Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμαλής στoν ΘΕΜΑ 104,6: Είναι κρίμα να κάνει τέτοιες δηλώσεις ο Τζόνσον

Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτριος Παντερμαλής στoν ΘΕΜΑ 104,6: Είναι κρίμα να κάνει τέτοιες δηλώσεις ο Τζόνσον

«Η αποξήλωση του Παρθενώνα έγινε με τον πιο βάρβαρο τρόπο», δηλώνει ο καθηγητής

padermalis
Ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Δημήτριος Παντερμαλής, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 για την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Όλη αυτή η υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα στηρίζεται στο λεγόμενο φιρμάνι αλλά αυτό που υπάρχει δεν είναι φιρμάνι. Αυτό που διασώθηκε είναι ένα κείμενο το οποίο απευθύνει ο Διοικητής της Κωνσταντινούπολης στον Διοικητή της Αθήνας.

Δεν εξουσιοδοτεί κανέναν να ξηλώσει και να διαλύσει τον Παρθενώνα, αναφέρει αυτά που ήταν πεσμένα στο έδαφος. Πουθενά δεν λέει ότι για να αφαιρέσουν τα αρχαία μπορούν να καταστρέψουν το μνημείο.

Ο Έλγιν και οι εκπρόσωποί του για να απογυμνώσουν το μνημείο, χρειάστηκε να διαλύσουν τα μάρμαρα τα οποία ήταν πάνω από τα γλυπτά. Η αποξήλωση του Παρθενώνα έγινε με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

Το φιρμάνι είναι το ύψιστο σε ισχύ έγγραφο - τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει. Εμείς, συνεργαστήκαμε με Τούρκους ειδικούς οι οποίοι ερευνούν τα αρχεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έχουν υπ' όψιν τους όλα τα φιρμάνια που έχουν εκδοθεί. Τέτοιο φιρμάνι δεν έχει βρεθεί.

Βεβαίως έχουμε όπλα να συνεχίσουμε τον αγώνα, έχουμε την παγκόσμια κοινότητα. Αυτοί που το έχουν δει απορούν πως ένα γλυπτό είναι τεμαχισμένο και βρίσκεται ανάμεσα στην Ακρόπολη και το Βρετανικό Μουσείο.

Είναι κρίμα που ο Τζόνσον, ο οποίος έχει ελληνική παιδεία να προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις. Βεβαίως ως Πρωθυπουργός μπορεί να πει ότι θέλει αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη διατύπωση δεν τα δίνω πίσω διότι τα αποκτήσαμε νόμιμα. Δεν μπορεί να τα στηρίξει σε πραγματικά δεδομένα».

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε μετά τις αναφορές του Μπόρις Τζόνσον ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει ποτέ πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

«Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο», επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Ειδήσεις σήμερα: 

Έφοδος στην Αθήνα σε νυχτερινό κέντρο με ζωντανή μουσική και θαμώνες

ΕΕ για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Δεν θα ισχύει για όσους έκαναν το κινεζικό ή το ρωσικό εμβόλιο

ΗΠΑ: Αποζημίωση 27 εκατ. δολαρίων στην οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης