Κορωνοϊός: Καμπανάκι από τη Βρετανία για τη «μετάλλαξη του Κεντ»

Κορωνοϊός: Καμπανάκι από τη Βρετανία για τη «μετάλλαξη του Κεντ»

Τι φοβούνται οι επιστήμονες - Όλα τα τελευταία συμπεράσματα

koronoios-metallaxi-56
Έως και 30% πιο θανατηφόρα είναι η μετάλλαξη που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Βρετανίας ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι 70% πιο μολυσματική από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Εν μέσω φόβων ότι η βρετανική μετάλλαξη έχει επικρατήσει σε πάνω από 50 χώρες του πλανήτη η καθηγήτρια Σάρον Πίκοκ, της βρετανικής κοινοπραξίας «COVID-19 Genomics UK», που πραγματοποιεί τις γενετικές αναλύσεις του κορωνοϊού, υπογράμμισε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το πρόβλημα με τον κορωνοϊό θα μας ταλαιπωρεί την επόμενη δεκαετία.

Όπως αναφέρει η ίδια στην εφημερίδα Daily Mail, η αυξημένη μεταδοτικότητα της παραλλαγής του Κεντ ή αλλιώς βρετανική μετάλλαξη «B.1.1.7», πιθανότατα θα προκαλέσει δυσκολίες στους επιστήμονες για τα επόμενα χρόνια.

Κι αυτό γιατί, «η βρετανική μετάλλαξη, η οποία ήδη επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρείται επίσης ότι είναι 30% πιο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος καθώς και 70% πιο μολυσματική, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύθηκε από την Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Αν και η ιατρική κοινότητα γνώριζε ότι η βρετανική μετάλλαξη είναι πιο μολυσματική , το έγγραφο αυτό προκαλεί ανησυχία διαπιστώνοντας ότι μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο θνητότητας κατά 30%. Αυτό μάλιστα ισχύει ανεξάρτητα από την ηλικία και την εθνικότητα του ασθενούς, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Υπενθυμίζεται ότι, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον , είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η βρετανική μετάλλαξη «Β.1.1.7» μπορεί να «σχετίζεται με υψηλότερο βαθμό θνητότητας» δίχως να προβεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Η μετάλλαξη του Κεντ εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020 και η ταχεία εξάπλωσή της σε ολόκληρη τη χώρα προκάλεσε ανησυχία και κινητοποίησε την Nτάουνινγκ Στρητ. Την ίδια ώρα εκφράζονται φόβοι ότι η βρετανική μετάλλαξη έχει αρχίσει να μοιάζει περισσότερο με αυτή που εντοπίστηκε στη Νότιο Αφρική, η οποία μπορεί να αντισταθεί καλύτερα στα εμβόλια που κυκλοφορούν κατά της νόσου Covid- 19.

Ωστόσο, η Βρετανίδα καθηγήτρια πρόσθεσε ότι, όλα τα εμβόλια κατά του κορωνοιού που έχουν λάβει έγκριση από το Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται να λειτουργούν ενάντια στις υπάρχουσες μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί στη χώρα.

Ειδήσεις σήμερα: 

«Έσπασε το φράγμα» των 2.000 νοσηλευομένων στα νοσοκομεία - Πάνω από 300 οι διασωληνωμένοι

Κακοκαιρία «Μήδεια»: Βυθίστηκαν ξανά στο σκοτάδι Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος

Αυτά τα σχολεία θα μείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης