Κύπρος: Τουρκική προπαγανδιστική σειρά με σφραγίδα Ερντογάν κάνει πρεμιέρα στα κατεχόμενα

Κύπρος: Τουρκική προπαγανδιστική σειρά με σφραγίδα Ερντογάν κάνει πρεμιέρα στα κατεχόμενα

Η Τουρκία επέλεξε να κάνει πρεμιέρα στην επέτειο της έναρξης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου – Το επεισόδιο θα προβληθεί επίσημα στο «δημοτικό» πολιτιστικό κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

katexomena
Την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου την 1η Απριλίου 1955 επέλεξε η Τουρκία, για την πρεμιέρα της τηλεοπτικής σειράς «Κάποτε στην Κύπρο», η οποία γυρίστηκε με οδηγίες Ερντογάν. Η πρεμιέρα της σειράς, που αφορά την περίοδο 1963-1974, θα παρουσιαστεί επίσημα στο «δημοτικό» πολιτιστικό κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Τις προηγούμενες ημέρες υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην λεγόμενη «βουλή» των κατεχομένων από όλα τα κόμματα πλην του «κυβερνώντος».

Τα γυρίσματα της τουρκικής σειράς έγιναν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο και θα προβληθεί μέσω του τουρκικού κρατικού καναλιού TRT. Για τα γυρίσματα, που έλαβαν μέρος πέραν των 150 ηθοποιών, δαπανήθηκαν πολλά χρήματα παρά την τραγική οικονομική κατάσταση που επικρατεί, ιδιαίτερα μετά την πτώση της τουρκικής λίρας, που αναπόφευκτα επηρέασε και την οικονομία των κατεχομένων.

Bir Zamanlar Kıbrıs İlk Fragman - 1 Nisan'da Başlıyor!



Αντιδράσεις από πολιτικούς στα κατεχόμενα


Αντιδράσεις στα κατεχόμενα υπήρξαν τόσο από τον πρώην διαπραγματευτή των Τουρκοκυπρίων Κουντρέτ Όζερσαι, όσο και από τον πρόεδρο του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τουφάν Έρχιουρμαν, οι οποίοι υποστήριξαν πως την ώρα που λόγω της πανδημίας θέατρα και σινεμά παραμένουν κλειστά, δόθηκε ειδική άδεια για τα γυρίσματα και ειδικότερα την διεξαγωγή επίσημης πρεμιέρας της προπαγανδιστικής σειράς.

Η συγκεκριμένη χρονική στιγμή στέλνει ακόμα ένα αρνητικό μήνυμα καθώς στο τέλος Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ. Η Τουρκική πλευρά έχει διαμηνύσει πως θα θέσει στην διάσκεψη θέμα λύσης του Κυπριακού στην βάση δύο κρατών εγκαταλείποντας την συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Παράλληλα στα κατεχόμενα, τις τελευταίες ημέρες έχει ανοίξει συζήτηση για προσάρτηση του ψευδοκράτους στην Τουρκία.

Κλείσιμο
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απαντώντας στις επικρίσεις, αναφορικά κυρίως με την εκδήλωση στο «δημοτικό» πολιτιστικό κέντρο της κατεχόμενης Αμμοχώστου, είπε πως «δεν μπορείτε να κατακρίνεται αυτό, όταν εσείς εδώ στην «βουλή» δεν τηρείται τα μέτρα. Στη «βουλή» βρίσκονται 50 βουλευτές και ούτε εκεί τηρούνται τα μέτρα». Πρόσθεσε ότι τα εστιατόρια είναι ανοικτά και μπορεί να υπάρχει συγκέντρωση ατόμων με απόσταση πέντε τετραγωνικών μέτρων ανά άτομο.

katexomena1


Αύριο συμπληρώνονται 66 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα

Αύριο συμπληρώνονται 66 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, με στόχο την Ένωση με την Ελλάδα. Η Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) με στρατιωτικό ηγέτη τον Γεώργιο Γρίβα και πολιτικό ηγέτη τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ξεκίνησε ένοπλο αγώνα κατά των Βρετανών οι οποίοι διατηρούσαν την Κύπρο ως αποικία τους από το 1878, όταν την αγόρασαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ έληξε με την υπογραφή των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους το 1959. Το Σύνταγμα το οποίο έδινε υπερπρονόμια στους Τουρκοκύπριους δεν βοήθησε στην λειτουργία του νέου κράτους με αποτέλεσμα το 1963 να εκδηλωθεί η τουρκοκυπριακή ανταρσία. Τα γεγονότα που ακολούθησαν μέχρι το 1974 οδήγησαν στο πραξικόπημα του 1974 από την χούντα του Ιωαννίδη και στην τουρκική εισβολή που ακολούθησε μια εβδομάδα μετά.


katexomena2


Ειδήσεις σήμερα:

Αύριο ξεκινούν οι δηλώσεις για τις αναστολές Απριλίου


Στα 3.616 τα νέα κρούσματα - Τα 1.706 στην Αττική


Πρωτότυπη διαμαρτυρία στην Κρήτη: «Πλημμύρισε» παπούτσια η πλατεία «Ελευθερίας» στο Ηράκλειο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης