Καιρός: Έφτασε ο «Λέανδρος» με χιόνια στη βόρεια Ελλάδα - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει σήμερα

Καιρός: Έφτασε ο «Λέανδρος» με χιόνια στη βόρεια Ελλάδα - Ποιες περιοχές θα επηρεάσει σήμερα

Ξεκίνησαν τα χιόνια  - Έρχεται ψύχος τις επόμενες ημέρες - Προετοιμάζεται η Πολιτική Προστασία σε περιοχές αυξημένου κινδύνου - Δείτε βίντεο

χιονια
Στους ρυθμούς  της κακοκαιρία Λέανδρος, έχει αρχίσει και  κινείται η χώρα, με τα φαινόμενα να εντείνονται, τις επόμενες ώρες σε αρκετές περιοχές.

Κύριο χαρακτηριστικό της νέας κακοκαιρίας που θα πλήξει μεγάλο μέρος της χώρας σήμερα και αύριο, είναι οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες αναμένεται να πέσουν ακόμα περισσότερο  το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και θα κυμανθούμε με επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή, με τη βόρεια χώρα να μπαίνει σε ολικό παγετό και τον υδράργυρο να κινείται υπό το μηδέν όλο το 24ωρο.

Οι ψυχρές αέριες μάζες φτάνουν σε πολλές περιοχές της χώρας και εκτός από την έντονη πτώση της θερμοκρασίας θα δούμε και χιονοπτώσεις.





Μάλιστα, χιόνια θα έχουμε μέχρι και στα ορεινά της Κρήτης, αλλά και σε ημιορεινές ή και πεδινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας, ενώ δεν αποκλείεται να χιονίσει και μέσα στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Αυτό, βέβαια, θα εξαρτηθεί όμως από την τροχιά που τελικά θα ακολουθήσουν αυτά τα βαρομετρικά χαμηλά.

Προειδοποιεί η ΕΜΥ για την κακοκαιρία

Σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη για τον καιρό της ΕΜΥ, το πρώτο κύμα θα ξεκινήσει την Παρασκευή με τις περιοχές χιονοπτώσεων να είναι κυρίως στα κεντρικά, ενώ από το μεσημέρι του Σαββάτου έως και το βράδυ, θα επηρεαστούν οι περιοχές από Θεσσαλία και νοτιότερα.

Κλείσιμο
Χιόνια σε Φλώρινα, Γρεβενά και Μέτσοβο- Προετοιμάζεται η Πολιτική Προστασία

Η κακοκαιρία έκανε ήδη την εμφάνισή της από το απόγευμα της Τετάρτης στη Φλώρινα, όπου ξεκίνησε να χιονίζει. 

Το βίντεο που ακολουθεί από το forecastweather είναι χαρακτηριστικό:




Χιόνια και σε Γρεβενά και Μέτσοβο








Στο μεταξύ, μέριμνα για να είναι έτοιμος σε περίπτωση σφοδρής κακοκαιρίας τις επόμενες ημέρες, λαμβάνει ήδη ο Δήμος Τρικκαίων. Παράλληλα, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο δήμο Θέρμης, στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της επικείμενης επιδείνωσης του καιρού. Στη σύσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Κώστα Κουγιουμτζίδη συμμετείχαν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του δήμου. Με απόφαση του δημάρχου Θόδωρου Παπαδόπουλου τίθενται σε πλήρη ετοιμότητα και επιφυλακή από το απόγευμα, 14 Ιανουαρίου η Πολιτική Προστασία του δήμου και οι υπάλληλοι όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. 

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 14-01-2021

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα ισχυρές και στα ορεινά και τα βόρεια ημιορεινά χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα ενταθούν, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές, ενώ από νωρίς το βράδυ θα χιονίσει και στα πεδινά της Μακεδονίας και της Θράκης.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Από το μεσημέρι θα στραφούν πρόσκαιρα σε νοτίων διευθύνσεων. Τη νύχτα στα δυτικά και τα βόρεια θα επικρατήσουν και πάλι βόρειοι άνεμοι 6 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Παγετός θα σημειωθεί στα βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα ενταθούν, οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά τόπους πυκνές και αναμένεται να χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (πάνω από 400 μέτρα).
Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά τις πρωινές και εκ νέου από τις βραδινές ώρες, οπότε θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Θρακικό.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτίων διευθύνσεων. Το βράδυ θα επικρατήσουν και πάλι βόρειοι άνεμοι 6 με 7 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες νωρίς το πρωί και εκ νέου από αργά το απόγευμα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο το πρωί 7 τοπικά 8 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε δυτικούς νοτιοδυτικούς. Από το βράδυ και από τα βόρεια θα επικρατήσουν και πάλι βόρειοι άνεμοι 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου από -02 (μείον δύο) μέχρι 05 βαθμοί Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές και εκ νέου τις νυχτερινές ώρες στα θαλάσσια - παραθαλάσσια. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το βράδυ και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στις Κυκλάδες σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα απο το μεσημέρι βαθμιαία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Τα φαινόμενα τη νύχτα στα βόρεια εκ νέου θα ενταθούν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μέχρι το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες το πρωί με πιθανότητα τοπικών βροχών.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από τις απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά - ημιορεινά. Από αργά το απόγευμα οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν και αναμένεται να χιονίσει και σε πεδινές περιοχές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το μεσημέρι σε νοτίων διευθύνσεων. Το βράδυ θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι 6 με 7 μποφόρ με περαιτέρω ενίσχυση τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 07 βαθμούς Κελσίου.




ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15-01-2021
Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο, στο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες και τις πρωινές ώρες κατά περιόδους χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά, στα κεντρικά και βόρεια σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και στα πεδινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Τα φαινόμενα, στα δυτικά και τα βόρεια γρήγορα θα σταματήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Από τις βραδινές ώρες εκ νέου στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια θα εκδηλωθούν βροχές και κυρίως στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά. Τη νύχτα οι χιονοπτώσεις θα πυκνώσουν και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 μποφόρ και στα νότια πελάγη τις πρωινές ώρες από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε ανατολικών διευθύνσεων.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στη Μακεδονία και τη Θράκη.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16-01-2021
Στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια - παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, ενώ στα βορειοανατολικά θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.
Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα ανατολικά και τα νότια, όπου θα εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες στα θαλάσσια - παραθαλάσσια τμήματα. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, όπου κατά διαστήματα θα είναι πυκνές, ενώ θα χιονίσει και σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας καιτης βόρειας Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο. Βαθμιαία στα βορειοδυτικά τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα πελάγη βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια.


Ειδήσεις σήμερα

Εμβόλιο: Τι πρέπει να κάνουν όσοι έχουν νοσήσει, οι έγκυες και οι θηλάζουσες 

ΗΠΑ: Αυτή θα είναι η πρόταση των Δημοκρατικών αν ο Τραμπ καταδικαστεί στη Γερουσία

Survivor: Το απρόοπτο με την Κάτια, η επιστροφή του ρυζιού και η χαρά της επικοινωνίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης