Τουρκία: Έρευνα για τη δολοφονία Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου μετά τις καταγγελίες του αρχιμαφιόζου Πεκέρ

Τουρκία: Έρευνα για τη δολοφονία Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου μετά τις καταγγελίες του αρχιμαφιόζου Πεκέρ

Οι κατηγορίες του Πεκέρ εναντίον νυν και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων περιλαμβάνουν βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών και μυστικές παραδόσεις όπλων

Screenshot_2021-06-01_at_7_20_07_PM
Εισαγγελικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη ανακοίνωσαν την έναρξη νέας έρευνας για τη δολοφονία πριν από 25 χρόνια ενός Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, μετά τον ισχυρισμό του Σεντάτ Πεκέρ, καταδικασμένου αφεντικού συμμορίας του οργανωμένου εγκλήματος, τον περασμένο μήνα ότι η δολοφονία διατάχθηκε από έναν Τούρκο πρώην υπουργό.

Οι ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες του αυτοεξόριστου βαρόνου του υποκόσμου σε βίντεο στο YouTube για εξωδικαστικές δολοφονίες τη δεκαετία του 1990 έφεραν ανεξιχνίαστους φόνους εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας ξανά στο προσκήνιο.

Σε ένα βίντεο με πάνω από 17 εκατομμύρια θεάσεις στην Τουρκία, ο Πεκέρ είπε ότι ανέθεσε στον αδελφό του να δολοφονήσει τον δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί το 1996 κατόπιν διαταγής ενός πρώην υπουργού.

Ο αρχιμαφιόζος τόνισε ότι ο αδελφός του Ατίλα δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας την αποστολή να εκτελέσει τον δημοσιογράφο, αν και ο Ανταλί δολοφονήθηκε λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούλιο του 1996.

Ο Ατίλα Πεκέρ συνελήφθη για σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από εννέα ημέρες, λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του βίντεο του αδερφού του.

Εισαγγελικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν σήμερα ότι ξεκίνησαν μια νέα έρευνα για τη δολοφονία του Ανταλί που «περιλαμβάνει διάφορες καταγγελίες».

Κλείσιμο
Ανέφεραν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πληροφοριών και εγγράφων από τις τουρκοκυπριακές δικαστικές «αρχές» σχετικά με τη δολοφονία, εκτός από τη συγκέντρωση πιθανών αποδεικτικών στοιχείων στην Τουρκία.

Συμπλήρωσε ότι ο Ατίλα Πεκέρ θα δώσει λεπτομερή κατάθεση. Μια αρχική έρευνα την περίοδο της δολοφονίας του Ανταλί δεν αποκάλυψε τους υπευθύνους τους εγκλήματος. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε πρόστιμο στην Τουρκία το 2005 για αποτυχία διεξαγωγής «επαρκούς και αποτελεσματικής διερεύνησης των συνθηκών γύρω από τη δολοφονία».

Ο 49χρονος Σεντάτ Πεκέρ, βαρόνος του τουρκικού υποκόσμου, έγινε διαβόητος τη δεκαετία του 1990. Καταδικάστηκε να εκτίσει 14 χρόνια κάθειρξη το 2007, μεταξύ άλλων για σύσταση και συμμορία.

Έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης στην πατρίδα του. Ο ίδιος ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως το τρέχον διάστημα βρίσκεται στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα οκτώ βίντεο που έχει ανεβάσει μέχρι στιγμής έχουν συνολικά πάνω από 70 εκατομμύρια θεάσεις.

Οι κατηγορίες του Πεκέρ εναντίον νυν και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων περιλαμβάνουν επίσης βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών και μυστικές παραδόσεις όπλων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ένας από τους ανθρώπους που έχει βάλει στο στόχαστρο του ο Πεκέρ μέχρι στιγμής, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Ο Σοϊλού είπε ότι οι κατηγορίες του αρχιμαφιόζου είναι μια συνωμοσία εναντίον της χώρας.

Ειδήσεις σήμερα 

Στην κορυφή της Ευρώπης οι ελληνικές περιοχές κολύμβησης 

Συνέδριο ygeiamou: Πιο δυνατό το σύστημα υγείας στην μετά COVID-19 εποχή 

Τουρισμός: Ως 420 εκατ. ευρώ οι ενισχύσεις στις τουριστικές επιχειρήσεις 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης