Ντοκουμέντο: Νέες φωτογραφίες από Κύπριους αιχμαλώτους το 1974 στα Άδανα

Ντοκουμέντο: Νέες φωτογραφίες από Κύπριους αιχμαλώτους το 1974 στα Άδανα

Προερχόμενες από τουρκικά αρχεία

foto2
Ακριβώς 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, νέες φωτογραφίες από νεαρούς -τότε- Κύπριος αιχμαλώτους στα Άδανα της Τουρκίας, έρχονται στο φως.


kypros1
kypros2


Οι φωτογραφίες εντοπίστηκαν από τον ερευνητή κ. Οδυσσέας Χρίστου και αναρτήθηκαν στη σελίδα «1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια» στο Facebook, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις, αφού πολλοί στην Κύπρο αναγνώρισαν στις φωτογραφίες συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα.



kypros3
kypros4


Κλείσιμο
Όπως αναφέρει ο κ.Χρίστου το συγκεκριμένο φωτογραφικό υλικό «βλέπει πρώτη φορά ο φως της δημοσιότητας και λήφθηκε στο πλαίσιο προπαγανδιστικής επιχείρησης των Τούρκων που δεν αντανακλά τις πραγματικές συνθήκες κράτησης.

kypros5
kypros6







Από τη διεξοδική έρευνα του κ.Χρίστου -και σε τουρκικές πηγές- προκύπτει πως την ημέρα της προπαγανδιστικής φωτογράφισης, στις φυλακές των Αδάνων, κρατούνταν συνολικά 385 αιχμάλωτοι. Οι τουρκικές πηγές μιλούν και για 93 Ελλαδίτες στρατιώτες. Ωστόσο ο αριθμός αυτός αμφισβητείται σύμφωνα με τον Κύπριο ερευνητή. Υπάρχουν επίσης δύο λοχαγοί, ένας ανθυπολοχαγός, ένας δεκανέας, 62 οπλίτες, έντεκα αστυνομικοί και 292 Εθνοφρουροί και πολίτες οι οποίοι παρουσιάζονται από τους Τούρκους σαν μέλη της ΕΟΚΑ.


kypros8
kypros7



Τις τελευταίες, κάτω από τις συγκεκριμένες φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί ποικίλα σχόλια, από Κύπριους που έχουν αναγνωρίσει συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα. Συνολικά έχουν αναρτηθεί οκτώ φωτογραφίες, που έτυχαν ψηφιακής επεξεργασίας από τον κ. Χρίστου, προκειμένου ν’ αναγνωρίζονται τα πρόσωπα των αιχμάλωτων.



Ο κ. Χρίστου, διαχειριστής της σελίδας «1974 Μαρτυρίες & Τεκμήρια» κάνει έκκληση σε όποιον αναγνωρίσει κάποιο πρόσωπο να επικοινωνήσει μαζί του η να αφήσει σχετικό σχόλιο κάτω από τις φωτογραφίες.



Ειδήσεις σήμερα

Εμβόλιο ή... σπίτι: Μόνο εμβολιασμένοι στα καταστήματα λιανικής από Σεπτέμβριο

NSO: Ποια είναι η ισραηλινή εταιρεία που φέρεται να διευκόλυνε την κατασκοπεία εις βάρος δημοσιογράφων

Η Αυστραλία απελαύνει ακροδεξιά Bρετανίδα σχολιάστρια - Ήταν σε καραντίνα και άνοιγε την πόρτα γυμνή και χωρίς μάσκα!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης