Καιρός: Η «Μήδεια» βάζει στην κατάψυξη τη χώρα - Πού θα χιονίσει

Καιρός: Η «Μήδεια» βάζει στην κατάψυξη τη χώρα - Πού θα χιονίσει

Από το βράδυ πολικές αέριες μάζες εισήλθαν στις βόρειες περιοχές της χώρας - Ο Γιάννης Καλλιάνος δίνει αναλυτική πρόγνωση για την Αττική ανά τετράωρο τις επόμενες ημέρες - Ισχυρές συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας ενόψει της κακοκαιρίας

dsfggh
Με απανωτές συσκέψεις τις προηγούμενες ημέρες στην Πολιτική Προστασία, δήμοι, περιφέρειες και φορείς έχουν ετοιμαστεί για ένα από τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων. Η «Μήδεια» είναι έτοιμη να …ξεδιπλωθεί από βορρά προς νότο, με κύρια χαρακτηριστικά την πτώση της θερμοκρασίας, τους ισχυρούς ανέμους αλλά και τις πυκνές χιονοπτώσεις σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές.

Ήδη από χθες το βράδυ πολικές αέριες μάζες εισήλθαν στις βόρειες περιοχές της χώρας, φέρνοντας, πυκνές χιονοπτώσεις και παγετό, που θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, η αρχή της κακοκαιρίας ξεκινά από σήμερα με κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τον ολικό παγετό στη Δυτική Μακεδονία, πυκνές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και βαθμιαία σε χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι και μέχρι σήμερα το απόγευμα χιονόνερο ή βροχή στα πεδινά και παραθαλάσσια.

Μια από τις περιοχές που αναμένεται να «χτυπηθεί» είναι η Αττική, η οποία σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα αντιμετωπίσει την «Μήδεια» από την Κυριακή. Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος αναφερόμενος στην Αττική επισήμανε: «Η Αττική, τις περισσότερες φορές, αποτελεί απόρθητο κάστρο σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις οι οποίες αναμένονται κατά τη διάρκεια ακόμη και μιας έντονης μεταφοράς ψύχους, όπως αυτό που έρχεται από αύριο και από την βόρεια Ελλάδα. Επίσης, πολλές φορές, το αν θα χιονίσει ή όχι στο κέντρο της Αθήνας είναι κάτι που μπορεί να παίζεται ακόμη και για 1°C διαφορά.

Πράγματι, αυτή η ψυχρή εισβολή έρχεται λίγο πιο αποδυναμωμένη σε σχέση με αυτό που φαινόταν για την Αττική πριν 2-3 ημέρες. Γι’ αυτό σας έλεγα να μην βιαζόμαστε να βγάλουμε συμπεράσματα γιατί μέχρι και την τελευταία στιγμή τα προγνωστικά μοντέλα μπορεί να «μαζέψουν» μια κατάσταση και επομένως πάντα ο καιρός είναι αυτός που έχει τον τελευταίο λόγο». Στην ανάρτησή του στο facebook ο κ. Καλλιάνος ανέφερε με λεπτομέρειες τι θα γίνει κάθε ώρα της Κυριακής στην Αττική. «Πάμε να δούμε λοιπόν σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία τι πρόκειται να συμβεί στην Αττική κατά τη διάρκεια της επερχόμενης κακοκαιρίας «Μήδεια».

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ (08.00 – 12.00)
Αναμένονται βροχές στις περισσότερες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις αρκετά πυκνές περίπου από τα 700-750 μέτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΗΜΕΡΙ (12.00 – 16.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 450-500 μέτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (16.00 – 19.00)
Κλείσιμο
Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής (κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια) και χιονοπτώσεις περίπου από τα 400 μέτρα.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΡΑΔΥ (19.00-23.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 250-300 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις τα βόρεια προάστια της Αττικής.

ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (23.00 – 00.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα τοπικές βροχές ή χιονόνερο σε αρκετές περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 150-200 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι θα αρχίσουν να επηρεάζονται από τις χιονοπτώσεις και κάποια από τα κεντρικά προάστια της Αττικής. Μην ξεχνάμε ότι η πλατεία Συντάγματος (κέντρο της Αθήνας) βρίσκεται σε υψόμετρο 100 μέτρων και επομένως θα είναι πια οριακό αν θα χιονίζει κατά περιόδους μέχρι εκεί σε αυτό το χρονικό διάστημα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΥΧΤΑ (00.00 – 06.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί από κατά περιόδους χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΡΩΙ (06.00 – 11.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα. Σε αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμώ ότι είναι περισσότερο πιθανό να επηρεαστεί κατά περιόδους από χιονοπτώσεις και το κέντρο της πόλης της Αθήνας.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ (11.00 – 16.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑ (16.00 – 19.00)
Αναμένονται κατά διαστήματα λίγες νεφώσεις που κατά διαστήματα θα πυκνώνουν και θα δίνουν χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100-150 μέτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΒΡΑΔΥ (19.00 – 23.00)
Αναμένεται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100 περίπου μέτρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ (23.00 – 00.00)
Αναμένεται κατά διαστήματα χιονόνερο σε αρκετές πεδινές ή παραθαλάσσιες περιοχές του νομού Αττικής και αντίστοιχες χιονοπτώσεις περίπου από τα 100 περίπου μέτρα.

ΠΡΟΣΟΧΗ
ΤΡΙΤΗ ΕΩΣ ΤΕΤΑΡΤΗ (ΠΡΟΜΕΣΗΜΒΡΙΝΕΣ ΩΡΕΣ)
Αν διατηρηθούν τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, αυτό εκτιμώ ότι θα είναι το πιο ευνοϊκό διάστημα (των 36 ωρών) που θα δέχεται κατά διαστήματα η Αττική χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές (ή κατά τόπους και σε παραθαλάσσιες περιοχές) λόγω της πιθανής ενεργοποίησης του Αιγαίου, της αυξημένης κατά περιόδους υγρασίας, της σύγκλισης των ανέμων αλλά και των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν τότε. Βέβαια αυτό ισχύει αν όπως είπα δεν αλλάξει τίποτα ως προς τα μέχρι τώρα προγνωστικά στοιχεία.

ΥΓ (1): Όταν σας κάνω πρόγνωση καιρού με υψόμετρα και ακρίβεια ώρας, καταλαβαίνετε ότι μπορεί να υπάρξουν και κάποιες διαφοροποιήσεις διότι πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο. Δηλαδή με εξάρσεις ή υφέσεις στις χιονοπτώσεις μπορεί και τα υψόμετρα αυτά να είναι και λίγο διαφορετικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι έπεσα λίγο έξω. Αυτό σημαίνει απλά ότι δεν είμαι και Θεός.
ΥΓ (2): Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας ισχύει ότι έχω αναφέρει σε προηγούμενο post μου. Αύριο δηλαδή ντύνεται στα λευκά η Θεσσαλονίκη!».

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία για τη «Μήδεια»

Και χθες, όπως και την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, με αντικείμενο τη διασφάλιση του καλύτερου συντονισμού όλων των Δήμων της χώρας για την από κοινού αντιμετώπιση κινδύνων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένεται να πλήξουν τη χώρα κατά τις επόμενες ημέρες.

Κατά τη συζήτηση, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπογράμμισαν ιδιαίτερα την ανάγκη οι Δήμοι της χώρας, με ενεργοποίηση όλων των μέσων που έχουν στη διάθεσή τους και σε στενή συνεργασία με τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση μέγιστης κινητοποίησης, να διευκολύνουν στο μέγιστο δυνατό τη διαδικασία εν εξελίξει για τον απρόσκοπτο εμβολιασμό του πληθυσμού, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ελευθερία».

Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι της χώρας καλούνται να αξιοποιήσουν πλήρως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς και κάθε άλλο πρόσφορο μέσο, ιδίως για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη, καθώς και για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στα κατά τόπους Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και λοιπές μονάδες υγείας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδήσεις σήμερα

Ανησυχία για αύξηση σε εισαγωγές και διασωληνωμένους - «Βράζει» η Αττική

Πενθήμερο lockdown στη Μελβούρνη - Εντοπίστηκε εστία του βρετανικού μεταλλαγμένου στελέχους

Βρέθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ο ράπερ Lamanif
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης