LIVE

Κορωνοϊός

Μεταναστευτικό: Μειώθηκαν κατά 63% οι διαμένοντες στα hot spot

metanastes-54

Μειώθηκαν κατά 28.000 οι διαμένοντες σε όλη τη χώρα - Μείωση κατά 43% στις εκκρεμότητες εξέτασης αιτημάτων ασύλου - Κατά 60% αποσυμφορήθηκαν οι δομές στο Αιγαίο και στον Έβρο

Σαφής μείωση των μεταναστευτικών ροών, των διαμενόντων σε δομές με παράλληλη αύξηση των επιστροφών και των μετεγκαταστάσεων έχει σημειωθεί το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μέσα στους 12 μήνες του 2020 σημειώθηκε δραστική μείωση αφίξεων (-80%) και διαμενόντων σε όλες τις δομές της χώρας (-63%), μεγάλη αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου (-60%), σημαντική αύξηση επιστροφών-απελάσεων-μετεγκαταστάσεων (11.304 αποχωρήσεις), μεταφορών (+56%), επιτάχυνση διαδικασιών ασύλου (+64%) και μείωση των εκκρεμοτήτων της Υπηρεσίας (-43%).

Στο πλαίσιο αυτό, αφού σημειώθηκε παράλληλα και σημαντική αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου και του Έβρου, το υπουργείο χαρακτηρίζει το 2020 ως έτος ανάκτησης του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης αφού μέσα σε ένα χρόνο, όλοι οι δείκτες καταγραφής της κατάστασης σχετικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού κλείνουν με θετικό πρόσημο, παρά τις μεγάλες δυσκολίες και προκλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2020, αλλά και το μετέπειτα διάστημα λόγω Covid 19.

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης: «Το 2020 καταγράφηκε ως χρονιά – ορόσημο στο μεταναστευτικό καθώς συντελέστηκε δραστική αλλαγή και ουσιαστική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Ήταν έτος ανάκτησης του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης. Μειώσαμε τις ροές κατά 80%, εφαρμόζοντας μια συνολική πολιτική με απτά αποτελέσματα. Μειώσαμε κατά 28 χιλιάδες τους διαμένοντες σε όλη τη χώρα, κλείνοντας μέσα στο 2020 57 δομές φιλοξενίας, ενώ δημιουργήθηκαν μόλις 3 νέες δομές αιτούντων άσυλο. Πλέον μειώνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες».Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει το υπουργείο, πλέον οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο σε όλες κάθε τύπου δομές ανέρχονται σε 64.756 όταν τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν 92.383 (μείωση 30%., κατά 28 χιλιάδες διαμένοντες). Ο στόχος της Κυβέρνησης για ίση και δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες της Περιφέρειες της χώρας – με εξαίρεση τις πύλες εισόδου- έγινε πράξη καθώς σε όλη την Ελλάδα οι διαμένοντες δεν ξεπερνούν το όριο του 1% σε αναλογία με το πληθυσμό των περιοχών με σταθερή μείωση ανά μήνα. Στο Βόρειο Αιγαίο η μείωση είναι μεγάλη, καθώς από 34.665 διαμένοντες τον Δεκέμβριο του 2019 πλέον ζουν 15.277, μείωση 56%.

Ολόκληρη η δήλωση του Νότη Μηταράκη:

«Το 2020 καταγράφηκε ως χρονιά – ορόσημο στο μεταναστευτικό καθώς συντελέστηκε δραστική αλλαγή και ουσιαστική βελτίωση σε όλους τους τομείς. Ήταν έτος ανάκτησης του ελέγχου της μεταναστευτικής κρίσης.

Μειώσαμε τις ροές κατά 80%, εφαρμόζοντας μια συνολική πολιτική με απτά αποτελέσματα.

Μειώσαμε κατά 28 χιλιάδες τους διαμένοντες σε όλη τη χώρα, κλείνοντας μέσα στο 2020 57 δομές φιλοξενίας, ενώ δημιουργήθηκαν μόλις 3 νέες δομές αιτούντων άσυλο. Πλέον μειώνουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.

Η αποσυμφόρηση στο Βόρειο Αιγαίο προχωρά με γοργούς ρυθμούς, καθώς από 34 χιλιάδες διαμένοντες στην αρχή του έτους, σήμερα παραμένουν 15 χιλιάδες, δηλαδή μείωση 60%. Υποσχεθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση που δημιουργήθηκε από το 2015 στα νησιά μας και το πραγματοποιούμε.

Μειώσαμε κατά 43% τις εκκρεμότητες εξέτασης αιτημάτων ασύλου και επιταχύναμε κατά 65% την έκδοση πρωτοβάθμιων αποφάσεων ασύλου. Ώστε να μην υπάρχει συμφόρηση στις δομές και ώστε να επιταχύνουμε τις επιστροφές & τις απελάσεις. Ζητώντας ήδη στις αρχές του ‘21 την επιστροφή 1450 παράτυπων μεταναστών, έχοντας πραγματοποιήσει 11 χιλιάδες αποχωρήσεις το 2020.

Θεωρώ κρίσιμο σταθμό την αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης στη Μόρια μετά τον εμπρησμό και πολύ σημαντικό το γεγονός ότι καταφέραμε και ελέγξαμε την πανδημία. Η ολοκλήρωση εντός 2021 όλων των κλειστών / ελεγχόμενων κέντρων στα σημεία εισόδου της χώρας, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας όλων και θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης.

Τέλος είμαστε περήφανοι για την κατάργηση της διάταξης – ντροπή για την κράτηση ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα, ενώ παράλληλα μεταφέραμε από τις δομές των νησιών, τα ασυνόδευτα ανήλικα σε δομές της ενδοχώρας ή σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και το 2021, θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, με την ίδια αποφασιστικότητα με στόχο την οριστική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στη χώρα μας».

Ειδήσεις σήμερα: 

Νέο βίντεο - ντοκουμέντο με τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη στο μετρό Ομονοίας

Μήνυμα Λαβρόφ υπέρ της Ελλάδας: Κάθε κράτος έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα έως και 12 μίλια

Βίντεο: Η Μελάνια Τραμπ αποχαιρετά τον αμερικανικό λαό
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Μακης

Μην ψηφίσετε τον ρατσιστή Κασιδιάρη. Ψηφίστε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για να αδειάσουν οι δομές (και να πάμε σε διαμερίσματα)

Common sense

Ξεχάσε ο υπουργός να μας πει που πήγανε. Που πήγανε λοιπόν; Δυστυχώς την απάντηση την ξέρουμε. Δεν αργεί η ώρα δυστυχώς που δεν θα ξεφύγουμε της μοίρας. Και τότε θα δούμε αν θα αφανιστουμε ή αν θα επιβιώσουμε.

ΟΝΝΕΔίτης

Tι που πήγαvε ρε Kασιδιαραίε; Σε διαμερίσματα που τους τοπoθετήσαμε ΔΩΡEAN εμείς!

@

Πλέον, με την "νόμιμη" διαδικασία της Οικογενειακής Επανένωσης θα Εισβάλουν για χρόνια ΟΛΟ το σόι των όσων έχουν εισβάλει ήδη.

Εμμ βέβαια αφού τους καλοτακτοποιήσατε

Σε σπίτια και διαμερίσματα των μεγάλων αστικών κέντρων προεξέχουσας της Αθήνας...τώρα ας παρακολουθούμε όλοι εμείς από τα σπίτια μας οι ΦΤΑΙΧΤΕΣ για την επικίνδυνη αύξηση του ιικού φορτίου(?) ώστε να μας κόψουν πάλι και την ελάχιστη "αναπνοή" που μας επέτρεψαν ο Κούλης μετά των "ειδικών"του.

Χαρά

Προφανώς βολεύτηκαν σε μαιζονέτες, οι φορολογούμενοι αντέχουν και πληρώνουν.

Μακης

Μην είσαι γίνεσαι Κασιδιαρική. Ψήφισε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ.

Τι λες

Περιμένω σχόλιο του βεντούζα 97 %. Να μας κράζει όλους γιατί αυτό μας αξίζει.

Νεοδημοκράτης

'Aστov αυτόv, αυτός δεν θέλει τους λαθρoμεταvάστες στη Eλλάδα! Ας κάvoυμε λίγη υπομovή συνέλλnvες και θα ελλnvoποιήσoυμε τουλάxιστον 1.000.000 αλλoδαπούς (τι, μόvo τον Γιάvvn;) ... έτσι για να σκάvε οι ξεvoφοβικoί Kασιδιαραίιo! H Eλλάδα είναι δημoκρατική xώρα και όxι φασιστική και o Koύλης θα τους στεγάσει όλους ΔΩΡΕΑΝ σε σπίτια και διαμερίσματα γιατί θέλει πολυπολιτισμικό κράτος!!

σε ποιούς πάει να τα πουλήσει αυτά ο ψέυτης

τι μπούρδες περι μείωσης ρωών κλπ.... έχει γεμίσει από άκρη σε άκρη όλη η Ελλάδα με λάθρο! Πριν απο λίγες μέρες λέγανε ότι ένας στους 4 στο δήμο της Αθήνας των 600.000 κατοίκων, είναι λαθρομετανάστης, Απελάσεις ούτε για δείγμα, μόνο προπαγανδιστικες ανακοινώσεις που ακόμα και τα χάπατα οι συριζαίοι δεν τις πιστεύουν και δε θα διαμαρτυρηθούν για δήθεν διώξεις"προσφύγων", γιατί ξέρουν ότι συνεχίζεται να γίνεται χαμός από τη λαθροεισβολή

΄Γέμισε όλη η Αθήνα νοικιασμένα διαμερίσματα

απο τις ΜΚΟ με υποτιθέμενους πρόσφυγες που απλά βολτάρουν όλη μέρα στην Αθήνα φυσικά με όλα πληρωμένα !! Ασε μας κ Μηταράκι δεν μάς πείθεις πιά ! Και οι έλληνες δεινοπαθούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να ανταπεξέλθουν στα υπέρογκα έξοδα !!!ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΣ ΠΑΝΕ ΣΤΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ !! ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΕΔΩ ? ΕΠΕΙΔΗ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ !

Τί τους βλέπουμε;

Όλο το σύστημα στην χώρα είναι ανθέλληνες και υπηρέτες ξένων συμφερόντων.

βέβαια αυξήθηκαν κατά 700% όσοι ζουν σε διαμερίσματα ή τους χάσαμε στο μέτρημα

αλλά αυτό δεν χρειάζεται να το λέμε....ούτε για τα εγκλήματα που αυξάνονται

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης