Συνέδριο Γονιμότητας: Εξετάζεται ακόμη και η αναβολή του μετά τον τεράστιο σάλο που δημιούργησε το σποτ

Συνέδριο Γονιμότητας: Εξετάζεται ακόμη και η αναβολή του μετά τον τεράστιο σάλο που δημιούργησε το σποτ

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις μετά την προβολή του σποτ- Αποσύρθηκαν  οι περισσότεροι ομιλητές του συνεδρίου καταδικάζοντας τις αναχρονιστικές απόψεις που προβλήθηκαν- Για ωμή αλήθεια κάνουν λόγο οι διοργανωτές

gonimotita-02
Σεξιστικό, στερεοτυπικό, ακόμη και μεσαιωνικό χαρακτηρίστηκε το περιβόητο σποτ για το συνέδριο Γονιμότητας φτάνοντας ακόμη και στο ενδεχόμενο να αναβληθεί ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου αλλά και των πολιτών. Ο αρχικός προγραμματισμός είναι να διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου στα Ιωάννινα. Την ίδια ώρα, ύστερα από το κύμα ξεσηκωμού απέσυρε τη στήριξη της η Πρόεδρος της Δημοκατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Όμιλοι που ήταν χορηγοί του συνεδρίου απέσυραν άρον άρον ο ένας μετά τον άλλον τη στήριξη τους. Ακόμη και ομιλητές σε αναρτήσεις τους ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμμετάσχουν ενώ δεν ήταν και λίγοι όσοι εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους στη θέα του σποτ. Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κατεβάσουν το επίμαχο σποτ, εμμένοντας όμως στις θέσεις τους. Σε ανάρτηση τους τονίζουν πως σκοπός δεν ήταν να προσβάλλουν τις γυναίκες ούτε να ενισχύσουν στερεοτυπικά πρότυπα, αλλά να ενημερώσουν τις γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν ότι μετά από κάποια ηλικία μειώνεται η ικανότητα αυτή. Την Κυριακή, ένας εκ των κεντρικών ομιλητών και γνωστός γυναικολόγος, Κώστας Πάντος, ισχυρίστηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη (OPEN), πως πρόκειται για ένα σκληρό σπότ όμως λέει την ωμή αλήθεια. «Όταν είδα το σποτ θεώρησα ότι είναι σκληρό έλεγε όμως την ωμή αλήθεια», είπε αρχικά, τονίζοντας πως σκοπός του δεν είναι να πει στις γυναίκες πότε θα κάνουν παιδιά. «Το βίντεο δεν λέει κάντε παιδιά αλλά ενημερώσου». Όπως είπε σκοπός δεν είναι να πείσει τις γυναίκες να κάνουν παιδιά, ούτε να τις εκβιάσει. Μάλιστα μίλησε για την ορμόνη της γονιμότητας λέγοντας πως όσο μεγαλώνει μια γυναίκα τόσο η ορμόνη πέφτει. Τόνισε δε ότι το βίντεο είναι αυτοβιογραφικό. Πράγμα που επιβεβαίωσε η εμπνεύστρια του, Κια Παπαδοπούλου δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια της πρωινής εκπομπής «Πάμε Δανάη». Σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τόνισε πως «αυτό το κείμενο έχει τη δική μου υπογραφή και καταθέτει ένα κομμάτι από την ψυχή μου. Γράφω όλα όσα έχω βιώσει στο πετσί μου επειδή έκανα το έγκλημα να είμαι 10 χρόνια παντρεμένη χωρίς να έχω κάνει παιδιά».

Το βίντεο-«μήλο της έριδος» δείχνει μία γυναίκα, η οποία απολογείται στον εαυτό της και στην κοινωνία, επειδή επέλεξε να ασχοληθεί με την εκπαίδευσή της και την καριέρα της. «Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. "Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;". Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά. Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. "Τι έχω κάνει λάθος;". Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα», λέει η γυναίκα του σποτ. 

Έντονες αντιδράσεις κυβερνητικών στελεχών και αντιπολίτευσης

Ο  υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι αποσύρονται η ΕΡΤ και το ΑΠΕ από τη χορηγία επικοινωνίας. «Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας», έγραψε ο κ. Λιβάνιος.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σε ανάρτηση του ξεκαθαρίζει πως ουδέποτε αποδέχθηκε την πρόσκληση να είναι ομιλητής, καταγγέλοντας ότι με έκπληξη ήδη στον κατάλογο των ομιλητών το όνομα του. Επιπλέον, χαρακτήρισε, «απαράδεκτα και αναχρονιστικά τα μηνύματα που περνούσε το video της εκδήλωσης».

Το δικαίωμα των γυναικών να επιλέγουν οι ίδιες για τις ζωές τους είναι αδιαμφισβήτητο. Η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων σαφώς και αποσύρει τη συμμετοχή της από το συνέδριο γονιμότητας, σημειώνει η Μαρία Συρεγγέλα σε ανάρτηση της στο twitter.

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, τονίζει πως «η γονιμότητα είναι δικαιώμα, η μητρότητα επιλογή η ζωή κάθε γυναίκας δεν χωράει απολογισμούς ούτε ταμπέλες. Φτάνει πια με τις ενοχές και τα στερεότυπα που διαλύουν τις γυναίκες». 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του σχολιάζει πως , «η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Χιλιάδες ενεργοί πολίτες αντέδρασαν και εξέθεσαν όσους στήριξαν μια δράση προσβλητική για τη γυναίκα. Οι υπουργοί που παραμένουν ομιλητές είναι έκθετοι στα μάτια των γυναικών και των ανδρών της χώρας μας».

Κλείσιμο

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για Μεσαίωνα, λέγοντας πως «οι γυναίκες επιλέγουμε αν και πότε θα γίνουμε μητέρες. Είναι δικαίωμά μας. Το δημογραφικό απαιτεί πολιτικές και πόρους από την Πολιτεία. Ας δεσμευτεί η Κυβέρνηση, αντί να στηρίζει προσπάθειες που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω».

Ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει πως το κόμμα του, «απερίφραστα καταδικάζει αυτή τη νέα καμπάνια που ακολούθησε την "συνεπιμέλεια"», προσθετόντας ότι ενοχοποιεί τις γυναίκες και αναιρεί όλες τις φεμινιστικές κατακτήσεις.

Αντιδράσεις και στη showbiz

Πολλές γυναίκες του καλλιτεχνικού αλλά και δημοσιογραφικού κόσμου αποσύρθηκαν, καταγγέλοντας τον αναχρονιστικό χαρακτήρα το σποτ. Από τις πρώτες που μίλησαν δημόσια για αυτό ήταν η γνωστή τραγουδίστρια, Καίτη Γαρμπή. Σε ανάρτηση της, έντονα ενοχλημένη, σχολιάζει πως «Πριν από μερικές εβδομάδες που ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο, όμως, είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! Ντροπή! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί».

Η δημοσιογράφος παρουσιάστρια, Ελεονώρα Μελέτη, σε μια μακροσκελή ανάρτηση της ξεκαθαρίζει πως και η ίδια δεν θα συμμετάσχει λέγοντας ότι η μητρότητα είναι κάτι καθάρα προσωπικό και δεν θα πρέπει να υπάρχουν εξωγενείς πιέσεις.


H γνωστή παρουσιάστρια, Σταματίνα Τσιμτσιλή, αποσύρει τη συμμετοχή της δηλώνοντας πως δεν γνώριζε το περιεχόμενο του σποτ.

Αναρτήσεις κι άλλων ομιλητών που μετά την προβολή του βίντεο απέσυραν τη στήριξη τους, αναφέροντας κάποιοι πως εξαπατήθηκαν για το περιεχόμενο του συνεδρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης