Κακοκαιρία εξπρές: Πού περιμένουμε βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Κακοκαιρία εξπρές: Πού περιμένουμε βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Τι λέει στο protothema.gr o  μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος

nikitas
Κακοκαιρία εξπρές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, η επιδείνωση του καιρού για τις επόμενες 36 ώρες που θα πλήξει κυρίως την ανατολική και νότια χώρα με κύρια χαρακτηριστικά, τις βροχές, τις καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού ενώ δεν αποκλείονται ακόμη και πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές όπου αναμένονται υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης.

Ο μετεωρολόγος Κωνσταντίνος Λαγουβάρδος μιλώντας στο protothema.gr ανέφερε ότι τα κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας η οποία θα πλήξει από σήμερα τη χώρα μέχρι και τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες, η πτώση της θερμοκρασίας, οι θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ και τα χιόνια στις ορεινές περιοχές. Συγκεκριμένα ο κ. Λαγουβάρδος ανέφερε: «Θα έχουμε μια επιδείνωση του καιρού από σήμερα και μέχρι την Πέμπτη το μεσημέρι η οποία θα επηρεάσει κυρίως την ανατολική και νότια χώρα. Δηλαδή ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα δημιουργηθεί στην περιοχή του νοτιοανατολικού Αιγαίου και θα προκαλέσει ένα πολύ ισχυρό βόρειο ρεύμα στο Αιγαίο με ανέμους τοπικά τα 7 με 8 μποφόρ και βροχές οι οποίες από το πρωί της Τετάρτης θα επηρεάζουν περιοχές της Ανατολικης Θεσσαλίας, Ανατολικής Στερεάς εν μέρει και της Αττικής της Εύβοιας των Κυκλάδων και από το μεσημέρι και μετά και της Κρήτης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αναμένονται στην Κρήτη όπου μπορούμε να δούμε μέχρι την Πέμπτη. Μάλιστα το μεσημέρι της Πέμπτης τα φαινόμενα θα έχουν περιοριστεί μόνο στην Κρήτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αναμένουμε αρκετά μεγάλα ύψη βροχής και πιθανόν σε κάποιες περιοχές της Κρήτης να ξεπεράσουμε τα 100-120 χιλιοστά σα συνολικό άθροισμα βροχής το οποίο είναι αρκετά μεγάλο και θέλει ιδιαίτερη προσοχή ειδικά στην Κρήτη όπου μπορούν να συμβούν κάποια πλημμυρικά φαινόμενα. Φυσικά θα έχουμε και πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα και σε συνδυασμό με το ισχυρό βόρειο ρεύμα θα έχει έντονο κρύο στην ανατολική και νότια χώρα, ενώ θα έχουμε και χιόνια στα ορεινά. Από την Πέμπτη το μεσημέρι και μετά φεύγουν τα φαινόμενα προς Κύπρο».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Κλείσιμο
-Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

-Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

-Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων.


Ειδήσεις σήμερα 

Περού: Πέθανε ο δεύτερος τη τάξει της τρομοκρατικής οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι

Πανδημία-Χιλή: Συμφωνία με την CanSino για την αγορά 1,8 εκατ. δόσεων του εμβολίου της


Survivor: Οι τρεις κόκκινοι υποψήφιοι προς αποχώρηση και η… ανηφόρα του «Ντάφυ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης