Σεισμός Σάμος: Τι λέει ο Χουλιάρας τρεις μήνες μετά τον φονικό σεισμό για τη μετασεισμική ακολουθία στο νησί

Σεισμός Σάμος: Τι λέει ο Χουλιάρας τρεις μήνες μετά τον φονικό σεισμό για τη μετασεισμική ακολουθία στο νησί

Η σύγκριση με της Ζακύνθου

samos12
Σχεδόν τρεις μήνες έχουν περάσει από τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο με μέγεθος 6,7 Ρίχτερ, όπου είχαμε και την απώλεια δυο μαθητών και η σεισμική μετακολουθία συνεχίζεται με πιο πρόσφατο σεισμό αυτών των 4,4 Ρίχτερ, πριν από τέσσερις ημέρες.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δρ Γεράσιμος Χουλιάρας σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο facebook συνέκρινε την μετασεισμική ακολουθία του σεισμού της Σάμου με τον σεισμό των 6,8 Ρίχτερ που είχαμε στη Ζάκυνθο τον Οκτώβριο του 2018, εξηγώντας ότι παρόλο που οι δυο σεισμοί είναι του ίδιου μεγέθους δεν έχουν δώσει και τον ίδιο αριθμό μετασεισμό, τρεις μήνες μετά την εκδήλωσή τους.



Συγκεκριμένα ο κ. Χουλιάρας ανέφερε: «Το δημοσίευμα είναι απο 18/1/2019, τρεις μήνες περίπου μετά τον σεισμο των 6,8 Ρίχτερ στην Ζάκυνθο και οι μετασεισμοί που είχαμε καταγράψει ήταν περίπου 2700. Σήμερα είναι 24/1/2021 τρεις μήνες περίπου μετά τον σεισμό 6,7 Ρίχτερ στην Σάμο, οι μετασεισμοί που εχουμε καταγράψει είναι περίπου 589. Ίσως θα περίμενε κάποιος που δεν είναι εξειδικευμένος δυο σεισμοί περίπου του ίδιου μεγέθους να έχουν παρόμοια συμπεριφορά. Όμως τα ρήγματα είναι σαν όλους τους ζωντανούς οργανισμούς με χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες και δεν έχουν παρόμοιες αντιδράσεις στις δυνάμεις της φύσης. Κάθε ρήγμα γράφει την δική του ιστορία!»

Η αναφορά του συνοδευόταν και από παλαιότερο δημοσίευμα του protothema.gr που είχε αναφερθεί στη μετασεισμική ακολουθία τους σεισμού της Ζακύνθου τρεις μήνες μετά, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2019.
Για τον σεισμό της Σάμου, ο κ. Χουλιάρας μιλώντας στο protothema.gr εξήγησε ότι από τους 589 μετασεισμούς που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, υπήρξε μόνο ένας μεγάλος μετασεισμός των 5 Ρίχτερ, ένας μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, ένας μεγέθους 4,6 Ρίχτερ και δυο μετασεισμοί μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, ενώ οι υπόλοιποι ήταν από 4,4 Ρίχτερ και μικρότερου μεγέθους. «Εμείς συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την μετασεισμική ακολουθία του φαινομένου και όπως ανέφερα μέχρι στιγμής έχουμε έναν μεγάλο μετασεισμό 5 Ρίχτερ και άλλους πιο μικρού μεγέθους».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης