Φόρουμ των Δελφών - Μπουρλά: Τρίτη δόση του εμβολίου μετά τους οκτώ μήνες και μετά μία φορά το χρόνο

Φόρουμ των Δελφών - Μπουρλά: Τρίτη δόση του εμβολίου μετά τους οκτώ μήνες και μετά μία φορά το χρόνο

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να ξεφεύγει από το δικό μας εμβόλιο, τόνισε ο επικεφαλής της Pfizer - Ακόμα και αν απελευθερώνονταν οι πατέντες «θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να στήσει την απαραίτητη υποδομή» - Μετά το καλοκαίρι τα συμπεράσματα για το φάρμακο που αναπτύσσει η εταιρεία

bourla-main
Στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, με θέμα την πανδημία του κορωνοϊού και, φυσικά, τα εμβόλια κατά της Covid-19.

Ο Αλμπερτ Μπουρλά, μιλώντας με τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη, αναφέρθηκε αρχικά στη θέση που έχει εκφράσει κατά της απελευθέρωσης των πατεντών για τα εμβόλια.

Άλμπερτ Μπουρλά


Αυτό που χρειάζεται η ανθρωπότητα για να ξεπεράσει την πανδημία είναι η αύξηση της παραγωγής εμβολίων σε προσιτές τιμές και σε καμία περίπτωση η απελευθέρωση των πνευματικών δικαιωμάτων και των πατεντών καθώς κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε τα παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμού, υποστήριξε.

Όπως τόνισε, στο θέμα της τιμής η εταιρεία του ήδη παράσχει εμβόλια ακόμα και σε τιμή κόστους, αναλόγως με τις οικονομικές δυνατότητες των κρατών που το αγοράζουν.

«Το ζήτημα της τιμής του εμβολίου το έχουμε ήδη επιλύσει. Η τιμή διαφέρει στις πλούσιες χώρες, όπως τις κατατάσσει η Παγκόσμια Τράπεζα, δηλαδή στην ΕΕ και τις ΗΠΑ το εμβόλιο κοστίσει όπως ένα απλό γεύμα. Στις χώρες μεσαίου εισοδήματος το εμβόλιο πωλείται στην μισή τιμή, ενώ στις φτωχές χώρες στο κόστος παραγωγής του», ανέφερε.

Κλείσιμο
Ως προς το θέμα του όγκου παραγωγής, οι εταιρείες έχουν ήδη τη δυνατότητα να παράγουν στα επίπεδα που χρειάζεται. Ο στόχος της Pfizer είναι να παράγει 3 δισ. δόσεις για όλο τον κόσμο φέτος και 4 δισ. δόσεις το 2022. «Και όλα αυτά από μία εταιρεία», σημείωσε.

Επίσης, όπως τόνισε, σε περίπτωση απελευθέρωσης θα υπάρξει θέμα ως προς την επάρκεια των υλικών: Οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή εμβολίων θα αποθηκεύονταν σε επίδοξες κατασκευάστριες εταιρείες με αποτέλεσμα να υπάρξει τεράστια έλλειψη σε αυτές που ήδη παρασκευάζουν εμβόλια που σώζουν ανθρώπινες ζωές.

«Ακόμα και αν ελευθερώναμε τις πατέντες, θα χρειαζόταν 2-3 χρόνια για τον οποιονδήποτε να στήσει την απαραίτητη υποδομή και αρκετά δισεκατομμύρια» δήλωσε.

«Ο μόνος λόγος που έχουμε τώρα εμβόλια, είναι ότι έχουμε μία εύρωστη φαρμακοβιομηχανία. Αν δεν την είχαμε, θα θρηνούσαμε θύματα. Μία τέτοια πρόταση επιφέρει καίριο πλήγμα σε αυτή την εύρωστη βιομηχανία» συμπλήρωσε.

Δεν είναι η καλή θέληση που παράγει καινοτομίες. Είναι η συγκέντρωση κεφαλαίων και η συγκέντρωση των επιστημόνων που αξιοποιούν αυτά τα κεφάλαια, υπογράμμισε. Για να έχουμε μία εύρωστη φαρμακευτική βιομηχανία πρέπει να έχουμε προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, γιατί δεν υπάρχει τίποτα άλλο από πνευματική ιδιοκτησία.

Σχετικά με ένα εύχρηστο φάρμακο «που να μπορούμε να πάρουμε στο σπίτι», ο κ. Μπουρλά αποκάλυψε ότι η ουσία στην οποία δουλεύει η εταιρεία έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι σκοτώνει τον ιό και είναι πολύ ασφαλής. Συμπεράσματα για την ουσία αυτή «θα έχουμε μετά το καλοκαίρι».

«Η επιστήμη είναι σαν τον έρωτα. Προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση αλλά κάποιες φορές ακόμα μεγαλύτερη απογοήτευση. Προς το παρόν όμως είμαι αισιόδοξος. Αυτή η ουσία με την οποία πειραματιζόμαστε σκοτώνει in vitro τον ιό, σκοτώνει επίσης τον ιό σε πειραματόζωα, και βοηθάει τον άνθρωπο με προβλήματα στους πνεύμονες και την τραχεία»
δήλωσε.

Ως προς το πόσο διαρκεί η ανοσία, ο κ. Μπουρλά είπε ότι το εμβόλιο της Pfizer καλύπτει τουλάχιστον έξι μήνες και πρόσθεσε ότι η πρόβλεψή του είναι ότι θα χρειαστεί μία τρίτη δόση στους 8-12 μήνες.

Σε ερώτηση αν θα χρειαστεί επανάληψη του εμβολιασμού κάθε χρόνο, ο ίδιος δήλωσε ότι η πρόβλεψή του είναι ότι θα έχουμε ετήσιους εμβολιασμούς μετά την τρίτη δόση.

Για την ανησυχία που εκφράζεται για τις μεταλλάξεις του ιού, ο Άλμπερτ Μπουρλά διαβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία μετάλλαξη που να ξεφεύγει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει μία τέτοια μετάλλαξη στο μέλλον, ο κ. Μπουρλά είπε ότι η εταιρεία εργάζεται ώστε να μπορεί σε 100 μέρες να έχει δόσεις έτοιμες για παραγωγή και να μπορεί να υποβάλει σχετικό αίτημα στις αρμόδιες αρχές.

Ειδήσεις σήμερα: 

Απελευθερώθηκαν οι μετακινήσεις: Ξεκίνησε η έξοδος από τις πόλεις - Κίνηση σε λιμάνια και διόδια

Βεβαιώσεις μετακίνησης: Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζονται, μετά την άρση του lockdown

Οι πρώτες ώρες στην αγορά χωρίς SMS και τον φόβο προστίμων - Βίντεο και φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης