Κάσος: 5 χρόνια κοινωνικό «επιχειρείν» σ’ ένα μικρό ακριτικό νησί

Κάσος: 5 χρόνια κοινωνικό «επιχειρείν» σ’ ένα μικρό ακριτικό νησί

Ένα νησί στην άκρη του χάρτη, η Κάσος, τα τελευταία χρόνια πήρε άριστα στην επιχειρηματικότητα που έχει σχέση με το Περιβάλλον, την Ενέργεια, τον Πολιτισμό και την Παράδοση με τη συνεταιριστική οργάνωση ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ.

anak
Μια παρέα ανήσυχων κατοίκων δημιούργησε τη συνεταιριστική οργάνωση ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ και ξεκινώντας από το πρόγραμμα ανακύκλωσης σκουπιδιών, προχωράει στην ίδρυση ενεργειακής κοινότητας, στην καθιέρωση της ηλεκτροκίνησης και ολοκληρώνει σύντομα ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο που θα στέλνει τα περίφημα ντολμαδάκια Κάσου ως την άκρη της γης!
Ο φαρμακοποιός Μηνάς Μαλανδρής, ο πρώην αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Γιάννης Φραγκούλης, ο πολιτικός μηχανικός Ντίνος Φούντης, ο μηχανικός του Εμπορικού Ναυτικού Κλεάνθης Καραχάλιος αποτελούν τον πυρήνα της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ που έχει ήδη εντάξει την Κάσο στα «Πράσινα νησιά» της Ευρώπης.
Κορυφαίο επίτευγμα της προσπάθειας αυτής το πρόγραμμα ανακύκλωσης, που εφαρμόζεται ήδη από το 2019 στην Κάσο και για το οποίο υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω δράσεων, κυρίως αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά προγράμματα, με την αρωγή της ΑΝΕΚ στη μεταφορά των υλικών.

Orwak-Success-Story_Kasos-Island-in-Greece_9020S_en-page-002

Συγκεκριμένα, έχει ήδη εγκριθεί πρόταση για συμμετοχή  της Κάσου στο πρόγραμμα της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καθαρή Ενέργεια στα νησιά. Την πρόταση κατέθεσε από κοινού η  «ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ»  και ο Δήμος της Ηρωικής Νήσου Κάσου και συντάχθηκε από τον Δρ. Μηχανολόγο  Μηχανικό κ. Δημήτρη Κατσαπρακάκη, Αναπληρωτή Καθηγητή του Εργαστηρίου Αιολικής Ενέργειας και Σύνθεσης Ενεργειακών Συστημάτων του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου,  που είναι μέλος της «ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ»..

Η ανάγκη δημιουργίας της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ
Κλείσιμο
Ο βασικός λόγος που δημιουργήθηκε η «ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ» ήταν και είναι αφενός η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω δράσεων που συμβάλουν στην ανάπτυξη του νησιού και αφετέρου η στήριξη του Δήμου, σε δράσεις, για τις οποίες υπάρχει η βούληση του Δήμου να τις υλοποιήσει, αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού ή και λόγω αδυναμίας πρόσληψης προσωπικού, δεν είναι δυνατή η πραγματοποίησή τους.
Σε αυτή την περίπτωση, η «ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ» έχει τη δυνατότητα να προσλάβει το απαιτούμενο προσωπικό για να υλοποιήσει την όποια δράση έχει αποφασίσει ο Δήμος, συνεργαζόμενη και σε καμία περίπτωση ανταγωνιζόμενη τον Δήμο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην απασχόληση των κατοίκων και στην ανάπτυξη του νησιού.
Με βάση το σκεπτικό της κοινωνικής οικονομίας, οι ΚΟΙΝΣΕΠ συλλογικού και παραγωγικού σκοπού, στην κατηγορία όπου ανήκει και η «ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ»: «Αποσκοπούν στην προαγωγή του τοπικού και συλλογικού συμφέροντος, στην προώθηση της απασχόλησης, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της τοπικής ή περιφερειακής ανάπτυξης.
Αφορούν στην παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών σε τομείς όπως ο πολιτισμός, το περιβάλλον, η οικολογία,
η εκπαίδευση, οι παροχές κοινής ωφέλειας, η αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.α.»

Πλούσιο πρόγραμμα δράσεων
Τον Αύγουστο πραγματοποιήθηκε ενημερωτική συνάντηση για τις μέχρι σήμερα δράσεις της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ, που συμβάλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη της Κάσου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Κάσου, πάντοτε λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης λόγω κορονοϊού.
Αναλυτική ενημέρωση έγινε από τον πρόεδρο της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ κ. Μηνά Μαλανδρή για το πρόγραμμα ανακύκλωσης, που εφαρμόζεται ήδη από το 2019 στην Κάσο και για το οποίο υπάρχουν προοπτικές περαιτέρω δράσεων, κυρίως αξιοποιώντας Ευρωπαϊκά προγράμματα. Έγινε ειδική αναφορά στην συμμετοχή της Κάσου στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Καθαρή Ενέργεια στα νησιά μας (EU CLEAN ENERGY ISLANDS).
Ακολούθησε η πρώτη ενημέρωση για τις ενέργειες γνωριμίας της Κάσου με την ηλεκτροκίνηση (ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρακτέρ).

Ήρθε και ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο!
Τον Αύγουστο ο Δήμος Κάσου και η ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ  συνδιοργάνωσαν την πρώτη συνάντηση γνωριμίας με την ηλεκτροκίνηση.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο 5Χ5 της  Κάσου,  άρχισε με ένα καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της ΚΑΣΙΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ κ. Μηνά Μαλανδρή και στη συνέχεια, ο  Δήμαρχος Κάσου κ. Μιχάλης Ερωτόκριτος  έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό, τονίζοντας  ότι η Κάσος συνεχίζει σταθερά την πορεία της στη νέα εποχή προστασίας και σεβασμού του περιβάλλοντος, υποστηριζόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Καθαρή Ενέργεια στα νησιά μας.
Ακολούθησε η παρουσίαση του οχήματος BEEV-2 της εταιρείας BAUER ENERGY από τον αντιπρόσωπο κ. Γιώργο Φραγκάκη και αναλυτική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους.
Όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών – Πειραιώς κ. Γιάννης Φραγκούλης, τέτοιου είδους εκδηλώσεις  είναι εξαιρετικά σημαντικές για την Κάσο και θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια από όλους για την όσο το δυνατό συχνότερη πραγματοποίησή τους.

Ειδήσεις σήμερα: 

Δείτε χάρτες: Πού βρέχει τώρα - Πότε αναμένεται βελτίωση του καιρού με 23άρια

Λιανεμπόριο: Άνοιγμα με περιορισμούς αλλά όχι με click away και click inside

Οι δηλώσεις του ΠΟΥ για την έρευνα προέλευσης του ιου ενόχλησαν το Πεκίνο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης