Γιατί το τέταρτο επιδημικό κύμα θα απειλήσει τους νέους

Γιατί το τέταρτο επιδημικό κύμα θα απειλήσει τους νέους

Με δεδομένη τη θωράκιση ικανού ποσοστού ηλικιωμένων και ευάλωτων, οι ειδικοί αναμένουν ότι το τέταρτο κύμα θα "παρασύρει" κυρίως νεότερης ηλικίας άτομα

young_covid_art
Η υποχώρηση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων εβδομάδα με την εβδομάδα - την τελευταία εβδομάδα ήταν 5 χρόνια, φέρνοντας τον μέσο όρο ηλικίας των νέων περιστατικών κορωνοιού στα 27 έτη- δείχνει αφενός μεν τη στοιχειώδη θωράκιση των μεγαλύτερων ηλικιακά χάρη στον εμβολιασμό τους, αφετέρου την ευαλωτότητα των νεότερων έναντι της επιθετικότητας και της υπερμετάδοσης του μεταλλαγμένου στελέχους Δ, καθώς οι πολίτες κάτω των 50 έχουν μπει κυριως το τελευταίο δίμηνο στην εμβολιαστική εκστρατεία "Ελευθερία".

Εως και το βράδυ του Σαββάτου συνολικά είχαν πραγματοποιηθεί 8.641.748 εμβολιασμοί, από τους οποίους σχεδόν τα 5 εκατομμύρια αφορούν σε τουλάχιστον μία δόση και σχεδόν 4 εκατομμύρια σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

Με δεδομένη τη θωράκιση ικανού ποσοστού ηλικιωμένων και ευάλωτων, οι ειδικοί αναμένουν ότι το τέταρτο κύμα θα "παρασύρει" κυρίως νεότερης ηλικίας άτομα, όπου η ανοσία δεν έχει οικοδομηθεί. Ενδεικτικά, στην ηλικιακή ομάδα 40-49 χρόνων έχει εμβολιαστεί το 50%, στην ομάδα 30-39 χρόνων οι εμβολιασμένοι αποτελούν το 36,5% και στην ομάδα των νέων 18-29 χρόνων που μπήκαν και τελευταίοι στην εμβολιαστική εκστρατεία, το ποσοστό ανοσίας δεν ξεπερνά το 20%.

Το ότι θα νοσούν κυρίως νεότερης ηλικίας άτομα σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε στο τρίτο επιδημικό κύμα, θα επιφέρει πίεση στο σύστημα υγείας, με τους ειδικούς όμως να μην μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθός της, διότι δεν μπορεί να υπολογιστεί η επίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα στις νοσηλείες. Αυτό που γνωρίζουν με βάση τη βρετανική μετάλλαξη, Άλφα, είναι πως το 10-15% των κρουσμάτων θα εξελιχθεί σε σοβαρή νόσο covid-19 που χρειάζονται νοσηλεία.

Στα νοσοκομεία της Βρετανίας και του Ισραήλ οι νοσηλείες λόγω μεταλλαγμένων στελεχών Δέλτα ήταν πολύ χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες του προηγούμενου διαστήματος, αλλά δεν μπορεί να παραβλεφθεί πως και οι δύο χώρες είχαν μεγαλύτερο ποσοστό συλλογικής ανοσίας και μεγαλύτερο ποσοστό κάλυψης στους πολίτες άνω των 60 χρόνων σε σχέση με την Ελλάδα. Στη χώρα μας είναι εμβολιασμένο το 70% των ατόμων άνω των 70 ετών, γεγονός που σημαίνει ότι το 30% μπορεί να νοσήσει σοβαρά και να χρειαστεί νοσηλεία.



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο από την πτώση του αιωροπτεριστή που βρήκε τραγικό θάνατο στη Βοιωτία

Χρήστος Παππάς: «Δεν ήθελα να του κλείσω την πόρτα» λέει η 52χρονη Ουκρανή

Survivor: Σάκης και Ηλίας οι φιναλίστ του τελικού - Όλα όσα έγιναν στον ημιτελικό – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης