Στείρωση αδέσποτων και ιδιόκτητων ζώων, η μόνη λύση

Στείρωση αδέσποτων και ιδιόκτητων ζώων, η μόνη λύση

Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, Πρόεδρος της Save a Greek Stray, MA Animal Studies γράφει στο ΘΕΜΑ και εξηγεί γιατί είναι σημαντικό να στειρώνουμε τα αδέσποτα και ιδιόκτητα ζώα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
steirosiadespota

«Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, ήθελα όσο τίποτα ένα κουτάβι. Παρακαλούσα τους γονείς μου να μου αγοράσουν ένα, για πολλά χρόνια. Hθελα ένα θηλυκό Golden Retriever για να μπορέσει κάποια στιγμή να κάνει κουτάβια και να γεμίσει το σπίτι μας από τη χαρά που αναπόφευκτα φέρνουν μαζί τους.

Παρόλο που η ευχή μου έγινε πραγματικότητα και οι γονείς μου αγόρασαν την πανέμορφη Ντόλυ μου, εκείνη δεν ζευγάρωσε ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα, φέρνοντάς της διάφορους μνηστήρες στο σπίτι, αλλά η Ντόλυ είχε δική της βούληση και δεν ενέδωσε. Hμουν τότε εννέα χρονών και σήμερα, σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, έχω αφιερώσει τον χρόνο μου στο να εξηγώ σε κοριτσάκια όπως ήμουν και εγώ, αλλά και σε άλλα τόσα αγοράκια, γιατί το ζευγάρωμα του σκύλου μας είναι λάθος.

fotoarthrou
Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση είναι Πρόεδρος της Save a Greek Stray, MA Animal Studies


Είναι λάθος για πολλούς λόγους, αλλά ο βασικότερος είναι η εικόνα που βλέπουμε όλοι στους δρόμους πηγαίνοντας στη δουλειά μας. Σκυλιά και γάτες χτυπημένα από αυτοκίνητα, ζώα χαμένα χωρίς καμία ελπίδα για επιβίωση. Αυτό που δεν βλέπει ο περισσότερος κόσμος όμως, είναι η μάχη που δίνουν οι Eλληνες φιλόζωοι για να μαζέψουν ένα πρόβλημα που πλέον δεν συμμαζεύεται.

Η ουτοπική εικόνα του σκύλου στο φυσικό του περιβάλλον είναι ένα ψέμα που χρησιμοποιούν πολλοί, σε έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος μόνο για ένα είδος, τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος εξημέρωσε τον σκύλο και τον έκανε ευάλωτο και εξαρτημένο από εκείνον, γιατί αυτό τον συνέφερε, και όμως, όταν έρχεται η ώρα να αναλάβει τις υποχρεώσεις και την ευθύνη που φέρνει μια τέτοια παρέμβαση στη φύση, ως συνήθως, την αποποιείται. Ο σκύλος στη σημερινή του μορφή δεν μπορεί να επιβιώσει στον δρόμο, ούτε στη φύση. Αυτό σημαίνει ότι τα σχεδόν 3 εκατομμύρια αδέσποτα της Ελλάδας είναι καταδικασμένα σε θάνατο.
Ο κόσμος, δυστυχώς, νομίζει, ή θέλει να νομίζει, ότι τα αδέσποτα αυτά κατέβηκαν από τον ουρανό και ότι δεν συνδέονται με κανέναν τρόπο με τα δικά τους «καθαρόαιμα» ζώα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, κάθε αδέσποτο προέρχεται από έναν «καθαρόαιμο» πρόγονο, ο οποίος όταν σταμάτησε να είναι τόσο γλυκούλης, κατούρησε σε κάποιο χαλί, ή γάβγισε λίγο παραπάνω γιατί ήταν κλειδωμένος όλη μέρα στο μπαλκόνι (ή επειδή απλά είναι σκύλος), αφέθηκε στον δρόμο, σαν παιχνίδι που βαρέθηκε κάποιο παιδί.

image0


Αυτό που αδυνατούν να καταλάβουν οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ότι η στείρωση είναι απάνθρωπη και ότι είναι ενάντια στη φύση είναι ότι ο ίδιος ο σκύλος τους είναι ενάντια στη φύση, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε πλέον να επιβιώσει σε αυτήν. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι όταν υπάρχει ένα τόσο τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα στη χώρα μας, δεν υπάρχει περιθώριο για άλλες γέννες. Κάθε γέννα που επιλέγει ένας ασυνείδητος να γίνει στερεί τη ζωή από 2 -12 πλάσματα που ήδη υποφέρουν στον δρόμο ή σαπίζουν σε κάποιο καταφύγιο. Ναι! Σε οποιοδήποτε καταφύγιο... μέχρι και στο δικό μας! Η λύση των αδέσποτων πρέπει να καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν είναι τα καταφύγια, είναι η στείρωση. Η στείρωση αδέσποτων, αλλά και δεσποζόμενων ζώων.

Το να συζητάμε για δημοτικά κυνοκομεία, ακόμα και ιδιωτικά καταφύγια σαν το δικό μας, και να τα παρουσιάζουμε σαν μαγική λύση στο πρόβλημά μας είναι παραπλανητικό και πολύ μακριά από την αλήθεια. Οσα καταφύγια και να χτίσουμε, όσα ζώα και αν στριμώξουμε (με τρομακτικές συνέπειες) σε αυτά, το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας δεν επιτρέπει την επίλυσή του. Εάν δεν χρηματοδοτηθούν εκατοντάδες προγράμματα μαζικών στειρώσεων, και δεν γίνει υποχρεωτική η στείρωση για όλα τα ιδιόκτητα ζώα, η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, και οι άνθρωποι που αγαπούν πραγματικά και ουσιαστικά τα ζώα θα τρέχουν πανικόβλητοι, κάνοντας τελικά μια τρύπα στο νερό».

Ειδήσεις σήμερα: 

Στο «κόκκινο»: Σε 9 μέρες υπερδιπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Ροδόπη: Έκλεψε πιστωτική κάρτα και ψώνιζε επί τέσσερις ημέρες

Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με πτώμα που βρέθηκε σε χωματερή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης