«Σαρώνει» η κακοκαιρία «Μήδεια»: Στα λευκά η χώρα - Πότε θα χιονίσει στην Αττική

«Σαρώνει» η κακοκαιρία «Μήδεια»: Στα λευκά η χώρα - Πότε θα χιονίσει στην Αττική

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μήδεια» - Χιόνια στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα - Πού σημειώθηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες - Έρχονται χιόνια και στην Αττική

sfdg
Τα «δόντια της» δείχνει από χθες η κακοκαιρία «Μήδεια» η οποία συνεχίζει την επέλασή της στη χώρα, αφήνοντας από τα ξημερώματα τις περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας και κατευθύνεται νοτιότερα με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες, το χιονόνερο, τις πυκνές χιονοπτώσεις και τους ισχυρούς βοριάδες.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας «Μήδεια» από windy.com



H κακοκαιρία έφτασε και στη Λαμία με βροχές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

lamia
Χιόνια στη Λαμία

Κλείσιμο
202102140611031142
202102140611069141
202102140611122355


Ισχυρές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στην περιοχή του Δομοκού, του Μπράλου, αλλά και στη Δυτική Φθιώτιδα, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα. Στην Αττική σήμερα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και τη νύχτα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις. Σε πολλά σημεία του εθνικού και τοπικού οδικού δικτύου, κυρίως στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Χιόνια και στο Καρπενήσι:

Χιόνια στο Καρπενήσι


Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με την Πολιτική Προστασία, ενώ σε σημεία του οδικού δικτύου υπάρχουν εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες. Ήδη κάποιοι Δήμοι έχουν αφήσει από χθες αλάτι σε διάφορα σημεία προκείμενου να προμηθευτούν οι πολίτες, αλλά και να χρησιμοποιηθεί από τους υπαλλήλους του Δήμου, για να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι, όπως για παράδειγμα στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην Πεντέλη και στις Αφίδνες.

Από χθες το πρωί ξεκίνησε να χιονίζει και σε περιοχές όπως η Φλώρινα, η Λάρισα, η ΚαρδίτσαΚοζάνη, η Καστοριά, η Πτολεμαϊδα, η Βέροια, η Καβάλα, η Κατερίνη, αλλά και στην Χαλκιδική. Στη Θεσσαλονίκη έπεσε χιόνι στο Θερμαϊκό ενώ στα λευκά ντύθηκαν τα ορεινά του νομού και συγκεκριμένα ο Χορτιάτης και το Ωραιόκαστρο.

Ιδιαίτερα χαμηλές ήταν οι θερμοκρασίες που έδειξε ο υδράργυρος. Στη Φλώρινα έδειξε -6 βαθμούς Κελσίου, στη Βλάστη Κοζάνης και στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν -7, στην Πτολεμαϊδα και το Αμύνταιο -5, στο Νευροκόπι -4, στη Νάουσα -2, στη Νέα Σάντα Κιλκίς -1, στα Γρεβενά 0, στα Γιαννιτσά 1.

Στα λευκά η Κοζάνη - Δείτε βίντεο:

kozan.gr: 'Ωρα 07:40 π.μ.: Στους -9 και με πολύ χιόνι ξύπνησε η πόλη της Κοζάνης


Χθες το βράδυ χιόνιζε σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας όχι μόνο ορεινές, αλλά και σε πεδινές και παραθαλάσσιες, ενώ η πολική αέρια μάζα έχει αρχίσει να εισχωρεί νοτιότερα φέρνοντας χαμηλές θερμοκρασίες και πυκνές χιονοπτώσεις.

5242448
Χιόνια στη Θεσσαλονίκη

xioni_thessaloniki_main_2
Το 'στρωσε στη Θεσσαλονίκη

Κακοκαιρία και χαμηλές θερομοκρασίες στην Καρδίτσα:

Κακοκαιρία "Μήδεια": Χιονόπτωση σε ανατολική Αργιθέα και Πευκόφυτο


Χιονια στη  Λάρισα:
202102140611031142
202102140611069141
202102140611122355


larisa__1_
larisa__2_
larisa__3_
larisa__4_


Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σήμερα προβλέπονται πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και τα βόρεια, τα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς και της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου.
Προς το βράδυ θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο. Στις υπόλοιπες περιοχές θα έχουμε βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές ισχυρές καταιγίδες. Στα ηπειρωτικά θα έχουμε παγετό, ενώ στα βόρεια ο παγετός σε αρκετές περιοχές θα είναι ολικός.

Από σήμερα θα αντιμετωπίσει την «Μήδεια» και η Αττική. Με χιονόνερο μέχρι το απόγευμα και στη συνέχεια χιόνια στα ορεινά του νομού. Από το βράδυ αναμένονται χιόνια και στα βόρεια προάστια, ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους χιόνι αναμένεται στο κέντρο της πρωτεύουσας από τη Δευτέρα το πρωί.

Έκτακτα μέτρα από τον Δήμο Αθηναίων για το κρύο με θερμαινόμενες αίθουσες και Rapid Test

Σε κατάσταση ετοιμότητας για την προστασία των αστέγων βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων, μετά την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επιδείνωση του καιρού και χαμηλές θερμοκρασίες. Στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών ο Δήμος άνοιξε δομές και χώρους, όπου οι άστεγοι μπορούν να φιλοξενηθούν, να ζεσταθούν, να έχουν γεύματα και να προστατευθούν.
Ειδικότερα, από χθες Σάββατο 13 Φεβρουαρίου στις 18.00 και για όσο επικρατήσουν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες-παγετός, άνοιξαν σε 24ωρη βάση οι εξής θερμαινόμενοι χώροι:

- Η Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς (Άστρους και Αίμωνος 9 – τηλ: 210.5140877), στην οποία οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη θα μπορούν βρουν έναν καθαρό χώρο, με γεύματα και κουβέρτες. Όλοι όσοι φιλοξενηθούν θα υποβληθούν κατά την είσοδο στο χώρο σε Rapid Test.

- To Πολιτιστικό Κέντρο Γκράβας (Ταϋγέτου 60 – τηλ: 210.2011151), όπου οι συμπολίτες μας μπορούν να λάβουν έτοιμα γεύματα, κουβέρτες και ό,τι άλλο χρειαστούν από το προσωπικό του Δήμου. Κατά την είσοδο στο χώρο, επίσης πραγματοποιείται RapidTest.

Επιπλέον, το Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Αχαρνών 3), θα διαθέτει θέσεις στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του, όπου οι άστεγοι μπορούν να βρουν ένα ζεστό κρεβάτι το βράδυ, αλλά και να διαμείνουν ολόκληρη την ημέρα. Και εκεί, οι πολίτες θα υποβάλλονται σε rapid test πριν εισέλθουν στο χώρο.

Παράλληλα, οι ομάδες του “Street Work” του Κ.Υ.Α.Δ.Α. θα σαρώνουν όλο το 24ωρο τους δρόμους της πόλης για τον εντοπισμό αστέγων, στους οποίους θα παρέχουν ζεστά ροφήματα, φαγητό, κουβέρτες, ενώ θα τους ενημερώνουν για τους διαθέσιμους θερμαινόμενους χώρους όπου μπορούν να βρουν καταφύγιο για να προστατευτούν από το κρύο.

Ακόμη, έχει τεθεί σε 24ωρη λειτουργία το τηλεφωνικό κέντρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (210-5246515), προκειμένου να δέχεται τηλεφωνικές αναφορές από πολίτες για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι που χρειάζονται βοήθεια. Αναφορές για σημεία όπου βρίσκονται άστεγοι μπορούν να γίνονται επίσης στον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας του Δήμου Αθηναίων 1595 και στο 210.5277000.

Οδηγίες της ΕΛ.ΑΣ

Οδηγίες για πεζούς και οδηγούς που θα φανούν χρήσιμες το διάστημα που η κακοκαιρία «Μήδεια» θα είναι σε ισχύ έχει εκδώσει η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η οποία συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν.
Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει οι οδηγοί:

- Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
- Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
- Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
- Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
- Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
- Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
- Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
- Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
- Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
- Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
- Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
- Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.

Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.

Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Όσον αφορά τους πεζούς θα πρέπει:

- Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
- Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
- Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
- Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Περισσότερες συμβουλές και οδηγίες για την οδική ασφάλεια, λόγω κακοκαιρίας και έντονων καιρικών φαινομένων, είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας υπάρχει επίσης ειδικό banner με αναλυτική - επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με διακοπές -απαγορεύσεις κυκλοφορίας, χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων κ.λπ. λόγω καιρικών φαινομένων, για όλη την επικράτεια.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους πολίτες να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας. Τέλος, οι Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, όλο το διάστημα εκδήλωσης των καιρικών φαινομένων.

Ειδήσεις σήμερα

Lockdown: «Ανοιχτό» το σενάριο παράτασης - Αχτίδα ελπίδας τα «mega» εμβολιαστικά κέντρα

Ράνια Θρασκιά: «Γιατί έχουμε την ανάγκη να αμφισβητήσουμε τα θύματα;»

Είχαν διώξει τον Λιγνάδη από δραματική σχολή για ανάρμοστη συμπεριφορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης