Καιρός: Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία - Λίγες βροχές στα δυτικά μέχρι την Κυριακή

Καιρός: Ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία - Λίγες βροχές στα δυτικά μέχρι την Κυριακή

Βελτιωμένος ο καιρός την Παρασκευή, λίγες βροχές στα δυτικά  - Συννεφιασμένος και βροχερός καιρός μέχρι και την Κυριακή, με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας - Έρχονται θερμότερες μάζες, επιμένει το κρύο στα βόρεια - Τι είναι ο καιρός «τύπου Π»

kairos__anemoi_loutraki
Αλλάζει σταδιακά ο καιρός  από την Παρασκευή καθώς η θερμοκρασία  θα αρχίσει να ανεβαίνει σιγά σιγά, με λίγες βροχές στα δυτικά

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τοπικές βροχές ακόμα και χιόνια στα ορεινά προβλέπονται για σήμερα στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα υπάξουν νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Παγετός θα σημειωθεί κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες στη Θράκη, με πιθανότητα χιονόπτωσης.

 Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί ηλιοφάνεια, με λίγες όμως τοπικές συννεφιές. Ο καιρός θα παραμείνει συννεφιασμένος και βροχερός  μέχρι και την Κυριακή, με άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς έρχονται θερμότερες μάζες, ωστόσο το κρύο στα βόρεια θα συνεχίσει στα βόρεια τμήματα της χώρας. 

Βίντεο καιρού: Η πρόγνωση μέχρι και την Κυριακή - «Αερομεταφερόμενη από τα ορεινά η χθεσινή ασθενής χιονόπτωση»


Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη  από την Παρασκευή διαδοχικά βαρομετρικά θα επηρεάσουν τη χώρα μας από τα δυτικά και θα επικρατήσει καιρός τύπου «Π». Ο καιρός τύπου «Π» είναι όταν οι βροχές ή οι καταιγίδες εκδηλώνονται στα δυτικά, τα βόρεια και το ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο σχηματίζοντας το γράμμα «Π» της ελληνικής αλφαβήτου και για αυτό έχει καθιερωθεί σαν τύπος καιρού «Π».

Αυτός ο καιρός προκύπτει όταν βαρομετρικά χαμηλά από τα δυτικά της χώρας μας ακολουθούν βορειοανατολική τροχιά. Οι νεφικές μάζες που συνοδεύουν αυτά τα συστήματα κακοκαιρίας, πηδαλιουχούμενες από τα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας «δυσκολεύονται» να περάσουν την οροσειρά της Πίνδου.

Αυτό συμβαίνει διότι το δυναμικό αίτιο που τροφοδοτεί αυτές, βρίσκεται αρκετά πιο δυτικά, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δύναμη να «νικήσουν» αυτό το φυσικό εμπόδιο και από την άλλη ο στροβιλισμός τους γύρω από το κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού τις αναγκάζει να κινηθούν σε βορειοανατολική τροχιά.

Μετά τη δυτική χώρα επηρεάζονται τα βόρεια και κυρίως βορειοανατολικά τμήματα και στην ολοκλήρωση αυτής της τροχιάς το ανατολικό – βορειοανατολικό Αιγαίο.

Καιρός τύπου «Π» προκύπτει και σε περιπτώσεις όπου βαρομετρικά χαμηλά κινούνται από τα δυτικά προς τα ανατολικά και όταν συναντούν την οροσειρά της Πίνδου αποδιοργανώνονται και στη συνέχεια οργανώνονται εκ νέου καθώς συναντούν τη θάλασσα του Αιγαίου.

Ειδήσεις σήμερα:

Καιρός: Υποχώρησαν τα έντονα φαινόμενα - Ήλιος με «δόντια» στις περισσότερες περιοχές

Φοιτητικό συλλαλητήριο στην Αθήνα - Κόντρα για τις δηλώσεις Συρίγου

Πόλεμος για τα εμβόλια: Το 2023 αντί για φέτος θα έχει εμβολιαστεί το 70% των Ευρωπαίων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης