LIVE

Κορωνοϊός

«Ξεφεύγει» η επιδημία: Εκτινάχθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο οι εισαγωγές ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία της Αττικής

dfs

Αυξηση εισαγωγών 45% σε μία ημέρα στα νοσοκομεία της Αττικής - Στο 1,1 ο δείκτης Rt - Λοιμωξιολόγοι εισηγούνται σκληρό lockdown για 2-3 εβδομάδες - Θωμαϊδης (ΘΕΜΑ 104,6): Αύξηση 180% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής σε μια εβδομάδα

«Βαριά» είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα που αθροίστηκαν για τη χώρα την τελευταία εβδομάδα, η οποία έχει χαρακτηριστεί κρίσιμη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αλλά και την κυβέρνηση για την αποτίμηση της επιδημίας κορωνοϊού και για τα μέτρα της περαιτέρω αντιμετώπισής της.

Με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, τις δύο μητροπολιτικές περιοχές της νότιας και βόρειας χώρας αντίστοιχα, να βρίσκονται στο «κόκκινο» επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού, τον δείκτη μετάδοσης, Rt, της λοίμωξης covid-19 να έχει φτάσει και πάλι στο 1,1 -που σημαίνει ότι αρχίζει να «σηκώνεται» νέο κύμα- και τις συρροές κρουσμάτων, εργασιακές ή ενδοοικογενειακές, να έχουν πολλαπλασιαστεί σε αρκετές περιοχές της επικράτειας, είναι βέβαιο πως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα εισηγηθεί νέα μέτρα προς την κυβέρνηση.

Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά με τη «βαριά» αλλά ακόμη «αναστρέψιμη» κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Όπως προκύπτει και από τις δημόσιες τοποθετήσεις μελών της Επιτροπής, δυναμώνει η επιστημονική άποψη που επιμένει για την αναγκαιότητα τώρα ενός «σκληρού» lockdown τύπου Μαρτίου, δύο ή τριών εβδομάδων, για τις «κόκκινες» περιοχές. Θεωρούν πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να ανακοπεί εγκαίρως η ένταση και η ταχύτητα του κύματος που έρχεται.

Η επίπτωση της επιδημίας στο ΕΣΥ που αρχίζει να αποτυπώνεται ολοένα πιο έντονα, αποτελεί επίσης έναν άλλο κρίσιμο δείκτη για τις εισηγήσεις τους και προφανώς και για τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Η ασφυκτική κατάσταση, την οποία βίωσε η Θεσσαλονίκη τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο «στοιχειώνει» τους αρμόδιους επιστημονικούς και υγειονομικούς φορείς, και θεωρείται δεδομένο πως θα ληφθεί εφεξής κάθε μέτρο που θα απομακρύνει το ΕΣΥ της χώρας ή συγκεκριμένης περιοχής από μία τέτοια πραγματικότητα.

Οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 αυξάνονται σταθερά στις επιβαρυμένες περιοχές, δημιουργώντας εκ νέου συνθήκες πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία – και επί της ουσίας πριν καν αυτά προλάβουν να κάνουν... αποσυμπίεση από το δεύτερο επιδημικό κύμα. Οι τελευταίες ημέρες δείχνουν κλιμάκωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία τόσο στην επικράτεια όσο και στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει κάθε μέρα την τελευταία εβδομάδα και τα μισά κρούσματα της ημερήσιας επιδημιολογικής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των επιδημιολόγων αποτυπώθηκε μεγάλη ανησυχία ειδικά για το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά προάστια.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, χθες καταγράφηκε αύξηση στις νέες εισαγωγές ασθενών με covid-19 σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά 28% σε σύγκριση με εκείνες της περασμένης Τετάρτης, ενώ ειδικά στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου αυξήθηκαν οι εισαγωγές κατά 45%.

Ειδικότερα, χθες έγιναν 193 εισαγωγές ασθενών λόγω κορωνοϊού στο ΕΣΥ, με τις 110 εξ αυτών να γίνονται στα νοσοκομεία της Αττικής.

«Σωτηρία», «Ελπίς» και «Λαϊκό» υποδέχθηκαν δεκάδες ασθενείς κατά την εφημερία τους. Συνολικά, στο λεκανοπέδιο οι νοσηλευόμενοι ήταν χθες 747, με τους 146 να βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ή Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Για τρεις συνεχόμενες ημέρες αυτή την εβδομάδα η επιδημία έχει ξεπεράσει τα 1.000 κρούσματα – χθες καταγράφηκαν 1.070 – με αποκορύφωμα την περασμένη Τρίτη όταν ξεπέρασαν τα 1.200. Ο Φεβρουάριος φτάνει τα 4.025 κρούσματα σε μόλις τέσσερις ημέρες.

Ωστόσο, πίσω από τον ημερήσιο αριθμό των θετικών στον κορωνοϊό ατόμων οι ειδικοί «βλέπουν» τους ασθενείς που θα εκδηλώσουν σοβαρή νόσο και θα χρειαστούν νοσηλεία. Έχει εκτιμηθεί ότι το 10%-15% των περιστατικών κορωνοϊού νοσηλεύονται, και το 5% αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Αρα από τα κρούσματα των τριών τελευταίων ημερών και μόνο προκύπτει ένας αριθμός τουλάχιστον 300 ασθενών στο ΕΣΥ τις επόμενες 10-15 ημέρες.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον 440 ασθενείς με τους 249 διασωληνωμένους – χθες μάλιστα καταγράφηκε αύξηση στους διασωληνωμένους, κατά 3 ασθενείς. Οι αριθμοί ως προοικονομία, ακολουθούν την εκτίμηση του κ. Τσιόδρα για σχεδόν προδιαγεγραμμένη «επιβάρυνση» στις ΜΕΘ το επόμενο διάστημα, με 80 έως 100 επιπλέον διασωληνωμένους. Ο ίδιος μάλιστα ανέφερε και το ενδεχόμενο να εκτιναχθούν και πάλι στους 600 οι διασωληνωμένοι όπως ήταν τον περασμένο Νοέμβριο, στο πλαίσιο του χειρότερου σεναρίου για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας που ξετύλιξε μιλώντας προχθές στη Βουλή, τοποθετώντας το χρονικά τον Μάρτιο.

Εκτός της Αττικής, σήμα κινδύνου εκπέμπεται και από άλλες περιοχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επιδημιολόγοι εισηγούνται το «κοκκίνισμα» τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και ολόκληρης της Αχαΐας – μέχρι τώρα στο «κόκκινο» ήταν ο δήμος Πατρέων μόνο.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκο Χαρδαλιά.

Η ανοδική πορεία της πανδημίας σε αρκετές περιφερειακές ενότητες κοκκινίζει σταδιακά και τον επιδημιολογικό χάρτη των τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών. Χαλκιδική, Αχαΐα και Εύβοια «βράζουν», κάτι που μαρτυρούν και οι σχετικοί αριθμοί: 33 νέες διαγνώσεις και 31,16 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού για τη Χαλκιδική, 81 νέες λοιμώξεις και 26,1 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για την Αχαΐα και 55 νέα κρούσματα χθες και 26,09 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους για την Εύβοια αντίστοιχα.

Θωμαϊδης: Αύξηση 180% του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής σε μια εβδομάδα

Την απότομη αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται στα λύματα της Αττικής, αποκάλυψε μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης. Όπως είπε, μέσα σε μια εβδομάδα αυξήθηκε περισσότερο από 180% το ιικό φορτίο, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στο 42%, όπως τόνισε. «Αυτό μας υποδεικνύει ότι έρχεται το τρίτο κύμα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, πως η σταδιακή αύξηση έχει ξεκινήσει από τα Χριστούγεννα και ευχήθηκε αυτή την απότομη αύξηση να μην την δούμε και σε κρούσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαϊδή, σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς. Όπως είπε, στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο είχε παρατηρηθεί εξίσου απότομη αύξηση. Μιλώντας για τα τεστ, εκτίμησε ότι αν πράγματι γίνονταν περισσότερα θα βρίσκαμε και περισσότερα κρούσματα, εξήγησε όμως ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν τόσα τεστ.


Ειδήσεις σήμερα:

Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές του Μαρτίου

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υποδέχονται οκταπλάσιους πρόσφυγες σε ετήσια βάση από ότι με Τραμπ

Κόστα Ρίκα: Κατασχέθηκαν 2 τόνοι κοκαΐνης προτού αναχωρήσουν για το Βέλγιο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (52)

ego

Προς τρολαρες του 0,60Ε που γράφετε απο το παγκάκι με φρεντο/τσίγαρο και τυρόπιτα ανα χείρας. Ποιά χούντα ρε βλαμμένα? άντε να ξυριστείτε και να κάνετε ένα μπάνιο να ξελαμπικάρετε. Έτσι είναι οι χούντες ρε? Για τραβάτε στην Β.Κορέα, την Βενεζουέλα, την Κούβα και ποστάτερε τέτοιες χαζομάρες να δείτε για πότε θα χτυπήσει η πόρτα και σας πάρουν σηκωτούς προς άγνωστη κατεύθυνση. Προσπαθούμε να σώσουμε ζωές, βλάκες. Όσο για τους φασίστες και τους κυραληφόπουλους που τους πειράζουν οι ξένοι, βάλτε πρώτα εσεις την μασκούλα σας και τηρείστε τα μέτρα να δώσετε το καλό παράδειγμα σαν ανώτεροι έλληνες και μετά κάνετε υποδείξεις. Απ' την άλλη, αν δεν έρθουν τουρίστες ρε βλαμμένοι, πως θα δούλευε ο τουρισμός και εσείς? 23% του ΑΕΠ. Οι άλλες χώρες που δουλέψανε, όλοι χαζοί ήταν και εσείς οι έξυπνοι? Άμα είναι να σας προτείνουμε για νόμπελ οικονομίας...Γενικά και οι δυο (αναρχοταλιμπάνες και κυραληφόπουλοι) μην ασχολείστε με την πανδημία, κανα λακι λουκ κανα αρλεκιν που είναι και εικονογραφημένα...για μέχρι εκεί είστε.

Ε Λ Λ Η Ν Α Σ - ΣΟΥΗΔΙΑ

Βολταράκια στην Ερμού για ψώνια θέλατε εν μέσω πανδημίας. Ιδού τώρα κατάντια στο μεγάλο χωριό την Αθήνα. Τις ίδιες ΒΛΑΚΕΙΕΣ έκαναν και οι Σουηδοί και έφτασαν τώρα να θρηνούν 12.100 νεκρούς, και 600.000 κρούσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι δυο πρωτεύουσες Αθήνα και Στοκχόλμη είναι πρώτες σε νεκρούς και κρούσματα σε εκάστη χώρα. ΒΑΛΤΕ ΜΥΑΛΟ, και αφήστε τις βόλτες, αν δεν θέλετε ταξιδάκι στον άλλο κόσμο

Κεραμίδα

Εξαφανίσου! Είσαι επικίνδυνη αλαζονική και αντιπαθέστατη!!!!

Το χάλι της Δημόσιας "Υγείας"...

Που καμμιά μεταπολιτευτική κυβέρνηση δεν προσπάθησε κάν να αναβαθμίσει(!) προτιμώντας να πληρώνει στρατιές Δημοσίων είτε για προσωπική τους προστασία...είτε καλύπτοντας ρουσφέτια ψηφοφόρων της...καλούμεθα εμείς σήμερα να "αναπληρώσουμε" με υποχρεωτικό περιορισμό κατ'οίκον και στέρηση προσωπικών ελευθεριών μας...

μπαταχτσης

Στο μεταξύ ούτε ένας θάνατος από απλή γρίπη. Απίστευτο ???

ΕΡΩΤΗΣΗ

Μηπως υπαρχει γριππη και μερικοι θανατοι τους βαζουν στον κορονοιο????

Στατιστικός

Όταν συγκρίνει κάποιος τους θανάτους από γρίπη με τους θανάτους από κορωνοιό θα πρέπει να τους κάνει στην ίδια χρονική περίοδο. Έτσι αποδεικνύεται ότι δεν είναι μια απλή γριπούλα...

Jansss

Λογικό είναι. Οι νεκροί από γρίπη είναι κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία 200-300 άτομα σε συνθήκες πλήρους ανοίγματος όλων. Λογικό τώρα με καραντίνες και χρήση μάσκας να μην υπάρχει καν ο ιός αυτός.

Κεραμίδα

Εξαφανίσου! Είσαι επικίνδυνη αλαζονική και αντιπαθέστατη!!!!

ego

σας χαλάει την σούπα με την βάση εισόδου στα πανεπιστήμια? Οπως δεν γίνεται να έχουμε και τυφλό ταξιτζή έτσι δεν γίνεται να έχουμε και φοιτητές του 2 στα 20. Σου φαίνεται άδικο? Και αστυνομία και ξύλο μέχρι να γίνεται άνθρωποι, λεχρίτες. Και στα ν+2 τον μπούλο. Αυτά για του λόγου σου

Τα αποτριχάδικα μην κλείσουν

Για όλα τα άλλα, δεν μας νοιάζει εμας τις γυναίκες. Ας μείνουν κλειστά

Νικος

Ο ιος πλεον μαθαμε πως κολλαει μετα τις 6 και μονο τα Σαββατοκυριακα. ΧΑΧΑΧΑ... μιλαμε το μεγαλυτερο δουλεμα και η δικτατορια του Μητσοτακη.

ego

το 0,60Ε σας πιστώθηκε στο λογαριασμό. Ευχαριστούμε για την συνεργασία.

Επιδημία ;

Πανδημία δεν έχουμε ;

Πόσο ακόμα??

Υποτίθεται τον Νοέμβριο μας έλεγαν οτι αν το ποσοστό θετικότητας είναι κάτω από 4%, τότε η περιοχή είναι πράσινη και μπορεί να γίνει άρση μέτρων. Τότε ήταν στο 13%-15%. Χθες ήταν στο 2,41% και ξαφνικά έχει γίνει πανικός.... να κλείσουν όλα!!! Επίσης, στο πρώτο Lockdown δεν υπήρχε καμία απαγόρευση κυκλοφορίας... Πόσο μυαλό θέλει οτι αν μπορεί ο κόσμος να είναι μέχρι τις 18.00 έξω, από τις 15.00-18.00 θα γίνει πανικός με τους 25 βαθμούς ? Η είναι ανίκανοι ή απλά έχουν άλλο σκοπό....

ξου

Αυτό ακριβώς. Τον Μάρτιο δεν υπήρχε καμία απαγόρευση κυκλοφορίας και ούτε φορούσα με μάσκες έξω υποχρεωτικά. Ακόμα και στα σουπερμάρκετ αν ήθελες έβαζες μάσκα. Για ποιο τύπου Μαρτίου λένε μας δουλεύουν; Ας το κάνουν λοκνταουν τύπου Μαρτίου καλύτερα θα είναι.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης