«Πράσινο φως» για το εμβόλιο της AstraZeneca και για τους άνω των 65 ετών

«Πράσινο φως» για το εμβόλιο της AstraZeneca και για τους άνω των 65 ετών

Τα συμπεράσματα νέων μελετών, σε μεγάλους πληθυσμούς άνω των 65 ετών, κρίνονται θετικά

astrazeneka-mainn
Το εμβόλιο της AstraZeneca μπορεί να χορηγείται και στους άνω των 65 ετών, όπως ανακοινώθηκε κατά την σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου δήλωσε ότι οι εξελίξεις στον τομέα των εμβολίων είναι συνεχείς. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει από το τέλος Ιανουαρίου το εμβόλιο της AstraZeneca με τη σύσταση να γίνεται από άτομα 18 ετών και άνω.

Ο έλεγχος των δεδομένων από την ελληνική επιτροπή ήταν ενδελεχής και το συμπέρασμα ήταν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και ανοσογόγο και προστατεύει όλους τους εμβολιαζομένους. Βοηθάει δε να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και προστατεύει και από την ήπια νόσο.

Οι αρχικές μελέτες, όμως, περιελάμβαναν μικρό αριθμό ατόμων άνω των 65 ετών. Με βάση αυτό το δεδομένο η επιτροπή αποφάσισε την χορήγησή του σε άτομα έως 64 ετών, διατυπώνοντας όμως τη θέση ότι οι συστάσεις αυτές μπορούν να τροποποιηθούν ανάλογα με τις μελέτες.

Eνημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την COVID-19

Κλείσιμο
Σήμερα, ένα μήνα μετά από αυτήν την τοποθέτηση, έχουν προδημοσιευθεί νέες μελέτες που αφορούν σε μεγάλους πληθυσμούς για τους άνω των 65 ετών.

Το συμπέρασμα της πρώτης μελέτης ήταν ότι με μία δόση του εμβολίου επιτεύχθηκε μείωση εισαγωγών στα νοσοκομεία. Συγκεκριμέα μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 94% με το εμβόλιο της Astrazeneca. 

Το συμπέρασμα της δεύτερης μελέτης, ήταν ότι με μία δόση μειώνεται ο κίνδυνος κατά 80%. Και σε αυτή την περίπτωση έχει ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα άνω των 70 ετών.

Με τα νέα δεδομένα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επικαιροποίησε τη σύστασή της και πλέον το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να χορηγείται σε όλες τις ηλικίες, και στους άνω των 65 ετών.

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ακόμα ότι η αποδοχή των εμβολίων είναι ικανοποιητική, αλλά υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν εμβολιάζονται. Ωστόσο παρουσιάζεται αύξηση στην πρόθεση εμβολιασμού από τον Νοέμβριο, τονίζοντας ότι χρειάζεται κινητοποίηση υπέρ του εμβολιασμού. 

Για μια ακόμη φορά η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε όλους να εγγραφούν στην άυλη συνταγογράφηση, καθώς αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία των εμβολιασμών.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τις ευπαθείς ομάδες

Στις εξελίξεις αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας.

Ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε ότι μέσα στον Μάρτιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των πολιτών που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων Α, δηλαδή εκείνες με τα πιο βαριά νοσήματα και θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c9s4622fpli9-se)


Πιο αναλυτικά ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε:

«Έχουν γίνει 30.000 εμβολιασμοί και συνολικά έχουμε κάνει πάνω από 1.120.000 εμβολιασμούς. Οι 373.000 έχουν κάνει και τις δύο δόσεις και έχουμε κάλυψη 7,3% του γενικού πληθυσμού.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η συμμετοχή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες συνεχίζει να αυξάνεται.

Η Επιτροπή εμβολιασμού αποφάσισε τον εμβολιασμό σε όλον τον πληθυσμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Μέσα στο επόμενο 20ήμερο θα επιτευχθεί η συγχώνευση των δύο συστημάτων, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Η Pfizer μας ενημέρωσε για το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων και θα λάβουμε 1.171.000 δόσεις.

Η Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι θα δώσει τις δόσεις που είχε υποσχεθεί, με τις παραδόσεις να ξεκινούν από τα μέσα Απριλίου και να φτάνουν τις 1,2 εκατ. δόσεις.

Εντός Μαρτίου θα ανοίξουμε την πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων Α και ακολούθως για τις ηλικίες 70-74. Θα ακολουθήσουν οι ηλικίες 65-69.

Σύμφωνα με τις παραδόσεις, οι ηλικιακές ομάδες θα έχουν εμβολιαστεί έως τις αρχές Μαΐου».

Διαβάστε όλο το σχέδιο εδώ.

Ειδήσεις σήμερα: 

Γεννηματά: «Η κυβέρνηση διχάζει και προκαλεί με τον αυταρχισμό της και ευνοεί όσους επιδιώκουν την αναταραχή»

Αναστασιάδης σε Λουτ: Η παρουσία της ΕΕ στην 5μερή είναι προς το συμφέρον όλων

ΟΑΕΔ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 5.000 νέους ανέργους με 550 ευρώ τον μήνα

Ειδήσεις σήμερα 

Κορωνοϊός: Στα 1.165 τα νέα κρούσματα - 477 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι 

Πέθανε το βρέφος που νοσηλευόταν διασωληνωμένο με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Παίδων 

Χάρι και Μέγκαν: Η συνέντευξη των εννέα εκατ. δολαρίων - Τα κέρδη της Όπρα και ο «τσουχτερός» διαφημιστικός χρόνος 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης