Διπλή μάσκα: Τι ισχύει προς το παρόν και τι αναμένεται να αλλάξει ως το τέλος της εβδομάδας

Διπλή μάσκα: Τι ισχύει προς το παρόν και τι αναμένεται να αλλάξει ως το τέλος της εβδομάδας

Σε ποιους χώρους με συγχρωτισμό αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να συστήσουν οι ειδικοί να φορούν διπλή μάσκα οι πολίτες - Τα κρίσιμα σημεία σχετικά με τη χρήση της

diplimaska_2
Προς τη χρήση διπλής μάσκας, χειρουργικής από μέσα και υφασμάτινης εξωτερικά, σε χώρους με συγχρωτισμό, όπως είναι τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, προσανατολίζονται και οι Έλληνες ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αυξηθεί η προστασία των πολιτών έναντι της λοίμωξης Covid-19.

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να γίνει η σχετική εισήγηση της υποεπιτροπής των επιστημόνων που ασχολείται με το θέμα, ακολουθώντας ουσιαστικά τις επικαιροποιημένες συστάσεις του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC).

«Οι οδηγίες για την χρήση της μάσκας προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει στην χώρα μας, αλλά ομάδα της Επιτροπής μας έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου, στην τακτική ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής, με μέλη της Επιτροπής να επιβεβαιώνουν σε δημόσιες δηλώσεις τους ότι επίκειται η σύσταση για χρήση διπλής μάσκας ως ένα επιπλέον μέτρο για την προστασία από τον κορωνοϊό και τα μεταλλαγμένα στελέχη του, που συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Ήδη ο επικεφαλής των Λοιμωξιολόγων στις ΗΠΑ, Δρ Άντονι Φάουτσι, έχει χαρακτηρίσει ως μία «λογική προσέγγιση» την επιλογή της διπλής μάσκας για την αποφυγή της μετάδοσης της λοίμωξης Covid – 19.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένες οδηγίες που εξέδωσε για την εφαρμογή της μάσκας το CDC, δύο είναι τα κρίσιμα σημεία για τους πολίτες κατά τη χρήση της ταπεινής μεν, σημαντικής δε «ασπίδας» που έχουν στη διάθεση τους. Πρώτον, είναι σημαντικό η μάσκα να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο. Δεύτερον, πρέπει να επιλέγονται μάσκες με τουλάχιστον τρία στρώματα προκειμένου να συγκρατούν τα εισερχόμενα σωματίδια από το να έρθουν σε επαφή με το άτομο που τη φορά αλλά και το αντίθετο, δηλαδή, να μην επιτρέπουν να εξέρχονται σωματίδια μολυσμένου ατόμου.

«Τα κενά μπορούν να αφήσουν αέρα με αναπνευστικά σταγονίδια να διαρρεύσουν μέσα και έξω από τις άκρες της μάσκας», αναφέρει το CDC. Γι αυτό συστήνεται αρχικά η εφαρμογή μάσκας ιατρικής, μιας χρήσης, και στη συνέχεια πάνω από αυτήν η εφαρμογή μιας υφασμάτινης μάσκας. Η δεύτερη μάσκα πρέπει να σπρώχνει τα άκρα της εσωτερικής μάσκας στο πρόσωπό σας», επισημαίνει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων. Σε ό,τι αφορά στη χρήση δύο μασκών μίας χρήσης, το CDC εξηγεί ότι δεν έχουν σχεδιαστεί για να εφαρμόζουν σφιχτά και δε βελτιώνουν την εφαρμογή.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί έχουν αποφανθεί πως αντενδείκνυται η χρήση της υφασμάτινης μάσκας με μία στρώση υφάσματος. Επίσης, υπενθυμίζουν πάντα πως δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται νοτισμένες οι μάσκες και πως αμέσως μόλις νοτίσουν πρέπει να πετιούνται και να χρησιμοποιούνται στεγνές και καθαρές μάσκες. Κι αυτό διότι, όπως αναφέρουν, όταν είναι υγρές οι μάσκες, είναι πολύ περισσότερο διαπερατές και άρα εύκολα προσβάσιμες από τον κορωνοϊό.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, πάντως, συνιστά τη χρήση υφασμάτινης μάσκας τριών επιπέδων, όπου το ενδιάμεσο θα μπορεί να λειτουργεί ως φίλτρο. Το ίδιο αποτέλεσμα φαίνεται πως επιτυγχάνεται με τη χρήση μιας υφασμάτινης και μιας χειρουργικής μάσκας.


Ειδήσεις σήμερα:

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Παγετός στους δρόμους - Ανοιξε η εθνική οδός Αθηνών Λαμίας

Ναύπακτος: Σεισμός 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Οι ΗΠΑ εγκρίνουν πώληση πυραύλων στην Αίγυπτο, δεσμεύονται να ασκήσουν πίεση στο Κάιρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης