Τουρισμός: Πώς θα «δουλεύει» το διαβατήριο covid - Τα οφέλη για την Ελλάδα

Τουρισμός: Πώς θα «δουλεύει» το διαβατήριο covid - Τα οφέλη για την Ελλάδα

Ερχεται την 1η Ιουλίου και θα ξεκλειδώσει τις κρατήσεις στη χώρα μας - Δεν θα μπαίνουν πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. - Οι αεροπορικές εταιρείες προσθέτουν νέα δρομολόγια για τα ελληνικά νησιά

turists-0
Eνα σημαντικό όπλο, πέραν των εμβολίων, στη φαρέτρα για τη φετινή, επίσης δύσκολη θερινή σεζόν προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια στην Ευρώπη προσθέτει ο τουρισμός με το «ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19», για το οποίο υπήρξε η πρώτη πολιτική συμφωνία την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
«Αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό βρίσκεται σε καλό δρόμο για να είναι έτοιμο στα τέλη Ιουνίου, με τη συμφωνία να επιτυγχάνεται σε χρόνο ρεκόρ, μόλις δύο μήνες μετά την πρόταση της Επιτροπής», δηλώνουν χαρακτηριστικά από την Κομισιόν για τις εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας.

Η προσωρινή πολιτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Συμβουλίου της Ε.Ε. έγινε δεκτή με ανάσα ανακούφισης τόσο από τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Μεσογείου που στηρίζουν διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ τους στην τουριστική δραστηριότητα, με βάση τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την Παγκόσμια Τράπεζα -όπως η Ελλάδα (21%), η Πορτογαλία (19%), η Ισπανία (15%) και η Ιταλία (13%)- όσο και από τους μεγάλους παίκτες της τουριστικής βιομηχανίας, αεροπορικές, tour operators κ.ά.

Θετική εξέλιξη

Για μια «εξαιρετικά θετική εξέλιξη που θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της Ε.Ε. και θα συμβάλει στις προσπάθειες οικονομικής ανάκαμψης» έκανε λόγο και ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξαρχής ήταν αυτός που υποστήριξε ένθερμα στην Ε.Ε. την υιοθέτηση του ψηφιακού πιστοποιητικού. Οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς, από την πλευρά τους, θεωρούν ότι η υιοθέτηση του πιστοποιητικού μπορεί να ξεκλειδώσει τις κρατήσεις για τη χώρα μας, οι οποίες παραμένουν υποτονικές, δεδομένου ότι η σεζόν εξελίσσεται σε κατάσταση όχι απλώς «last minute», αλλά «last second», με τους τουρίστες να κλείνουν εισιτήρια κυριολεκτικά στο παραπέντε, από Παρασκευή για Σάββατο!

000_9A6928


Κλείσιμο
Η συγκυρία για την Ελλάδα στη μάχη της Μεσογείου είναι θετική και η χώρα μας έχει τις προϋποθέσεις να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο, αφού συνεχίζει να φιγουράρει στο top 3 των αναζητήσεων από τους υποψήφιους ταξιδιώτες, αξιοποιώντας κάθε δυνατή ευκαιρία και διαθέτοντας ένα από τα ισχυρότερα brands παγκοσμίως, με τελευταία της επιτυχία -και αυτή της περασμένης εβδομάδας- να έρθει δεύτερη στον κόσμο στον θεσμό «Γαλάζια Σημαία» για την ποιότητα των παραλιών της. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι μεγάλες αεροπορικές ανακοινώνουν συνεχώς την προσθήκη δρομολογίων για τη χώρα μας, όπως η Lufthansa που υπερδιπλασιάζει το ελληνικό πρόγραμμα δρομολογίων της φέτος το καλοκαίρι με την προσθήκη επτά ολοκαίνουριων προορισμών, κίνηση που συμπίπτει και με την ολοκλήρωση του προγράμματος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των 14 αεροδρομίων από τη Fraport Greece. «Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κως, Μύκονος και Ζάκυνθος θα υποδεχτούν για πρώτη φορά τον γερμανικό αερομεταφορέα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση της Lufthansa στη μακρά ιστορία της, που μετρά 62 χρόνια παρουσίας».

Τα βασικά στοιχεία του πιστοποιητικού

Οσον αφορά ειδικότερα το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο:
n θα καλύπτει τον εμβολιασμό, τις εξετάσεις και την ανάρρωση, n θα διατίθεται σε ψηφιακή και έντυπη μορφή, ανάλογα με την επιλογή των παραληπτών, και θα περιέχει ψηφιακά υπογεγραμμένο κωδικό QR, n θα είναι δωρεάν, θα αποκτάται εύκολα και θα διατίθεται επίσης σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί πριν από την έναρξη ισχύος του κανονισμού για το ενωσιακό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID, μπορεί επίσης να χρησιμοποιείται από τα κράτη-μέλη για εθνικούς σκοπούς, αν αυτό προβλέπεται στο εθνικό δίκαιο, τα κράτη-μέλη δεν επιβάλλουν πρόσθετους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους κατόχους του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID, εκτός αν είναι αναγκαίοι και αναλογικοί για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει επίσης 100 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των κρατών-μελών στην παροχή οικονομικά προσιτών εξετάσεων, ένα ακόμη αίτημα της τουριστικής βιομηχανίας.

Οπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επίπεδο Ε.Ε., το σύστημα θα είναι έτοιμο τις προσεχείς ημέρες. «Είναι πλέον σημαντικό όλα τα κράτη-μέλη να προωθήσουν την ανάπτυξη των εθνικών τους συστημάτων ώστε να εξασφαλιστεί ότι το σύστημα μπορεί να τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο δυνατόν».

santorini-mainn_2


Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, η πολιτική συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Ο κανονισμός θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου, με περίοδο σταδιακής εφαρμογής έξι εβδομάδων για την έκδοση πιστοποιητικών για τα κράτη-μέλη που χρειάζονται επιπλέον χρόνο.
Παράλληλα με τη νομοθετική διαδικασία, είχε ήδη σημειωθεί σημαντική πρόοδος από τεχνική άποψη: η πύλη της Ε.Ε., η οποία επιτρέπει την επαλήθευση των πιστοποιητικών σε διασυνοριακό επίπεδο, είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούνιο.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων πραγματοποιήθηκαν επιτυχείς πιλοτικές δοκιμές με 17 κράτη-μέλη (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και την Ισλανδία, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα δοκιμαστούν πέντε επιπλέον κράτη-μέλη. Παράλληλα, η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει τα κράτη-μέλη στην οριστικοποίηση των εθνικών τους λύσεων για την έκδοση και επαλήθευση του ενωσιακού ψηφιακού πιστοποιητικού COVID και να τους παρέχει τεχνική και οικονομική στήριξη για τη σύνδεσή τους στην πύλη.

075_economou-notitle180531_npPwS
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης