Μετάλλαξη Δέλτα: Νέα σχέδια για εστίαση - διασκέδαση - Τρία σενάρια μελετούν οι ειδικοί

Μετάλλαξη Δέλτα: Νέα σχέδια για εστίαση - διασκέδαση - Τρία σενάρια μελετούν οι ειδικοί

Το νέο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους όχι την οικονομία, σημειώνουν ειδικοί και κυβέρνηση - Ωστόσο τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα οδηγούν σε επανεξέταση του πλαισίου λειτουργίας της εστίασης και της διασκέδασης

estiasi334

Νέα δεδομένα δημιουργεί η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς. Η κυβέρνηση έχει δαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η διαθεσιμότητα των εμβολίων δεν επιτρέπει ένα νέο κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας και επιμένει να στέλνει μηνύματα στους ανεμβολίαστους πολίτες να προσαρμοστούν στα δεδομένα και να προχωρήσουν άμεσα στον εμβολιασμό.

Ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων υποχρεώνει την κυβέρνηση να επανεξετάσει το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης προκειμένου να εμποδιστεί η μεγάλη διασπορά της νόσου.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, η κυβέρνηση επεξεργάζεται πλέον τρία σενάρια:

Το πρώτο είναι να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης των μέτρων για τους κλειστούς χώρους, από τις 15 Ιουλίου στις 22 Ιουλίου.

Με βάση τις προ εβδομάδας ανακοινώσεις, στις 15 Ιουλίου θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι, είτε ως αμιγείς (μόνο για εμβολιασμένους και με μεγαλύτερη πληρότητα) είτε ως μεικτοί (για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους και με σαφώς χαμηλότερη πληρότητα). Ωστόσο είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης των μέχρι σήμερα γνωστών αποφάσεων, καθώς νούμερο 1 προτεραιότητα παραμένει η προστασία της δημόσιας υγείας και το χτίσιμο του τείχους ανοσίας.

Κλειδί των αποφάσεων είναι η λέξη “προσαρμογή” με βάση τα πανδημικά δεδομένα ανά την επικράτεια. Και στο πλαίσιο αυτό η εφαρμογή των μέτρων μπορεί να μετατεθεί χρονικά κατά μία εβδομάδα ή ακόμα περισσότερο, καθώς συσχετίζεται άμεσα με την πορεία των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Αυτή τη στιγμή, στην κυβέρνηση θέτουν στο μικροσκόπιο την πορεία της πανδημίας, η οποία μπορεί να φέρει τροποποίηση στο γνωστό μοτίβο για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους. Ανοιχτό είναι λοιπόν το ενδεχόμενο λήψης μιας απόφασης για λειτουργία χώρων αποκλειστικά για εμβολιασμένους, οι οποίοι θα έχουν και μεγαλύτερο ποσοστό πληρότητας, προκειμένου οι επιχειρηματίες να έχουν ένα ακόμα κίνητρο.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-ccppq2o2p4i1-se)



Το τρίτο σενάριο είναι να προχωρήσουμε με βάση όσα ήδη έχουν ανακοινωθεί: αμιγείς χώροι και μεικτοί χώροι, με ειδική σήμανση και υποχρεωτική δήλωση από τους επιχειρηματίες για τον τρόπο λειτουργίας…

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση μελετά πλέον διορθωτικές κινήσεις στην εστίαση και τη διασκέδαση επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι και να εκμεταλλευτούμε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις συστάσεις των ειδικών ώστε να εξασφαλίσουμε ότι μια αύξηση στα κρούσματα δεν θα μεταφραστεί σε πίεση στο σύστημα υγείας και ότι η οικονομική δραστηριότητα δεν θα διακοπεί με απότομα πισωγυρίσματα», είπε μιλώντας στο Mega.

Διευκρίνισε ότι «εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης, αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», λέγοντας ότι είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα μπαρ σε μια τουριστική περιοχή που συνήθως χαρακτηρίζεται από ελάχιστα τραπέζια και όρθιους πελάτες σε σοκάκια της Μυκόνου της Πάρου κτλ. Είναι πολύ οριζόντιο να πει κανείς το πώς θα κινηθούμε αυτή τη στιγμή».

«Έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου. Αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν αλλά όλοι θα τα ξέρουν έγκαιρα» πρόσθεσε.

Τι αλλάζει από τις 15 Ιουλίου στην εστίαση

Στις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι στα καταστήματα εστίασης τόνισε εχθές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να «διαβάζει» το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. «Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid» σημείωσε.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού. «Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα» εξήγησε σχετικά με την λειτουργία της εφαρμογής.

Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.

Νωρίτερα, κάθε επιχειρηματίας θα έχει δηλώσει τη χρήση του χώρου του (αμιγής -μεικτός) στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ενώ κατά την είσοδο στο κατάστημα θα υπάρχει ειδική σήμανση, για να γνωρίζει ο πελάτης εκ των προτέρων το καθεστώς λειτουργίας του χώρου. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ, ενώ απαγορεύεται σε όλα τα καταστήματα να υπάρχουν όρθιοι πελάτες. Οι πελάτες με τη σειρά τους θα αποκτούν εικόνα για την επιλογή λειτουργίας (αμιγής-μεικτή) κάθε καταστήματος, πλοηγούμενοι στο gov.gr, όπου θα υπάρχουν σχετικές λίστες με πληροφορίες.

Για επιχειρηματίες που θα παραβιάσουν τα νέα μέτρα προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις που κλιμακωτά επιβάλλουν:

· για τα καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών μέτρων πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες,

· για δε τα καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση σφράγιση -από την επόμενη ημέρα της παράβασης- για 7 ημέρες.

Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι ενιαίο στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες. Αν η επιχείρηση συνεχίσει και μετά την πρώτη υποτροπή να μην τηρεί τους κανόνες χωρητικότητας, τότε θα αφαιρείται η άδεια.

Ειδήσεις σήμερα

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες σε Εύβοια και Βαρνάβα - Νέα βίντεο από τη μάχη της κατάσβεσης στα Νέα Στύρα

Μύκονος: «Έσκασε» η αποχέτευση από την υπερβολική δόμηση - Βίντεο και φωτογραφίες

Βίντεο-ντοκουμέντο από το κορωνοπάρτι στο Αιγάλεω - Συλλήψεις από την ΕΛ.ΑΣ. και «τσουχτερό» πρόστιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης