Καστοριά: Φταίει η διαρροή υγραερίου για την έκρηξη που ισοπέδωσε το ξενοδοχείο «Τσάμης»;

Καστοριά: Φταίει η διαρροή υγραερίου για την έκρηξη που ισοπέδωσε το ξενοδοχείο «Τσάμης»;

 «Δεν είχαμε διαφορά με κανέναν, δεν ξέρουμε πώς έγινε» είπε στο protothema.gr ο ιδιοκτήτης - Η ιστορία του ξενοδοχείου - Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

kastoriaekriksi__1_
Σε εξέλιξη είναι η έρευνα των Αρχών για τα αίτια της τρομακτικής έκρηξης τα ξημερώματα της Πέμπτης που ισοπέδωσε το τετραώροφο ξενοδοχείο «Τσάμης» στην Καστοριά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής ως πιθανότερο αίτιο θεωρείται μια εσωτερική έκρηξη, οφειλόμενη σε παρατεταμένη διαρροή υγραερίου που «πλημμύρισε» όλο το ισόγειο του.

Η ισχύς της έκρηξης ήταν τέτοια, που όχι μόνο συντάραξε την πόλη αλλά έγινε αισθητή και στο Άργος Ορεστικό, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 10χλμ. Γυαλιά, θραύσματα, μεταλλικά αντικείμενα του ξενοδοχείου διασκορπίστηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 80 μέτρων. Εντυπωση προκάλεσε στον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καστοριάς Χαράλαμπο Καραταγλίδη ότι παρά την πλήρη κατεδάφιση που υπέστη το κτίριο, μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί καμία φθορά σε κάποιο άλλο κτίριο. «Εκεί κοντά υπάρχουν σπίτια σε απόσταση 100-150 μέτρων. Μας είναι απίστευτο το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία άλλη αναφορά για ζημιές»  τόνισε σε τοπικά μέσα.

Από το συμβάν δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός, με τον ιδιοκτήτη να επιβεβαιώνει στις Αρχές  πως το κατάλυμα ήταν εκτός λειτουργίας περίπου 12 μήνες και δεν υπήρχε κανένας στις εγκαταστάσεις του.


έκρηξη στο ξενοδοχείο τσαμης Καστοριάς



To μέγεθος της καταστροφής

Οι πρώτες εικόνες με drone που δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής. Παρατηρήστε πώς το ξενοδοχείο κατέρρευσε με προσανατολισμό προς το Βορρά (προς Καστοριά).

Hotel Tsamis – ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ. Απίστευτα πλάνα από το drone του alphafm.gr
Κλείσιμο



Άγνοια για τα αίτια της έκρηξης δηλώνει στο protothema.gr ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Βασίλης Τσάμης


Άγνοια για το τι μπορεί να προκάλεσε την τεράστια έκρηξη που οδήγησε στην πλήρη κατάρρευση του ξενοδοχείου του στην Καστοριά, δήλωσε στο protothema.gr ο ιδιοκτήτης του Βασίλης Τσάμης.
kas2

«Θα περιμένουμε την έρευνα της Πυροσβεστικής. Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακόμη τι προκάλεσε την έκρηξη. Δεν έχουμε διάφορες με κανέναν!», μας είπε χαρακτηριστικά ο ιδιοκτήτης και τόνισε ακόμη πως οι δεξαμενές αερίου στον προβλεπόμενο χώρο είναι άθικτες. Επίσης επισήμανε πως υπάρχει σύστημα που ανιχνεύει ενδεχόμενη διαρροή. Για μας είναι σημαντική η έρευνα της Πυροσβεστικής. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι συνέβη. Ούτε τι προκάλεσε την τεράστια έκρηξη. Ακόμη βρισκόμαστε στη διαδικασία κατάσβεσης. Το μάθαμε χθες το βράδυ και ήρθαμε κατευθείαν εδώ. Δεν ξέρω αν και πως θα αποζημιωθεί η οικογένειά μας», υποστήριξε ο κ. Τσάμης.
kastoriaekriksi__3_
kastoriaekriksi__4_

Στήριξη από το Επιμελητήριο Καστοριάς

Την στήριξή του στην οικογένεια Τσάμη, εκφράζει το Επιμελητήριο Καστοριάς, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα fonikastorias. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καστοριάς, εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στην οικογένεια Τσάμη, για την ασύλληπτη καταστροφή που υπέστη η ιστορική ξενοδοχειακή μονάδα της οικογένειας.

Το εμβληματικό ξενοδοχείο Τσάμης έχει συνδεθεί άρρηκτα τόσο με την απαρχή της τουριστικής ανάπτυξης της Καστοριάς, όσο και με προσωπικές στιγμές των περισσότερων Καστοριανών και θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων μας.

Το Επιμελητήριο Καστοριάς δηλώνει παρόν σε οποιαδήποτε βοήθεια δίνατε να παράσχει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές της οικογένειας Τσάμη».
fotia1
kastoria-7-2048x1152
tsamis

Το εμβληματικό «Hotel Tsamis»

Το εμβληματικό ξενοδοχείο «Hotel Tsamis» κτίστηκε το έτος 1977-78 δίπλα στην όχθη της λίμνης της Καστοριάς από τους αδερφούς Γρηγόρη & Κωνσταντίνο Τσάμη. Ήταν το πρώτο ξενοδοχείο που ανεγέρθηκε εκτός του αστικού ιστού, στην είσοδο της πόλης και την περιοχή Πέτρα.

τσαμης1


Κτισμένο σε σχέδια του Θεσσαλονικιού αρχιτέκτονα Βάϊου Ζαχαριάδη, ήταν ένα από τα πρώτα κτίρια που προσέγγιζε το γνωστό νεοπαραδοσιακό μακεδονίτικο στυλ που κατέκλυσε την πόλη αργότερα κατά τις δεκαετίες ’80 και ’90. Εμφανείς και οι επιρροές του ύστερου μοντερνισμού.

τσαμισ_4


Η κάτοψή του αποτελούνταν από δύο μακρόστενους όγκους, διατεταγμένους να σχηματίζουν μια αμβλεία γωνία, ώστε να παρέχεται στα δωμάτια απρόσκοπτη θέα προς τη λίμνη και την πόλη της Καστοριάς.

τσαμις5


Πρωτοπόρο κατάλυμα για την εποχή του με προβλήτα για πρόσδεση πλεούμενων, χάραξε δρόμους για τον σύγχρονο παραθερισμό στη Δυτική Μακεδονία, προσέφερε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για δεκαετίες, ενώ στην αίθουσα εκδηλώσεών πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες χοροεσπερίδες και πολιτικές συγκεντρώσεις επί 40 χρόνια.

τσαμισ2



Ειδήσεις σήμερα:

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα κρίνει την αποφυλάκιση του Κορκονέα

Συντάξεις: Πότε θα πληρωθούν οι κύριες και επικουρικές του Μαρτίου

ΠΟΥ: «Σενάριο ταινίας» η θεωρία περί διαρροής του κορωνοϊού από κινεζικό εργαστήριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης