Προχωρούν οι διαδικασίες για να επιστρατευτούν οι ιδιώτες γιατροί που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ

Προχωρούν οι διαδικασίες για να επιστρατευτούν οι ιδιώτες γιατροί που θα ενισχύσουν το ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έχει συνάντηση με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο

giatroi
Εντός του Σαββατοκύριακου θα οριστικοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες που αφορούν στην επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα έχει συνάντηση με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της Αθήνας και του Πειραιά, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ειδικότερα, θα συζητηθούν τα κριτήρια επιλογής των ιδιωτών γιατρών, που πέραν της ειδικότητας, θα παίξουν κομβικό ρόλο. Το Σύστημα Υγείας ως γνωστόν έχει ανάγκη από Πνευμονολόγους, Παθολόγους και Αναισθησιολόγους. Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή στο κάλεσμα του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΑ 50 γιατροί που θα αποκομίσουν και τα χρηματικά οφέλη που προβλέπει το κάλεσμα.

Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να βρεθούν άλλοι 150 γιατροί και μάλιστα άμεσα, αφού τα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου δέχονται καθημερινά ισχυρές πιέσεις, τόσο λόγω των νέων εισαγωγών όσο και λόγω απουσίας υγειονομικού προσωπικού που νοσεί από κορωνοϊό.

Το υπουργείο Υγείας ζητά από τους Ιατρικούς Συλλόγους να καταρτίσουν λίστες με γιατρούς των προαναφερόμενων ειδικοτήτων, ώστε να μπορέσει να επιλέξει ποιους θα επιστρατεύσει. Οι γιατροί που θα λάβουν το ειδικό έγγραφο της επιστράτευσης θα πρέπει επίσης να είναι έμπειροι και σε καλή φυσική κατάσταση για να μπορούν να ανταποκριθούν στον φόρτο εργασίας. Η κατάρτιση της τελικής λίστας και επίδοση των φύλλων επιστράτευσης αναμένεται να υλοποιηθεί εκτός απροόπτου από την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Κλείσιμο
Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση το υπουργείο Υγείας, δίνοντας χρόνο στους ιδιώτες γιατρούς δεν κάνει πράξη την προειδοποίηση της περασμένης Τετάρτης για 48ωρη προθεσμία εθελοντικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που λήγει σήμερα Παρασκευή. Αυτό πάντως που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι, σε περίπτωση επιστράτευσης οι ιδιώτες γιατροί δεν θα τύχουν χρηματικής αμοιβής, όπως οι συνάδελφοι τους που έχουν εκδηλώσει εθελοντικά το ενδιαφέρον τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης