Γυναίκες πρόσφυγες μιλούν στο protothema.gr με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Προσφύγων

Γυναίκες πρόσφυγες μιλούν στο protothema.gr με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Προσφύγων

Πώς περιγράφουν τη ζωή τους η Φατμέχ Μπαγκλανί από το Ιράν και η Νίνα Όλιβ από το Καμερούν

2
Η Φατμέχ Μπαγκλανί είναι μια 28χρονη γυναίκα από το Ιράν η οποία μεγαλώνει μόνη της τα τέσσερα παιδιά της στην Αθήνα. Περπάτησε τον χειμώνα του 2015 από τη χώρα της στην Τουρκία και βρέθηκε στα παράλια της Μικράς Ασίας έχοντας μαζί της τα δυο μικρά της κορίτσια ενώ κυοφορούσε ένα αγοράκι.


1
2
3


Μέσα σε μια βάρκα με 30 άτομα κάτω από αντίξοες συνθήκες βρέθηκε στη Μυτιλήνη, όπου εκεί, λόγω της κατάστασής της, δεν την έστειλαν στη Μόρια, αλλά στο κάμπ της Μαλακάσας και από εκεί σε ένα διαμέρισμα στην Αθήνα με το πρόγραμμα Helios.

Στην Ελλάδα γέννησε ακόμη ένα αγοράκι και πλέον προσπαθεί να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία. Η ίδια μίλησε στο protothema.gr με αφορμή και την Διεθνή Ημέρα Προσφύγων (σύμφωνα με τον ΟΗΕ είναι στις 20 Ιουνίου) για τη ζωή της στην Αθήνα, ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν θα ήθελε ούτε στο Ιράν να επιστρέψει αλλά ούτε να φύγει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχει κάποιους συγγενείς.

4
5
6


«Το χειμώνα του 2015 έφυγα με τις δυο μικρές μου κόρες και ενώ ήμουν έγκυος και μαζί με τον πρώην σύζυγό μου από το Ιράν, γιατί οι συνθήκες δεν ήταν καθόλου ιδανικές για την οικογένειά μας, επειδή είχαμε αραβική καταγωγή. Περπατήσαμε και ανεβήκαμε ένα βουνό και φθάσαμε στην Τουρκία. Από εκεί με ένα μεταφορικό μέσο πήγαμε να πάρουμε μια βάρκα που θα μας έφερνε στην Ελλάδα. Είμασταν μαζί με άλλα 30 άτομα, γυναίκες και παιδιά οι περισσότεροι. Πολύ δύσκολο ταξίδι. Φοβόμουν για τα παιδιά μου και για εμένα. Όταν φθάσαμε στη Μυτιλήνη σε κάποια παραλία είδαμε ανθρώπους που μας έδωσαν στεγνά ρούχα και φαγητό. Με είδαν που ήμουν έγκυος και μας πήραν και μας πήγαν στο κέντρο της πόλης. Μετά από δυο ημέρες ήρθαμε Αθήνα και μείναμε για ένα διάστημα σε έναν καταυλισμό στη Μαλακάσα θυμάμαι. Εκεί οι συνθήκες δεν ήταν πολύ καλές. Γέννησα τον μικρό και μετά από αρκετό καιρό φύγαμε και μέσω ενός προγράμματος για τους πρόσφυγες ήρθαμε εδώ στο Παγκράτι».

Όπως είπε η Φατμέχ Μπαγκλανί όταν ξεκίνησαν να μένουν στο σπίτι έμεινε και πάλι έγκυος, αλλά η κατάσταση με το σύζυγό της άρχισε να γίνεται ανυπόφορη όταν εκείνος φώναζε και τη χτυπούσε. «Πλέον ο πρώην άνδρας μου δεν είναι μαζί μας, χωρίσαμε και με τη βοήθεια των Ελλήνων φίλων μας που γνωρίσαμε πήρα διαζύγιο. Τώρα μεγαλώνω τα παιδιά μου μόνη μου. Τα δυο κορίτσια πηγαίνουν στο δημοτικό και είναι άριστες μαθήτριες και τα δυο αγόρια μου θα πάνε του χρόνου στο σχολείο». Η 28χρονη πρόσφυγας από το Ιράν έχει συγγενείς σε Σουηδία και Γερμανία, αλλά όπως λέει η ζωή της πλέον είναι εδώ στην Ελλάδα που είναι τώρα η πατρίδα της. Η μεγάλη της κόρη Ατίφα την οποία γέννησε σε ηλικία 17 ετών, θέλει να γίνει δικηγόρος ενώ η άλλη της κόρη η Φατμέ ακόμη δεν έχει αποφασίσει. «Εργαζόμουν για καιρό σε ένα κομμωτήριο, ωστόσο τώρα αναζητώ μια νέα εργασία, ώστε να μπορώ να βρίσκομαι στο σπίτι όταν τα παιδιά επιστρέφουν από το σχολείο, αλλά και να φροντίζω τους μικρούς Ντέιβ και Αχμέτ» λέει η Φατμέχ μιλώντας σπαστά ελληνικά. Ήδη η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας είναι λίγο δύσκολη όπως λέει αλλά προσπαθεί καθημερινά διαβάζοντας μαζί με τα δυο κορίτσια της που πάνε στο δημοτικό και την βοηθούν.

Διαφορετική είναι η ιστορία της Νίνα Όλιβ η οποία και αυτή προσπαθεί να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία. Ανύπαντρη μητέρα ενός μικρού κοριτσιού, έφυγε από το Καμερούν λόγω των πεποιθήσεών της και της ανάγκης της για δουλειά και μόρφωση. Άφησε πίσω της δυο παιδιά ηλικίας 13 ετών, όταν εκδιώχθηκε για τις απόψεις της. Έφτασε στην Τουρκία το 2017 και από εκεί με βάρκα πέρασε στη Μυτιλήνη. Για μεγάλο διάστημα βρέθηκε στη Μόρια, όπου οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ δύσκολες. «Από την Τουρκία έφτασα στη Μόρια. Εκεί η κατάσταση ήταν πάρα πολύ δύσκολη. Κατάφερα όμως λόγω του ότι μιλούσα λίγο τη γαλλική να ανταπεξέλθω. Έφυγα από τη Μυτιλήνη και πήγα για ένα διάστημα στα Τρίκαλα και από εκεί στη Λάρισα, πριν καταλήξω στην Αθήνα. Αυτή τη στιγμή χαίρομαι που μπορώ να εργάζομαι και να στέλνω κάποια χρήματα και στα παιδιά μου στο Καμερούν. Θα ήθελα κάποια στιγμή να τα έχω και πάλι κοντά μου, αλλά αυτό δεν ξέρω πότε θα γίνει» λέει στο protothema.gr.

Κλείσιμο
ΝΙΝΑ_ΟΛΙΒ___1_
ΝΙΝΑ_ΟΛΙΒ___2_
ΝΙΝΑ_ΟΛΙΒ___3_


Η 28χρονη γυναίκα έχει καταφέρει να μισθώσει ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη με τη βοήθεια του προγράμματος Helios. Ζει με την ενός έτους κόρη της Βίκυ. Εργάζεται στην Teleperformance Greece. Επίσης, απέκτησε το δίπλωμα Proficiency στα Αγγλικά. Επιπλέον, υπέβαλλε αίτηση για μεταπτυχιακό πρόγραμμα στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο ALBA, όπου έγινε δεκτή με υποτροφία. Ενώ έχει υποβάλει αίτηση για το Ευρωπαϊκό Διαβατήριο Προσόντων για τους Πρόσφυγες προκειμένου να αναγνωρίσει το δίπλωμά της στο Χρηματοοικονομικά από το Καμερούν.


Ειδήσεις σήμερα:

Τζάστιν Μπίμπερ: Με κουστούμι και... sneakers συνάντησε τον Μακρόν και την Μπριζίτ στο Ελιζέ!

Συγκλονίζουν οι γονείς της Καρολάιν - «Θα διασφαλίσουμε ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη και ότι η μνήμη της θα ζει για πάντα»

Έκλεψε το Ι.Χ. του θείου του και το χρησιμοποίησε σε κλοπή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης