Στο Αιγαίο ο στόλος – Υπό επιτήρηση η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Στο Αιγαίο ο στόλος – Υπό επιτήρηση η τουρκική άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα»

Την ίδια στιγμή που το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» εξακολουθεί να πλέει στο Αρχιπέλαγος - Προβληματισμός στο Πεντάγωνο για τις διαθέσεις της Άγκυρας

polemiko-naftiko-86
Στην ενίσχυση των δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού που περιπολούν στο Αιγαίο, αλλά και στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με αφορμή τη διεξαγωγή της μεγάλης τουρκικής άσκησης «Γαλάζια Παρτρίδα» (Mavi Vatan) που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 7 Μαρτίου σε Αιγαίο και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, ένας σημαντικός αριθμός πλοίων του στόλου έχει λάβει εντολή απόπλου από το Ναύσταθμο Σαλαμίνας με κατεύθυνση τις περιοχές όπου πρόκειται να αναπτυχθούν οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις, με σκοπό τη διακριτική παρακολούθησή της δραστηριότητάς τους, αλλά και την αντιμετώπιση τυχόν προκλητικών συμπεριφορών σε βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας. Στο Πεντάγωνο επικρατεί προβληματισμός εάν και κατά πόσο η Άγκυρα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη άσκηση προκειμένου να αυξήσει για μία ακόμη φορά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την ίδια στιγμή που το ερευνητικό πλοίο «Τσεσμέ» εξακολουθεί να πλέει στο κεντρικό Αιγαίο πραγματοποιώντας θαλάσσιες έρευνες.

Στη «Γαλάζια Πατρίδα» πρόκειται να συμμετάσχει σχεδόν το σύνολο του τουρκικού στόλου, ένας μεγάλος αριθμός μαχητικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, στην εν λόγω άσκηση πρόκειται να λάβουν μέρος 87 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής, 12 ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) αλλά και αποβατικές, αμφίβιες και υποβρύχιες δυνάμεις. Η Πολεμική Αεροπορία θα συμμετάσχει με 27 F-16, F-4 Φάντομ, Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας και ιπτάμενα ραντάρ, ενώ θα συμμετάσχουν και δυνάμεις από την Στρατοχωροφυλακή και το Λιμενικό.

Να σημειώσουμε πως η εν λόγω άσκηση είχε δύο χρόνια να πραγματοποιηθεί καθώς το 2020 είχε ματαιωθεί εξαιτίας της πανδημίας. Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει επίσης και ως προς την ονομασία της δεδομένου ότι η φράση «Γαλάζια Πατρίδα» χρησιμοποιείται κατά κόρον τα τελευταία χρόνια από την τουρκική στρατιωτική και πολιτική ηγεσία, προκειμένου να επισημάνει τις θαλάσσιες διεκδικήσεις της Τουρκίας οι οποίες εκτείνονται σε μία περιοχή 462.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που χαρακτηρίζεται ως «τουρκική επικράτεια».

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε βίντεο: Ο Λιγνάδης καλεσμένος του Βούτση σε εκδήλωση της Βουλής για τον Μαντέλα το 2018

Μιανμάρ: 137 ΜΚΟ από 31 χώρες καλούν τον ΟΗΕ να επιβάλλει εμπάργκο όπλων

Πανδημία-Πορτογαλία: Ξεπέρασαν τα 800.000 τα κρούσματα και τις 16.000 τα θύματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης