LIVE

Κορωνοϊός

Κρούσματα: Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής - Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»

ENTAΤΙΚΗ_ΝΕΑ_2

Υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα - Κεντρικός τομέας Αθηνών αλλά και προάστια «κοχλάζουν» - «Καμπανάκι» από Δημόπουλο: Επικίνδυνοι μήνες Φεβρουάριος και Μάρτιος

Την ανησυχία επιστημόνων και κυβέρνησης πυροδοτούν η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, αλλά και οι εστίες της επιδημίας που φουντώνουν κατά τόπους στην επικράτεια.

Χθες, Τρίτη, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 842 κρούσματα κορωνοϊού, σχεδόν διπλάσια από εκείνα που ανακοινώθηκαν προχθές, και που προστέθηκαν σε μια σειρά ημερήσιων καταγραφών που κινούνται σταθερά ανοδικά τις τελευταίες ημέρες, συγκρινόμενα με τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού των αντίστοιχων ημερών της περασμένης εβδομάδας, όπως αυτά είχαν προκύψει από ανάλογο αριθμό ελέγχων.

Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 436 κρούσματα τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έναντι 320 τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, 334 την Κυριακή 24 Ιανουαρίου έναντι 237 την αμέσως προηγούμενη Κυριακή και 605 το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, 95 περισσότερα από εκείνα που είχαν καταγραφεί το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

Παρότι οι επιστήμονες αξιολογούν συνολικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και δεν απομονώνουν τις ημερήσιες καταγραφές θετικών κρουσμάτων – οι οποίες όπως λένε μπορεί να έχουν συγκυριακό χαρακτήρα-, εν τούτοις τις παρακολουθούν προσεκτικά αναζητώντας σημάδια τυχόν έξαρσης ώστε να την αποτρέψουν ή να την περιορίσουν εγκαίρως.

Η εβδομάδα που διανύουμε έχει κρίσιμο χαρακτήρα, καθώς από τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτής όπως και της προηγούμενης, η Επιτροπή στην τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Παρασκευής θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα κάνει την εισήγησή της προς την κυβέρνηση για άνοιγμα ή μη άλλων δραστηριοτήτων της οικονομίας.

Με δεδομένο ότι το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Λυκείων, μία μείζονα προτεραιότητα στη διαδικασία επιστροφής στη (μερική) κανονικότητα, έχει δρομολογηθεί για την ερχόμενη Δευτέρα, θεωρείται βέβαιο ότι η Επιτροπή θα επικεντρωθεί στον ασφαλή τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει αυτό, καθώς αυξάνονται και οι επιβαρυμένες, «κόκκινες» περιοχές. Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, είχε αναφερθεί για τους μαθητές Λυκείου ότι, επειδή συμπεριφέρονται σαν ενήλικες στη μετάδοση του κορωνοϊού, στις «κόκκινες» περιοχές δεν θα επιστρέψουν στις αίθουσες συμβάλλοντας στην αύξηση της διασποράς αλλά θα συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση.

Ποιες περιοχές «κοκκινίζουν»

Εκτός από την Αττική που βρίσκεται σταθερά στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών, τα τελευταία 24ωρα επιδημιολογικός συναγερμός έχει σημάνει και για άλλες περιοχές. Διψήφια νούμερα νέων διαγνώσεων κορωνοϊού καταγράφουν οι περιφερειακές ενότητες Έβρου (10), Βοιωτίας (13), Αχαΐας (29), Λέσβου (14), Μαγνησίας (13), Μεσσηνίας (12).

Υπενθυμίζεται ότι σε Λέσβο και Βοιωτία ισχύουν αυστηρά lockdown που παρατάθηκαν έως 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο τα κρούσματα συντηρούν σταθερά την ανησυχία.

Επίσης, αυξημένη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους (ιικό φορτίο) παρουσιάζουν οι ενότητες Χαλκιδικής με 16 κρούσματα (ιικό φορτίο 15,11 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους), Εύβοιας με 38 (18,03), Ξάνθης με 12 (10,79), Κοζάνης (10,65), Λάρισας με 37 (13,01) και Καρδίτσας με 14 νέα κρούσματα (12,33).

Ανησυχητική και η εικόνα της περιφερειακής ενότητας Μυκόνου με 6 κρούσματα χθες και υψηλό ιικό φορτίο 59,21 κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό της και με δεδομένη την επιχειρησιακή δυσκολία στη διακομιδή ασθενών.
xartis26


Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

Με τα μισά χθεσινά κρούσματα κορωνοϊού (427) στην Αττική, η ιδιαίτερη περίπτωση του λεκανοπεδίου ταράζει τα ύδατα της επιφανειακής σταθεροποίησης των προηγούμενων ημερών. Οι επιστήμονες δεν έχουν αποφανθεί ακόμη αν είναι συγκυριακή ή όχι αυτή η έκρηξη των κρουσμάτων ούτε την αποδίδουν ξεκάθαρα στην επαναλειτουργία των σχολείων ή του λιανεμπορίου. Το μόνο που επαναλαμβάνουν είναι πως η χώρα έχει υψηλό ιικό φορτίο, γεγονός που σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα (αναφέρθηκε ότι με το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε η κινητικότητα του πληθυσμού κατά 16%) μπορεί να οδηγήσει σύντομα σε αύξηση του δείκτη αναπαραγωγής της λοίμωξης του κορωνοϊού, του Rt. Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Τετάρτη ο δείκτης Rt ήταν 0,87 έχοντας σημειώσει άνοδο από την αμέσως προηγούμενη εβδομαδιαία αναφορά που ήταν 0,77.

Κεντρικός τομέας Αθηνών αλλά και προάστια «κοχλάζουν» σύμφωνα με την αναφορά του ΕΟΔΥ. Χθες ανακοινώθηκαν 113 νέα κρούσματα από το κέντρο της Αθήνας, 76 από τα βόρεια και 67 από τα δυτικά προάστια, με υψηλό και το ιικό φορτίο σε αυτές τις περιοχές.

Η Δυτική Αττική σημείωσε 28 νέες διαγνώσεις και 17,4 μολύνσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Την Παρασκευή ο κ. Χαρδαλιάς είχε κάνει έκκληση στους κατοίκους του Δήμου Ασπροπύργου για αυστηρή τήρηση των μέτρων προς αποφυγή περαιτέρω αύξησης της διασποράς. Ο δήμος βρίσκεται σε lockdown έως την 1η Φεβρουαρίου.

Αύξηση καταγράφεται και στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr, από τις 150 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 που έγιναν χθες σε όλη τη χώρα, οι 77 καταγράφηκαν σε νοσοκομεία του λεκανοπεδίου. «Σωτηρία» και «Αμαλία Φλέμινγκ» υποδέχθηκαν το προηγούμενο 24ωρο κατά δεκάδες και πάλι τους ασθενείς. Συνολικά, στα νοσοκομεία της Αττικής νοσηλεύονται 611 ασθενείς, εκ των οποίων οι 140 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης η κατάσταση είναι σαφώς βελτιωμένη, με 343 ασθενείς σε απλές κλινικές covid-19 και άλλους 98 σε ΜΕΘ.

Συνολικά, στα νοσοκομεία του ΕΣΥ νοσηλεύονται 1.434 ασθενείς με λοίμωξη covid-19. 

Ειδήσεις σήμερα

ΗΠΑ: Kατά της δίκης του Τραμπ 45 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές

ΗΠΑ: Επαρκείς δόσεις εμβολίων για 300 εκατ. Αμερικανούς έως το τέλος του καλοκαιριού

Survivor: Στον... τάκο Ανθή Σαλαγκούδη, Περικλής Κονδυλάτος και Ασημίνα Ιγγλέζου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (49)

Το Reset ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Restart

Για τους νεοφιλελεύθερους σανοφάγους ευρωέλληνες που ήθελαν να έχουν γερμανική υπηκοότητα ! Δεν θα κάνει επανεκκίνηση αλλά ολική διαγραφή και επιστροφή στις μεσαιωνικές ρυθμίσεις αγοράς και κοινωνίας . Σκλαβακια και Ευγενείς

Καναλάρχης

Τα ΜΜΕ χρειάζονται άμεση οικονομική ενίσχυση στηρίζουμε την εργασία και την μετάδοση της αλήθειας μέσα από τα δελτία ειδήσεων.Τωρα είναι η σειρά της πολιτείας να μας συνδράμει.Η είδηση είναι ένα πολύτιμο αγαθό.

Μητσοτάκη Θέλατε ;

Φάτε τον κούλη (τσίπρας με γραβάτα) σανοφάγοι ευρωέλληνες που δεν μπορείτε να καταλάβετε το καρκίνωμα που ήταν μια ζωή η άθλια αυτή πολιτική οικογένεια ! Φατε τους στη μούρη να σας λένε ψέματα ότι δήθεν αντιδρα ο Σαμαράς Παράδοση αιγαίου και εμβολιάκι για όλους με μασκουλα ! Ούστ πρόβατα που νομίζατε ότι είστε άνθρωποι και ευρωπαίοι

Τάκης

Τα τρολ κάνουν πάρτυ εδώ μέσα.

Νίκος

Δεν σου αρέσουν οι αλήθειες κομματόσκυλο μαύρο ξύλο θα φάτε!!!

beer

Αυτό που με τρομάζει είναι ότι δεν θα επανέλθουμε ποτέ στην κανονικότητα. Αυτή θα είναι η μίζερη ζωή μας μέχρι να πεθάνουμε. Αιώνιο lockdown

Γιώργος

Ήρθε η στιγμή να βγούμε στους δρόμους μετά και την προδοσία του Αιγαίου μας.Το σύνθημα μας το δίνουν οι Ολλανδοί!!! ΟΛΟΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!!!!!

ΖΝ

Μαζεψτε τους γυφτους που κυκλοφορουν ελευθεροι απο εδω και απο εκει, απελαστε ολους τους λαθρομεταναστες, κλειστε ολα τα συνορα να μην μπαινει κουνουπι και θα δειτε πως θα εξαφανιστει και ο ιος.

Α

Τρόμος.2.3% η θετικοτητα Στους 1400 οι νοσηλευόμενοι ενώ όταν μας κλείσανε ήταν 4500.Στις εντατικές 283 και στα χειρότερα μας 627.Που είναι η αύξηση;

Ασυμπτωματικος φορεας

Οι μισές εισαγωγές covid έγιναν στην Αττική? Τι λε βρε παιδί μου? Και να πεις ότι η μισή Ελλάδα μένει στην Αττική.

πανος

Κυβερναει ενας προδοτης, φασιστας, θα φυγει σε λιγο ομως, ο κοσμος θα βγει στους δρομους.

Πες τα ντε....

Ναι, να φύγει, για να έρθει ο δημοκράτης.... Που δεν θέλει την ιδιωτική εκπαίδευση αλλά τα παιδιά του τα στέλνει στο ακριβότερο ιδιωτικό.... Που διακοπεύει ανάμεσα στα κότερα και τα παραθαλάσσια "χαμόσπιτα", και που πάει eurodisney με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο!! Που τον φυλάνε 2 διμοιρίες ματ αλλά οι λάθρο μπαίνουν κατά ριπάς και ο μέσος έλληνας δεν μπορεί πια να περπατήσει ασφαλής ούτε στην πατησίων.... Κερί ανάβουμε περιμένοντας να γυρίσει....

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης