στον τουρκοκυπριακό έλεγχο και το σχέδιο να ανοίξει εν μέρει περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Οι ΗΠΑ θεωρούν «την απόφαση να αφεθούν οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν τον έλεγχο περιοχών στα Βαρώσια, που δεν συνάδει με προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ, απαράδεκτη και ασύμβατη προς τις δεσμεύσεις τους στο παρελθόν να ξαναρχίσουν συνομιλίες» για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο αμερικανός ΥΠΕΞ. «Προτρέπουμε η απόφαση να ανακληθεί», πρόσθεσε ο κ. Μπλίνκεν.

Η υποψήφια υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ευρωπαϊκές υποθέσεις Κάρεν Ντόνφριντ, καταθέτοντας ενώπιον της Επ. Εξωτερικών της Γερουσίας, ανέφερε πως χρειάζεται να παραπεμφθεί η κατάσταση με τα Βαρώσια στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να ενθαρρυνθεί η διεθνής κοινότητα να δώσει ισχυρή απάντηση σ’ αυτή την ενέργεια. Χαρακτήρισε επίσης την εξαγγελία για την Αμμόχωστο ως κίνηση ξεκάθαρα ασύμβατη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κ. Ντόνφριντ είπε πως παρόμοιες ενέργειες είναι προκλητικές, αποσταθεροποιούν την περιοχή και αποτελούν εμπόδιο σε οποιαδήποτε διευθέτηση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, δεσμεύθηκε το θέμα των Βαρωσίων να αποτελέσει προτεραιότητά της.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κυριαρχεί η μετάλλαξη Δέλτα – «Αχίλλειος πτέρνα» η διασκέδαση στη μάχη ενάντια στην πανδημία


Ιερά Σύνοδος: Με ποια επιχειρήματα προτρέπει τους πιστούς να εμβολιαστούν

NBA: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην κορυφή του κόσμου - Οδήγησε τους Μπακς στο πρωτάθλημα, βγήκε και MVP των τελικών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης