Πιερρακάκης: Από τις 15 Ιουλίου η εφαρμογή για τον έλεγχο του Covid Pass στην εστίαση - Πώς θα λειτουργεί

Πιερρακάκης: Από τις 15 Ιουλίου η εφαρμογή για τον έλεγχο του Covid Pass στην εστίαση - Πώς θα λειτουργεί

Σήμανση με τρία χρώματα για όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή έχει νοσήσει, όσους έχουν αρνητικό τεστ, ή άκυρο έγγραφο - Από τις 20 Ιουλίου διαθέσιμο το voucher των 150 ευρώ για τους νέους

trapezia-estiasi-arthro
Στις 15 Ιουλίου θα είναι έτοιμη η εφαρμογή που θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι στα καταστήματα εστίασης τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», «κεντρική ιδέα» της εφαρμογής είναι να μπορεί να «διαβάζει» το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό. «Περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχεις εμβολιαστεί, είτε ότι έχεις νοσήσει είτε ότι έχεις αρνητικό pcr ή rapid» σημείωσε.



Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατέβει σε οποιοδήποτε τηλέφωνο ή τάμπλετ, ανεξαρτήτως λογισμικού.

«Αυτός που θα ελέγχει στα καταστήματα θα περνάει την εφαρμογή είτε πάνω από το έγγραφο πιστοποιητικό είτε πάνω από το κινητό του πελάτη και θα βγαίνει μια σήμανση με τρία χρώματα» εξήγησε σχετικά με την λειτουργία της εφαρμογής.

Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.

Από τις 20 Ιουλίου το voucher των 150 ευρώ για τους νέους

Κλείσιμο
Σε ό,τι αφορά στα voucher που θα λάβουν οι νέοι ηλικίας 18-25 που θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα πρέπει να κάνουν μια αίτηση σε ειδική πλατφόρμα του gov.gr με τους κωδικούς της εφορίας.

«Την επόμενη εργάσιμη μέρα θα λαμβάνει την προπληρωμένη χρεωστική κάρτα, η οποία θα έχει φορτωθεί με 150 ευρώ, την οποία κανείς θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει σε μια συγκεκριμένη κατηγορία εμπόρων. Η ιδέα είναι η κάρτα να είναι στο τηλέφωνο» πρόσθεσε, λέγοντας ότι αυτό θα ξεκινήσει στις 20 Ιουλίου.

Για το θέμα του λεγόμενου freedom pass μίλησε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, στον ΣΚΑΪ.

Η κάρτα θα είναι διαθέσιμη ηλεκτρονικά ένα 24ωρο αφού γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου, μετά από επιβεβαίωση του εμβολιασμού, επισήμανε ο κ. Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους το σχετικό κονδύλι ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ.

Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην εφαρμογή προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους με τους κωδικούς του taxisnet και θα συμπληρώνουν τον ΑΜΚΑ, τα στοιχεία επικοινωνίας τους και, ειδικότερα, το email και τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου.

Ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλλει αίτηση και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αν δεν έχει κωδικούς taxisnet, διευκρίνισε ο υφυπουργός. «Δεν γίνεται ανάληψη στα χρήματα αυτά, ούτε μπορούν να μεταφερθούν σε άλλο λογαριασμό. Μπαίνουν σε λογαριασμό που δημιουργείται μόνο για αυτό τον σκοπό μόνο από τον πάροχο. Θα υπάρχει εφαρμογή μέσω e-εμπορίου ή μέσω POS να κάνεις τη συναλλαγή σου στον τουρισμό, τον πολιτισμό και τις μεταφορές» τόνισε ο κ. Γεωργαντάς.

Ειδήσεις σήμερα:

Τουρισμός για Όλους: Παράταση για τις αιτήσεις έως και τη Δευτέρα - Τι ισχύει για τα ΑΦΜ

«Mega Star»: Αυλαία με καλεσμένο τον Θέμη Γεωργαντά και συνέντευξη στην Νατάσα Θεοδωρίδου

Μελτέμι έως 8 μποφόρ σήμερα στο Αιγαίο, υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιών - Έρχεται νέος καύσωνας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης