Επέστρεψε στη Λεμεσό το αλιευτικό που παρενοχλήθηκε από τουρκικά σκάφη

Επέστρεψε στη Λεμεσό το αλιευτικό που παρενοχλήθηκε από τουρκικά σκάφη

Συνολικά οκτώ ένοπλοι Τούρκοι αστυνομικοί επιβιβάστηκαν στο αλιευτικό και αφού συγκέντρωσαν το πλήρωμα στην πρύμνη, έλεγξαν τα σχετικά έγγραφα και άρχισαν να θέτουν ερωτήματα

Screenshot_2021-06-23_at_7_08_09_PM
Στη βάση του, στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, επέστρεψε στις νωρίς το απόγευμα το αλιευτικό σκάφος «Μαρία Μπουμπουλίνα», που χθες παρενοχλήθηκε από τουρκικά σκάφη και ένοπλοι Τούρκοι αστυνομικοί προκάλεσαν ζημιές στα ηλεκτρονικά του συστήματα.

«Νομίζαμε πως θα μας συλλάβουν και θα μας οδηγήσουν ή στην κατεχόμενη Κερύνεια ή στα παράλια της Τουρκίας», δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Άριστος Αριστείδου, μόλις το πλοίο έδεσε στο παλιό λιμάνι της Λεμεσού.

Η περιπέτεια των έξι μελών του «Μαρία Μπουμπουλίνα» ξεκίνησε γύρω στις 2:00 μμ χθες, ενώ βρισκόταν 20 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα, σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Τουρκικό περιπολικό σκάφος προσέγγισε το αλιευτικό και μέσω ασυρμάτου κάλεσε τον καπετάνιο να ελαττώσει ταχύτητα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα εμφανίστηκε δεύτερο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Συνολικά οκτώ ένοπλοι Τούρκοι αστυνομικοί επιβιβάστηκαν στο αλιευτικό και αφού συγκέντρωσαν το πλήρωμα στην πρύμνη, έλεγξαν τα σχετικά έγγραφα και άρχισαν να θέτουν ερωτήματα, όπως γιατί ονομάζεται έτσι το σκάφος, γιατί φέρει ελληνική σημαία και γιατί διαθέτει τόσες πολλές κεραίες.

Οι Τούρκοι αστυνομικοί παρέμειναν στο σκάφος για περίπου τέσσερις ώρες, ζήτησαν από το πλήρωμα να τους φτιάξει καφέ, ενώ στην παρουσία του καπετάνιου και του ιδιοκτήτη άρχισαν να αφαιρούν βύσματα από τα ηλεκτρονικά συστήματα και να πραγματοποιούν ελέγχους.

Κλείσιμο
Αφού εγκατέλειψαν το αλιευτικό, λίγο μετά τις 8 χθες βράδυ, αυτό συνέχισε το ταξίδι της επιστροφής, συνοδευόμενο από τις τουρκικά σκάφη, μέχρι που σε κάποιο σημείο επιβιβάστηκαν εκ νέου τέσσερις Τούρκοι αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου, χάραξαν μια γραμμή στην οθόνη του ηλεκτρονικού χάρτη της Κύπρου, περίπου τέσσερα ναυτικά μίλια από τη Δερύνεια, λέγοντας ότι απαγορεύεται από εκεί η παρουσία του αλιευτικού.

Σε παρατήρηση ότι εκεί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφεραν ότι πρόκειται για τουρκικά ύδατα και τουρκική ΑΟΖ και δεν θα πρέπει να εισέλθει ξανά το αλιευτικό. Στην επιστροφή διαπιστώθηκε ότι η παρέμβαση στα ηλεκτρονικά του αλιευτικού προκάλεσε ζημιές σε τρία από τα εννέα συστήματα του, αξίας πέραν των 50 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Αριστείδου.

Ειδήσεις σήμερα

Πετράλωνα: Στον Εισαγγελέα ο Βούλγαρος που κατηγορείται για τον βιασμό καθαρίστριας 

Άγιος Παντελεήμονας: Τέσσερις Πακιστανοί άρπαξαν και βίασαν 25χρονη 

Στα 520 τα νέα κρούσματα - 271 οι διασωληνωμένοι, 14 θάνατοι 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης