LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης σε Παρλί: Ιστορική η συμφωνία για τα Rafale - Αναφορά με νόημα στα 200 χρόνια της Επανάστασης

mitsotakis__6_

Σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός - Η διμερής σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας σημείωσε πρόοδο, τονίζει η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας

Yπεγράφη σήμερα η σύμβαση για την προμήθεια των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τον υπουργό Εθνικής 'Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, στο υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας, σήμερα.

«Aνοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της χώρας, λίγο μετά τη συμφωνία.

«Η σύμβασης αυτή θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας», τόνισε από την πλευρά της η Φλοράνς Παρλί.

mitsotakis__7_
mitsotakis__5_
mitsotakis-synantisi


Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Επιτρέψτε μου να πω κάποια λόγια στα γαλλικά.

Καλώς ήρθατε Κυρία Υπουργέ Άμυνας της Γαλλίας στην Ελλάδα, σε μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των 18 Rafale που θα αποτελέσουν τη νέα Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδας, εγκαινιάζοντας ένα πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμού και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Είναι η τρίτη φορά που η Πολεμική Αεροπορία της χώρας μας εμπιστεύεται την γαλλική βιομηχανία καθώς προηγήθηκε και το Mirage F1 εδώ και περίπου μισό αιώνα και το Mirage 2000 εδώ και περίπου 30 χρόνια και η εκδοχή 2000-5, εδώ και 15 χρόνια.

Οι προκάτοχοι των Rafale έχουν ήδη αποδείξει την αξία τους στους ουρανούς του Αιγαίου. Και οι πιλότοι είναι εξοικειωμένοι με τα χαρακτηριστικά των πτήσεων, ένας παράγοντας ο οποίος αναμφίβολα έπαιξε ρόλο στην επιλογή μας. Αλλά προφανώς ρόλο έπαιξε και η σημασία της άμεσης διαθεσιμότητας των αεροσκαφών.

Επομένως, σήμερα ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη μακρά ιστορία της στρατιωτικής και στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών μας. Αλλά και νέες ευκαιρίες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Αυτή η αγορά αντανακλά το δόγμα της εθνικής μας στρατηγικής σύμφωνα με τo οποίo η άμυνα μας είναι ένας “δίδυμος” πυλώνας της εξωτερικής μας πολιτικής.

Άλλωστε η θωράκιση της Ελλάδας ποτέ δεν αποτέλεσε κίνδυνο για κάποια άλλη χώρα. Αντιθέτως ήταν πάντα ένας παράγοντας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένδειξη της ανάγκης άμεσης και πιο στενής στρατιωτικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη Μεσόγειο. Στη “mare nostrum” , όπως την αποκαλεί εύστοχα ο Πρόεδρος Macron, εφόσον εκεί συναντώνται τα ζωτικά συμφέροντα όλων των χωρών της Ε.Ε.

Στο τρέχον πλαίσιο, ωστόσο, γίνεται και προωθητική παράμετρος των διερευνητικών επαφών που ξεκινούν με την Τουρκία. Γιατί η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών.

Φέτος, η Ελλάδα γιορτάζει τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της. Η στήριξη της Γαλλίας ήταν μεγάλη και τότε, όπως και σήμερα. Όχι μόνο μέσω των μηνυμάτων της δικής της Επανάστασης, που αποτέλεσε έμπνευση για τη δική μας επανάσταση. Αλλά και εμπράκτως.

Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γαλλία έρχεται από πολύ μακριά και πηγαίνει πολύ μακριά. Το διδάσκει η Ιστορία. Και αυτό αποδεικνύεται και από τις επιλογές των χωρών μας στο πέρασμα του χρόνου.

Με σταθερό στόχο την περιφρούρηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας, αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και τώρα.

Αγαπητή Florence καλώς ήρθατε στην Αθήνα για άλλη μια φορά».

Αναλυτικά η δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας Φλοράνς Παρλί:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Σας ευχαριστώ κατ’ αρχάς για την υποδοχή σας. Περάσαμε, ο ομόλογός μου, ο Νίκος, και εγώ κάποιες ιστορικές ώρες.

Νομίζω ότι είμαι σε θέση να πω ότι, σήμερα, η διμερής σχέση μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας σημείωσε πρόοδο. Όπως, όμως, και η ίδια η Ευρώπη.

Γιατί αυτή η στρατηγική εταιρική σχέση για την οποία είχατε μιλήσει εδώ και σχεδόν έναν χρόνο- στις 29 Ιανουαρίου 2020- με τον πρόεδρο Μακρόν, εγγράφεται σε ένα πλαίσιο στο οποίο επιθυμούμε να προαγάγουμε όλο και περισσότερο την Ευρώπη μας και να συμβάλουμε από κοινού, μεταξύ μας ως Ευρωπαίοι, στην προστασία των συμπολιτών μας και της ασφάλειάς μας.

Θα ήθελα, λοιπόν, να ευχαριστήσω θερμότατα τις ελληνικές ομάδες εργασίας που κατέστησαν δυνατή πρώτα τη διαπραγμάτευση και έπειτα την υπογραφή, σε χρόνο ρεκόρ, μιας σημαντικής σύμβασης.

Μιας σύμβασης που θα επιτρέψει την περαιτέρω ενίσχυση της επιχειρησιακής συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας.

Το 2020 υπήρξε μια πλούσια χρονιά. Και έχουμε, κύριε Πρωθυπουργέ, ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο πυκνό για τις επόμενες ημέρες και τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι δύο αεροπορίες μας θα διεξάγουν κοινές ασκήσεις σε μερικές μέρες. Υπάρχει, επίσης, και το σχέδιο για νέα κοινή άσκηση τον Απρίλιο. Αλλά και στη συνέχεια καθώς το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle θα περιπολεί στη Μεσόγειο, έχω την αίσθηση ότι η Ελλάδα θα μας συνοδεύσει με μια φρεγάτα κατά την επιχείρηση αυτή. Επομένως, το βλέπετε και εσείς, εργαζόμαστε και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και για τη διμερή μας σχέση και για την Ευρώπη.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η περαιτέρω διεύρυνση των εξαιρετικών διμερών σχέσεων, η συνεργασία στον αμυντικό τομέα και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από ελληνικής πλευράς, στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Πρέσβης Ελένη Σουρανή, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας».

Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός σε γηροκομείο στο Μαρούσι: Πάνω από 40 κρούσματα - Είχαν εμβολιαστεί

Ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές στην Κωνσταντινούπολη

Ρωσία: Στους -35 βαθμούς Κελσίου εκπαιδεύονται οι στρατιώτες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Κε Μητσοτάκη, ποια άμυνα;;;;;

Ένα βίντεο που δείχνει βάρκα από Τουρκία να βγαίνει με λαθρομετανάστες στην παραλία του Κυτ Καρα Τεπέ , είναι αληθινό;;;;;;;;;

ΠΟΝΤΙΑΚΉ ΔΟΞΑ

Οι Τούρκοι για όσους δεν το γνωρίζουν είναι πρωτοπόροι στην τεχνολογία και κατασκευή drones. Είμαι σίγουρος 1000% ότι μας κάνουν τρελές πλάκες στις οποίες δεν μπορούμε ν απαντήσουμε. Ένα σερφαρισμα στο ίντερνετ θα σας δείξει και ποιοι αγοράζουν σαν τρελοί drones και πυραύλους απ την Τουρκία. Μην ξεχνάτε επίσης ότι πριν 2 η 3 μήνες έκαναν άσκηση αναχαίτισης πυραύλου στην Στρατόσφαιρα. Αυτά τα ολίγα και αν κάποιος τα αμφισβητεί εδώ είμαστε να τα πούμε.

Τουρκόσπορε

Γρήγορα στη σπηλιά σου

ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Όσο εσύ ο ίδιος έχεις σχέση με τον Πόντο...αλλο τόσο και οι ανοησίες που γράφεις με την πραγματικότητα! Καλά τα drones για το PlayStation....όμως τα Rafale αλλάζουν άρδην τις ισορροπίες στη Ν.Α Μεσογείο! Τα οπλικά συστήματα που φέρουν προσδίδουν απόλυτη υπεροπλία στον αέρα, γι αυτό οι συμπατριώτες σου Μογγόλοι έχουν χάσει τον ύπνο τους...

μπίτλις

ρωσοποντιακή δόξα;

οσο εσυ εχεις σχεση με ποντο

ΤΟΥΡΚΕ ΤΟΣΟ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΗ,ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΥΠΑΛΛΗΛΑΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟΥ?

psit

δεν μας ξεγελαει ο κουλης, για τα ματια του κοσμου, αυτα ειναι ψιχουλα, κουλη που πηγε η μακεδονια απο τα σχολικα βιβλια; κουλη S-400 δεν σαρεσουν; κουλη εκει στη βουλη μαζι τρωγεστε και μαζι τα ιδια ψηφιζετε;

@21.53 ΓΙΟΚ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ-ΝΗΣΙΑ-Υ/Β-Π.Α....Ε psit έλα στον Παππού...!!

...

Κωστης

Παλι καλα που γαυγισε ο Μακρον του Ερντογαν και δεν ειχαμε πολεμο το καλοκαιρι

Σοβαρέψου

Κανένα γαύγισμα κανενός Μακρόν δεν συγκρατεί τον Τούρκο.Τον συγκρατεί οτι ο Ελληνικός Στρατός είναι δυνατός και αν γίνει μπράφ θα κάνουμε τέτοια κόλαση που η Τουρκία θα καταρεύσει ως κρατική οντότητα δια παντός.

Μία είναι η ουσία....

Το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι το καλύτερο μας χαρτί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους βαρβάρους...ίσως μάλιστα ήταν κι ένας βασικός λόγος που τους έκατσε σε αυτό! Απλά συγχαρητήρια!

Αντι Drone στη συνεχεια

Και πλοια, αντιεροπορικη ομπρέλα στα νησια μαζι με αντιπλοικους και καλη οργανωση εντοπισμου των τουρκικων 214. Και δεν κουνιεται φυλλο.

Μπράβο

Πολύ καλή κίνηση

Γιώργος

Μπράβο, δεν το περίμενα, από αναβολή σε αναβολή πήγαινε.

Νικος

Διαλυσετα ολα Κουλη. Φεσωσε τους παντες και τα παντα. Ξερεις εσυ. Δουλιτσα να γινεται. Και με το αζημιωτο παντα.

Georgios kyritsis

κατσαπλια πάλι εσύ;;;;;

2o Γραφείο

Βγήκαν οι τουρκόσποροι από τα λαγούμια τους σήμερα

@2o

Αυτό είναι σεσημασμένο συριζάκι.Θα μου πείς τι συριζαίος τι τούρκος, δύσκολα τους ξεχωρίζεις.

ΚΩΣΤΑΣ21

Τι παραμιλάς ρε χαλβά Φαρσάλων;

ε νταξ

Πες τα ρε φίλε. Αντί να δώσει κανα άσκοπο επίδομα ακόμα, πάει και θωρακίζει την άμυνα της χώρας! Λες και μας νοιάζει, λεφτά να μοιράζει κι ας χάσουμε και κανα νησί. Όλο και κάποιο θα μείνει να πάμε διακοπές το καλοκαίρι να ξεσκάσουμε από τη καραντίνα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης