Μόσιαλος: Είμαι επιφυλακτικός για το Πάσχα

Μόσιαλος: Είμαι επιφυλακτικός για το Πάσχα

«Έως και 19 φορές μικρότερη η διασπορά σε εξωτερικούς χώρους» - Τι δήλωσε ο καθηγητής για άνοιγμα λιανεμπορίου και επαναλειτουργία σχολείων - Χαρακτήρισε ασφαλές το εμβόλιο AstraZeneca - Εξέφρασε την αγωνία του για το Πάσχα

Screenshot_2021-04-10_at_11_00_19_PM
«Το λιανεμπόριο είναι ελεγχόμενο και γίνεται με click away», διαμηνύει ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, σε μια περίοδο που εκφράζεται ανησυχία για την πορεία του κορωνοϊού σε σχέση με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων.

Την ώρα που ο αριθμός των κρουσμάτων κυμαίνεται, τις τελευταίες εβδομάδες, γύρω στις 3.000, θυμίζοντας επίπεδα Νοεμβρίου, ο καθηγητής εστιάζει και στη συμπεριφορά των πολιτών στις γιορτές του Πάσχα.

Αναπόφευκτες θεωρεί τις εικόνες συνωστισμού στην Ερμού μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου ο Ηλίας Μόσιαλος, όμως ανησυχεί περισσότερο για το ενδεχόμενο οι Ελληνες να πάνε για Πάσχα στο χωριό όπου το ενδεχόμενο της διασποράς του κορονοϊού θα είναι μεγάλο.

Ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας και εκπρόσωπος της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς για τον κορονοϊού μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο άνοιγμα των σχολείων αλλά και στο εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο θεωρεί ασφαλές.

Για τις εικόνες συνωστισμού στην Ερμού ο κ.Μόσιαλος θεωρεί πως ήταν κάτι που δεν θα μπορούσαμε να το αποφύγουμε. «Ήταν αναπόφευκτο αυτό. Πάνω από το 80% των συμπατριωτών μας φοράνε μάσκα. Στη Βρετανία δεν φορά ούτε το 10% και μπορώ να το επιβεβαιώσω Κάτι κάνουμε καλύτερα στην Ελλάδα. Γνωρίζουμε επίσης ότι σε εξωτερικούς χώρους, η πιθανότητα διασποράς είναι 18-19 φορές μικρότερη από ό,τι σε εσωτερικούς χώρους. Υπάρχει συνωστισμός, υπάρχει ένα μικρό ρίσκο, αυτό είναι αναπόφευκτο αφού υπάρχει μία μερική χαλάρωση, αλλά δεν είναι μεγάλο όσο πολλοί πιστεύουν».

«Το λιανεμπόριο είναι ελεγχόμενο και γίνεται με click away. Και η μικρή οικονομική δραστηριότητα θα είναι επωφελής για τη χώρα και θα βοηθήσει στην ανεργία. Η ακρίβεια των αυτών των τεστ δεν είναι όπως το μοριακό, όμως αν γίνονται δυο φορές την εβδομάδα μπορούμε να αυξήσουμε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δεν ανοίγουν όλα τα σχολεία και γίνεται μια λογική προσέγγιση. Είναι ένα ελεγχόμενο άνοιγμα με λιγότερους μαθητές και ρυθμισμένα τα διαλείμματα με μάσκες. Είναι παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και θα πηγαίνουν μόνα τους στο σχολείο. Με αυτές τις ελεγχόμενες συνθήκες και με ανοιχτά τα παράθυρα θα είναι καλύτερες οι συνθήκες», συμπλήρωσε ακόμη.

Μιλώντας για το Πάσχα στο χωριό ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας τα εξής: «Θα έλεγα να περιμένουμε στην συγκεκριμένη περίπτωση… Το μήνυμα το έδωσε ο αρχιεπίσκοπος λέγοντας ότι πρέπει να πάμε να εμβολιαστούμε. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πρέπει να ελέγξουμε στην πανδημία και να μην ανέβουν και άλλο οι διασωληνωμένοι. Είμαι επιφυλακτικός για το Πάσχα».

Κλείσιμο
Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca  και στους προβληματισμούς που διακινούνται το τελευταίο διάστημα, τόνισε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες. «Η χώρα μας ορθώς ακολούθησε τη Μεγάλη Βρετανία και τα περιστατικά θρόμβωσης είναι ελάχιστα. Δεν υπάρχουν στατιστικά διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Είναι λιγότερα από 100 περιστατικά σε 25 εκατ.» εμβολιασμούς», συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα

Δολοφονία Καραϊβάζ: Στο μικροσκόπιο «πληρωμένοι» εκτελεστές από το εξωτερικό - Ποια στοιχεία εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ

Βίντεο - Θεσσαλονίκη: Απίστευτος συνωστισμός - Επέμβαση της αστυνομίας 

Ιάκωβος Τσούνης: Η ζωή του ευεργέτη - εφοπλιστή που πλαστογράφησε την ηλικία του για να πολεμήσει το 1940 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης