Βούλευμα Αρείου Πάγου: Συνταγματικό το άρθρο 405 του νέου Ποινικού Κώδικα για την απιστία των τραπεζικών στελεχών

Βούλευμα Αρείου Πάγου: Συνταγματικό το άρθρο 405 του νέου Ποινικού Κώδικα για την απιστία των τραπεζικών στελεχών

Με την έκδοση του σημερινού ομόφωνου βουλεύματος, δεν έχει «κλείσει» το καυτό αυτό θέμα δηλαδή, εάν βρίσκεται εντός των συνταγματικών πλαισίων ή όχι το άρθρο 405 του νέου Ποινικό Κώδικα

ARIOS
Το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε σήμερα ομόφωνα συνταγματική -προς το παρόν- τη διάταξη εκείνη του νέου Ποινικού Κώδικα που αφορά το αδίκημα της απιστίας από την πλευρά των τραπεζικών στελεχών.

Το ΣΤ΄ Ποινικό Τμήμα με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα εξέδωσε σήμερα το υπ΄ αριθμ. 158/22.2.2021 ομόφωνο (3-0) βούλευμά του με το οποίο απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που ζητούσε να αναιρεθεί η υπ΄ αριθμ. 2758/2020 απόφαση του Πλημμελειοδικείου Αθηνών. Η αναίρεση είχε συζητηθεί στην τριμελή σύνθεση του Ποινικού Τμήματος, κεκλεισμένων των θυρών, την 8η Δεκεμβρίου 2020.

Πάντως, πρέπει να επισημανθεί, ότι με την έκδοση του σημερινού ομόφωνο βουλεύματος, δεν έχει «κλείσει» το καυτό αυτό θέμα δηλαδή, εάν βρίσκεται εντός των συνταγματικών πλαισίων ή όχι το άρθρο 405 του νέου Ποινικό Κώδικα.

Ήδη, μετά από αναιρέσεις που έχει ασκήσει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έχουν συζητηθεί στα Ποινικά Τμήματα σε σχηματισμό τριμελούς συμβουλίου (δηλαδή όχι στο ακροατήριο αλλά κεκλεισμένων των θυρών) δύο ακόμη υποθέσεις και αναμένεται η έκδοση των σχετικών βουλευμάτων, ενώ αναμένεται να εξετασθεί ακόμη μία, η οποία λόγω COVID-19 αναβάλλονται.

Παράλληλα, πριν από λίγες μέρες ήταν προγραμματισμένη να συζητηθεί σε δημόσια συνεδρίαση της πενταμελούς σύνθεσης του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου μια ακόμη υπόθεση η οποία αναβλήθηκε λόγω πανδημίας, ενώ έχει προσδιοριστεί η συζήτηση ακόμη μιας υπόθεσης στην πενταμελή σύνθεση του Ε΄ Ποινικού Τμήματος, η οποία πιθανά θα αναβληθεί και αυτή, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας.

Πάντως, όπως έλεγαν αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου στο «ΘΕΜΑ», οι οποίοι για ευνοήτους λόγους κρατούν την ανωνυμία τους, είναι αισθητός ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν το ίδιο χρονικό διάστημα στα Ποινικά Τμήματα του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου για το θέμα της συνταγματικότητας ή μη του αδικήματος της απιστίας από την πλευρά των τραπεζικών στελεχών, σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα.

Κλείσιμο
Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί έως τώρα είναι ότι η σχετική διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα (άρθρο 405) βρίσκεται εντός των συνταγματικών πλαισίων, αλλά όπως όλα δείχνουν τον τελικό λόγο θα τον έχει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα την απασχολήσει το θέμα είτε λόγω μείζονος σπουδαιότητας, είτε οριακής πλειοψηφίας στα βουλεύματα και τις αποφάσεις των αρεοπαγιτών που αναμένεται να εκδοθούν από τα Ποινικά Τμήματα.

Δεν έκρυβαν όμως οι συνομιλητές μας και τον προβληματισμό τους για το πότε τελικά η υπόθεση θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, καθώς αφενός στα Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου λόγω του COVID-19 αναβάλλονται οι συνεδριάσεις τους και αφετέρου από την ημέρα που θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια, το ζητούμενο είναι πότε θα προσδιοριστεί να συζητηθεί, πότε θα γίνει η διάσκεψη των αρεοπαγιτών και πότε θα δημοσιευθεί η σχετική απόφαση. Έτσι, χρονικά διαβλέπουν το τοπίο να έχει ξεκαθαρίσει στην εκπνοή του 2021.

Μάλιστα, δεν παρέλειπαν να επισημάνουν με νόημα ότι δεν θα είχε ανακύψει θέμα συνταγματικότητας εάν η νέα διατύπωση του άρθρου 405 του Ποινικού Κώδικα αφορούσε-καταλάμβανε και άλλα πρόσωπα, όπως είναι στελέχη των Νομικών Πρόσωπων Ιδιωτικού Δικαίου, έτσι ώστε να μην εκλαμβάνεται φωτογραφική η διάταξη για τα διευθυντικά τραπεζοστελέχη.

Αρεοπαγίτες, αλλά και αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, εκφράζουν σχεδόν την βεβαιότητα ότι η πρόεδρος του Αρείου Αγγελική Αλειφεροπούλου, πριν τη αποχώρησή της λόγω συνταξιοδότησης τον ερχόμενο Ιούνιο, θα έχει ορίσει την δικάσιμο στην Ολομέλεια (στην μείζονα ή την ελάσσονα) για να συζητηθεί και να επιλυθεί οριστικά το ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη της επίμαχης διάταξης για το αδίκημα της απιστίας των τραπεζικών στελεχών.

Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας στο άρθρο 405 προβλέπει ότι η δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών για το αδίκημα της απιστίας δεν θα γίνεται πλέον αυτεπάγγελτα από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, αλλά μετά από έγκληση που θα υποβάλλουν, όταν και εφόσον το κρίνουν, οι διοικήσεις των Τραπεζών.

Παράλληλα, μετά την κατάργηση του αυτεπάγγελτου της δίωξης των τραπεζικών στελεχών, τέθηκε τρίμηνη προθεσμία στα Πιστωτικά Ιδρύματα προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα υποβάλλουν ή όχι μηνύσεις κατά στελεχών τους. Δηλαδή αν επιθυμούσαν τη διάσωση των εκκρεμών υποθέσεων, αλλιώς αυτές θα έκλειναν σε δικαστικό επίπεδο. Επίσης, το αδίκημα της απιστίας από στελέχη των Τραπεζών από κακούργημα μετατράπηκε σε πλημμέλημα.

Ωστόσο, η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Βασιλική Μπράτη έχει ανοίξει ήδη τον κύκλο των απολογιών σε μεγάλο αριθμό τραπεζικών στελεχών (περίπου 100) και αναμένεται να καλέσει και κομματικά στελέχη τα οποία είναι υπεύθυνα για τα δάνεια που είχαν χορηγηθεί σε πολιτικά κόμματα. Οι εμπλεκόμενοι έχουν αρχίσει και λαμβάνουν προθεσμίες προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Η σχετική δικογραφία αρχικά είχε κλείσει λόγω της μη υποβολής μηνύσεων από την πλευρά των διοικήσεων των πιστωτικών Ιδρυμάτων. Όμως, η δικογραφία επέστρεψε στη ανακρίτρια, καθώς ορισμένα δικαστικά συμβούλια έκριναν με βούλευμά τους ότι είναι αντισυνταγματική η σχετική νομοθετική διάταξη που επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση για τα στελέχη των Τραπεζών αναφορικά με το αδίκημα της απιστίας.Με αφορμή την έκδοση του εν λόγω βουλεύματος, ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, με την ιδιότητα του συνηγόρου του προέδρου της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη, σε δήλωσή του αναφέρει:

«Το 6ο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου με Πρόεδρο την κυρία Αβροκόμη Θούα, με την υπ΄ αριθμό 158/2021 απόφαση του ( εν συμβουλιω) ΕΠΙΚΥΡΩΣΕ το υπ αριθμον 2758/2020 απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών για τον εντολέα μου κύριο Θεόδωρο Βενιάμη.

Στο ανωτέρω απαλλακτικό βούλευμα ο εισαγγελέας εμφατικά γράφει ότι «τα επίδικα δάνεια του ομίλου Βενιαμη είναι ενήμερα και με εξασφαλίσεις, κατά συνέπεια η περιουσία της Τράπεζας Πειραιώς, καθολικής διαδόχου των επιδίκων δανειακών συμβάσεων, δεν έχει υποπέσει την απαιτούμενη εκ του νόμου, για την πλήρωση της αντικειμενικής υποστάσεως της πράξης της απιστίες, ζημιά !!

Ο κύριος Θόδωρος Βενιαμης, σε όλη του την ζωή πορεύεται με εντιμότητα και ήθος, και το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο , που θέλει να κληρονομήσουν τα παιδιά του από αυτόν είναι το καλό όνομα !!!

Κλείνοντας, ως ενεργός πολίτης αυτής της χώρας, οφείλω να επισημάνω (καίτοι γνωρίζω ότι θα ενοχληθεί γι αυτήν μου την πρωτοβουλία ο Θόδωρος , γιατί είναι πολύ σεμνός άνθρωπος  ότι την περίοδο, που ο κύριος Βενιάμης είναι πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, έχουν υπάρξει σημαντικότατες φιλανθρωπικές δράσεις από την Ένωση, που στοχεύουν στην ανακούφιση των ευάλωτων συμπολιτών μας, που μαστίζονται από την δύσκολη οικονομική συγκυρία, που ταλαιπωρεί την πατρίδα μας».

Ειδήσεις σήμερα:

Πέμη Ζούνη: Μου έριξε χαστούκι στη σειρά και μου άνοιξε η μύτη

Ο Ερντογάν πήγε σε κηδεία φίλου του Ιμάμη όπου γινόταν «πατείς με πατώ σε» - Δείτε βίντεο

Δήμητρα Παπαδήμα: Σκηνοθέτης - ανθρωπάκι μου ζήτησε τρίο - Θα δώσω το όνομά του στον εισαγγελέα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης